October 3, 2023

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

7 кухињских ножева потребних сваком кувару

1 min read

Овај пост може садржати партнерске везе. Прочитајте моју пуну политику обелодањивања.

Моја прва куповина када сам кренула у кулинарску школу била је пола туцета ножева и кутија за нож. Сваки дан сам носио ножеве у школу и из школе, а затим, касније, у ресторан у којем сам кувао и из њега. У ресторанима са финим ресторанима од кувара се очекује да донесу своје ножеве и они су веома поносни што се брину о њима. Рано сам научио колико је важно имати добре ножеве и држати их оштрим: то је учинило живот у кухињи ресторана много лакшим! То је случај и код куће са правим кухињским ножевима, припрема хране није само ефикаснија већ је и безбеднија и пријатнија.

Али са толико различитих врста ножева, који су вам заиста потребни? Може бити примамљиво купити сет блокова ножева, али то обично није најбољи избор. Слично као лонци и тигање, када купујете сет, вероватно ћете преплатити неколико ножева које ћете ретко користити, а можда нећете добити све ножеве који су вам заиста потребни. Штавише, исплативије је мешати и спајати ножеве различитих брендова, јер вам није потребан нож супер високог квалитета за сваки задатак. У ствари, понекад јефтин нож ради боље од скупог.

Дакле, без обзира да ли сечете лук, гулите јабуке, сечете месо или сечете хлеб, ово је 7 основних кухињских ножева (и оштрење ножева) потребних сваком кувару, заједно са мојим омиљеним за сваки од њих. Са овим ножевима спремним, имаћете алате за припрему било ког рецепта који вам се нађе на путу.

куварски нож

За шта се користи: Скоро све! Куварски нож је ваш кухињски радни коњ и користи се за сецкање / млевење / коцкице / резање поврћа и зачинског биља, сечење и раздвајање великих комада меса, сецкање орашастих плодова и ломљење целих чена белог лука.

Шта треба да знате: Не постоји нож важнији од куварског ножа, тако да ако сте морали да прођете само са једним кухињским ножем, куварски нож је прави избор. Због његове свестраности и колико често ћете га користити, важно је да набавите висококвалитетан. Добар куварски нож треба да буде удобан за држање и да се осећа скоро као продужетак ваше руке. Кухарски ножеви су обично дугачки 8 до 10 инча мањи су лакши и лакши за руковање. Имају истакнуту тачку и оштру ивицу која има нагнуту кривину, што вам омогућава да извршите правилну технику сечења љуљајућим покретом. Када користите куварски нож, не користите покрет тестерисања, као што бисте то урадили ножем за хлеб, или право кретање горе-доле, већ љуљање, или покрет надоле и напред док држите врх ножа на дасци , као што је приказано овде.)

❤ Моја омиљена: ВУСТХОФ Цлассиц 8-инчни кухарски нож

Нож за хлеб

За шта се користи: Резање хлеба, равнање деликатних слојева колача, резање колача и брзих хлебова, сечење теста, сечење воћа са дебелом кором, попут диње, ананаса и зимске тиквице

Оно што треба да знате: Нож за хлеб је дугачак нож са назубљеном ивицом, који му помаже да ефикасно сече све врсте хлеба и пецива без гњечења мрвица, као и воћа и поврћа са дебелом кором. Ножеви за хлеб имају различите величине најбоље је набавити један са сечивом дугом најмање 10 инча тако да може да поднесе велике векне хлеба или лубенице.

❤ Моја омиљена: Мерцер кулинарски 10-инчни нож за хлеб

нож за чишћење

За шта се користи: Мањи и окретнији задаци, као што су гуљење јабука и кромпира, гуљење јагода, љуштење парадајза, резање љутике и белог лука, резање ребара од паприке, девеининг шкампа, губљење коштица и трешања

Шта треба да знате: Са оштрицом величине 2-1/2 до 4 инча, нож за чишћење је „беба“ ваше колекције ножева. Лагана пластична дршка и благо флексибилно сечиво идеални су за нож за чишћење јер је то један нож који се често користи у ваздуху, а не на дасци за сечење. Идеална величина за нож је дугачак 3 до 3-1/4 инча све што је краће можда неће проћи кроз сву храну за коју можете да га користите, а све дуже је теже контролисати.

