December 13, 2024

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

5 састојака, 8-минутни тигањ зелени пасуљ

Тањир бораније преливен пармезаном.

Прошлог октобра, када је боранија још стизала у наше удео фармедубоко сам пожалио што месецима раније нисам поделио један од мојих омиљених начина да их припремим.

Рецепт сам научила пре седам година, а могуће је да га и ви знате, јер је Кристен Миглоре писала о томе у њој Колумна Гениус Реципес на Фоод52.

Генијалност овог рецепта је у томе што не захтева кување, бланширање или шокирање бораније. Уместо тога, пасуљ улази у тигањ са мало путера, згњеченим, али не ољуштеним чена белог лука, водом и прстохватом соли и бибера. После 8 минута прекривено на средњој ватри, боранија излази кувана, али не кашаста, глазирана у лаганом, путерастом сосу натопљеном управо правом количином белог лука. За крај, обријате пармезан преко врха и истуширајте се са још свеже напукнутим бибером.

Сваки пут када правим овај рецепт, запањен сам колико се лако спаја и још више, колико брзо нестаје – и деца и одрасли воле овај.

Пријатељи, летњи пасуљ је сада тако добар, и ако нисте пробали овај, не могу га довољно препоручити. То је можда рецепт са најмањим напором и највећом наградом који знам.

ПС: У мехурићима, зелени пасуљ

Једноставан тигањ зелени пасуљ, корак по корак

У тигању помешајте 1 фунту бораније, 4 кашике путера, 1/4 шоље воде, 2 чена белог лука (изгњеченог, али не ољуштеног), со и бибер.

Тигањ напуњен зеленим пасуљем, путером, белим луком и водом.

Цовер. Пустите да проври на средње јакој ватри. Смањите топлоту. Кувајте 8 минута.

Кувани зелени пасуљ у тигању.

Послужите баш овако…

Тигањ пуњен куваним зеленим пасуљем.

… или обријати пармезан преко врха ако желите. (И ти!)

Тигањ пуњен куваним зеленим пасуљем преливен обријаним пармезаном.

Принт

сат икона сатаПрибор за јело икона прибора за јелозастава икона заставефолдер икона фолдераинстаграм икона инстаграмапинтерест икона пинтерестФејсбук фацебоок иконапринт икона за штампањеквадрата икона квадратасрце икона срцасрце чврсто срце чврста икона


  • 1 фунта боранија, крајеви стабљика подрезани
  • 4 кашике маслац
  • 1/4 шоље вода
  • 2 чена белог лука, згњечена, али не ољуштена
  • Кошер со или љускава морска со и свеже млевени црни бибер
  • свеже рендани пармезан по укусу, опционо

  1. Помешајте бораније, путер, воду и чен белог лука у великом тигању. Поспите обилно сољу и бибером. Покријте лонац, ставите на средњу јаку ватру и доведите до кључања, а затим одмах смањите топлоту на ниско када вода прокључа.
  2. Кувајте 8 минута или док се пасуљ не скува, али не постане кашаст. Пребаците пасуљ у посуду за сервирање. Ако желите, обријајте пармезан преко врха. Ако желите, побиберите и по врху.
  • Време припреме: 5 минута
  • Време кувања: 8 минута
  • Категорија: Прилог
  • Метод: Шпорет
  • кухиња: Американац, Француз

Кључне речи: боранија, шпорет, путер, вода, со, пармезан