5 састојака, 8-минутни тигањ зелени пасуљ
Прошлог октобра, када је боранија још стизала у наше удео фармедубоко сам пожалио што месецима раније нисам поделио један од мојих омиљених начина да их припремим.
Рецепт сам научила пре седам година, а могуће је да га и ви знате, јер је Кристен Миглоре писала о томе у њој Колумна Гениус Реципес на Фоод52.
Генијалност овог рецепта је у томе што не захтева кување, бланширање или шокирање бораније. Уместо тога, пасуљ улази у тигањ са мало путера, згњеченим, али не ољуштеним чена белог лука, водом и прстохватом соли и бибера. После 8 минута прекривено на средњој ватри, боранија излази кувана, али не кашаста, глазирана у лаганом, путерастом сосу натопљеном управо правом количином белог лука. За крај, обријате пармезан преко врха и истуширајте се са још свеже напукнутим бибером.
Сваки пут када правим овај рецепт, запањен сам колико се лако спаја и још више, колико брзо нестаје – и деца и одрасли воле овај.
Пријатељи, летњи пасуљ је сада тако добар, и ако нисте пробали овај, не могу га довољно препоручити. То је можда рецепт са најмањим напором и највећом наградом који знам.
ПС: У мехурићима, зелени пасуљ
Једноставан тигањ зелени пасуљ, корак по корак
У тигању помешајте 1 фунту бораније, 4 кашике путера, 1/4 шоље воде, 2 чена белог лука (изгњеченог, али не ољуштеног), со и бибер.
Цовер. Пустите да проври на средње јакој ватри. Смањите топлоту. Кувајте 8 минута.
Послужите баш овако…
… или обријати пармезан преко врха ако желите. (И ти!)
Принт
- 1 фунта боранија, крајеви стабљика подрезани
- 4 кашике маслац
- 1/4 шоље вода
- 2 чена белог лука, згњечена, али не ољуштена
- Кошер со или љускава морска со и свеже млевени црни бибер
- свеже рендани пармезан по укусу, опционо
- Помешајте бораније, путер, воду и чен белог лука у великом тигању. Поспите обилно сољу и бибером. Покријте лонац, ставите на средњу јаку ватру и доведите до кључања, а затим одмах смањите топлоту на ниско када вода прокључа.
- Кувајте 8 минута или док се пасуљ не скува, али не постане кашаст. Пребаците пасуљ у посуду за сервирање. Ако желите, обријајте пармезан преко врха. Ако желите, побиберите и по врху.
- Време припреме: 5 минута
- Време кувања: 8 минута
- Категорија: Прилог
- Метод: Шпорет
- кухиња: Американац, Француз
Кључне речи: боранија, шпорет, путер, вода, со, пармезан