❤ Моја омиљена: Вицторинок 3,25 инчни нож за чишћење

нож за откоштавање


За шта се користи:
Разбијање пилетине на комаде откоштавање меса или живине уклањање коже, масти и сребрне коже са меса одсецање коже са рибљег филета

Шта треба да знате: Нож за откоштавање има уско и понекад флексибилно сечиво које се сужава до шиљастог врха који вам омогућава да маневрирате на уским местима. Можете се извући и без њега, али добро дође ако редовно рукујете месом, а посебно ако се бавите неким касапљењем. Нож за откоштавање је сличан ножу за филете. Разлика је у томе што се ножеви за откоштавање користе првенствено за месо, али и за рибу, док се ножеви за филете користе искључиво за рибу. Све док добијете нож за откоштавање са полуфлексибилним сечивом, може се користити и за месо и за рибу и стога је свестранији.

❤ Моја омиљена: ЗВИЛЛИНГ професионални „С“ 5,5-инчни флексибилни нож за откоштавање из Амазона (или купите директно од Звиллинг)

назубљени помоћни нож

За шта се користи: Резање парадајза, воћа са дебелом кором, салама, ролница, сендвича

Зашто вам треба: Када је нож за хлеб превелик за посао, назубљени нож је прави начин. Чисто сече кроз деликатно воће и поврће без гњечења, а такође је идеалан за резање сендвича и багета. То је одличан нож за све намене који можете имати у својој колекцији и остаје оштар дуго времена без потребе за оштрењем. Оштрице помоћних ножева имају дужину од 4 до 7 инча око 5 инча је идеално.

❤ Моја омиљена: ЗВИЛЛИНГ професионални „С“ 5-инчни назубљени услужни нож из Амазона (или купите директно од Звиллинг)

кухињске маказе

За шта се користе: Сецкање зачинског биља, резање сланине, сецкање масноће са пилетине, сецкање парадајза из конзерве (право у конзерви), уклањање кичме за птицу са спатцхцоцком, отварање паковања хране

Шта треба да знате: Кухињске маказе су издржљиве маказе посебно дизајниране за употребу у кухињи. Имају облогу на дршци која их чини удобним за употребу, сечива која се одвајају ради лакшег чишћења и неке маказе (нпр. Схун Схеарс испод) имају део налик клештима који можете користити за отварање тегли и флаша и разбијање ораха. Имајте на уму да их, као и ножеве, треба наоштрити или заменити када су тупи.

❤ Моја омиљена: Избегавајте вишенаменске маказе (или, за мање звона и звиждаљки, КитцхенАид маказе за све намене)

нож за резбарење

За шта се користи: Резање великих печења, попут ћуретине или прса, и резање хлеба

Шта треба да знате: Иако велики куварски нож може да се носи са већином великих задатака у кухињи, електрични нож за резбарење је згодан алат, посебно током празника. Иако може изгледати као средство из прошлости, невероватно је корисно за добијање чистих, чак и кришки печеног меса и ћуретине. Његова два сечива се брзо померају напред-назад, спречавајући вас да не морате да „пилете“ шта год да сечете.

❤ Моја омиљена: БЛАЦК + ДЕЦКЕР електрични нож за резбарење

нож за оштрење

За шта се користи: Држите ножеве оштрим

Шта треба да знате: Важно је редовно оштрити ножеве. Оштри ножеви знатно олакшавају живот у кухињи, а такође су много, много сигурнији. Већина несрећа са ножем резултат је тупих ножева који „склизну“ са свега што се користи за резање. Ако већ неко време нисте наоштрили своје ножеве, бићете запањени разликом коју чини ново наоштрени нож! Можете ручно оштрити ножеве помоћу а брус и челик за брушење, али је потребно искуство да се то уради како треба. Своје ножеве можете однети и у професионални оштрач ножева (многе продавнице посуђа и хардвера нуде ову услугу бесплатно), али то је лако учинити код куће са добрим електричним оштрилом ножева. У зависности од употребе, ножеве треба оштрити сваких неколико месеци.

❤ Моја омиљена: Електрични оштрач ножева по избору кувара (Погледај како ради овде)

Ако тек почињете да складиштите своју кухињу, имајте на уму да не морате да купујете све ове кухињске ножеве одједном. Добри ножеви могу бити скупи, па размислите о врсти кувања да бисте утврдили који су вам заиста потребни. Ако вам требају било какве смернице о томе са којим ножевима би могло бити најбоље да почнете, оставите коментар испод – радо сам да одмерим!

Можда ће ти се свидети и