Љута и кисела супа · ја сам блог о храни
Љута и кисела супа је класична, популарна кинеска супа пуна тофуа, поврћа и толико укуса. Обично се служи на почетку кинеског оброка, али је и супер заситно као главно.
Да ли сте особа за супу? ВОЛИМ супу. Посебно супа са стварима у њој. Заборавите једноставне чорбе, супа са филовима је тамо где је. А ова љута и кисела супа има СВЕ пуњења: печурке богате умами, меки тофу и свиленкасте траке од јаја, све у сјајној, задовољавајућој чинији. Ова љута и кисела супа ће вас одушевити.
Шта је љута и кисела супа?
Врућа и кисела супа је класична кинеска супа која је укусна, зачињена и таман оштра. Пун је печурака, тофуа и свиленкастих трака од јаја. То је и омиљена храна за понети и основна намирница у ресторанима у Пекингу или Сечуану.
Шта га чини врућим и киселим?
Љуто, звано зачин, долази од белог бибера, а кисело од кинеског црног сирћета. То је то! Два једноставна састојка која се комбинују у много више. Додајте ова два састојка непосредно пре сервирања како би њихова арома и укус били у првом плану. Док особа једе супу, када је промешате добијате налет укусних мириса, припремајући вас за бомбу укуса. Постоји тона рецепата који користе љути сос и бело сирће за љуто и кисело, али ако желите да будете аутентични, прави су бели бибер и кинеско црно сирће.
Како направити љуту и киселу супу
- Рехидрирајте своје печурке и маринирајте свињетину. Започните натапањем сушених шитаке печурака у врућу воду и маринирањем кришки свињетине са мало шаокс вина и соли.
- Кухајте супу. Закухајте пилећи темељац, соја сос, ђумбир и додајте маринирану свињетину, шитаке печурке и тофу нарезан на коцкице.
- Кукурузни шкроб каша. Када је супа узаврела, време је да је згуснете кашом од кукурузног шкроба. У малој чинији умутите кукурузни скроб са мало хладне воде и полако сипајте у супу која се кључа. Оставите да прокуха.
- Јаја. Када супа постане густа и пјенушава, умутите лагано размућена јаја да направите свиленкасте, нежне тракице од јаја.
- Зачините и послужите. Умешајте бели бибер за љуто и сирће за кисело. Уживати!
3 кључна састојка за љуту и киселу супу
Кинеско црно сирће ака Цхинкианг сирће
Црно сирће, такође познато као Зхењианг или Цхинкианг сирће је сирће на бази пиринча које је воћно, благо слатко, сладно и само помало подсећа на балзамико. Додаје киселост и слаткоћу и представља окосницу кинеске кухиње. Користи се у хладним предјелима (као што је ово!), динстаним протеинима и као сос за кнедле. Можете га користити баш као и обично сирће и то ће додати само мало више сложености. Продаје се на азијском пролазу у већини продавница, у вашој локалној азијској продавници, или онлајн. Ако га немате, можете заменити пиринчано сирће или обично бело сирће, али то неће бити сасвим исто.
Бели бибер
Бели бибер је иста бобица (да, бибер је бобица!) као и црни бибер са натопљеном љуском. Испод љуске, зрна бибера су глатка и бела. Бели бибер има светлију, оштрију, више цветну зељасту ноту од обичног црног бибера. Иако потичу из исте биљке, укус белог бибера уопште није као црни бибер, па ако нисте љубитељ његовог укуса, своју љуту и киселу супу можете зачинити са мало љутог чили уља. или чак само обиље свеже напукнутог црног бибера. Бели бибер се продаје у зачинима.
Кукурузни скроб
Кукурузни скроб је оно што згушњава супу и даје јој сјајни, блистави сјај. Мало кукурузног шкроба умутите са хладном водом да добијете кашу за додавање у супу. Прављење каше осигурава да се кукурузни скроб неће згрудати када се дода у врућу супу.
Састојци љуте и киселе супе
- Свињетина – Свињско месо у љуто-киселој супи је углавном арома, нема га велика количина у поређењу са, рецимо, количином пилетине у пилећој супи са резанцима. Најбољи комад свињског меса за љуту и киселу супу је нешто маснији рез, најбоље плећка или добро мермерисан котлет, нарезан на танке тракице.
- Сушене шитаке печурке – Ових дана се продају скоро свуда, у азијском пролазу у продавници или онлајн и веома су лаки за употребу: исперите их и потопите у врућу воду око 20-30 минута и постану мекани и савитљиви.
- Тофу – Овде сам користио средњи тофу, али ви можете да користите своју омиљену врсту тофуа. Видео сам чак и љуте и киселе супе са две врсте тофуа. Заиста, на вама је! Меки тофу ипак има тенденцију да се мало распадне, па ако тражите посебан квадрат тофуа, изаберите средњи или чврст.
- Јаја – Када лагано размућена јаја умешате у врућу и киселу супу која се крчка и она постану деликатна, златна свиленкаста трака за јаја се ковитла. Љута и кисела супа једноставно није љута и кисела супа без тракица од јаја.
- Соја сос, ђумбир, шећер – Ово су главне ароме, осим белог бибера и црног сирћета. Више о соја сосу у наставку.
Сушене печурке
Шитаке печурке имају огромну количину укуса и умамија. Оне су једна од оних ствари које се држе скоро неограничено дуго у остави и савршене су за извлачење када желите да својој храни дате подстицај умами. Али, ако не желите да идете путем сушених шитаке печурака, увек можете да идете на свеже шитаке, које неће имати толико концентрисаног укуса. Остале свеже печурке које можете узети у обзир су: беле, кримини, портобело, краљ, острига, труба, еноки, шимеији.
Соја сос
Соја сос додаје умами и боју, ђумбир додаје топлину, а шећер (који је опциони) додаје само мало слаткоће да уравнотежи кисело. Покушајте да набавите добар природно куван соја сос – то ће направити велику разлику у укусу. Неки брендови које треба узети у обзир: Лее Кум Кее, Амои и Мост Бисерне реке.
Опциони састојци
Ако желите да своју љуту и киселу супу учините још аутентичнијом, покушајте да додате ове састојке:
- Печурке од дрвета уха – Апсолутно ВОЛИМ печурке од уха, али схватам да их је мало тешко пронаћи. Иако можете прилично пронаћи сушене шитаке печурке у свакодневној продавници, печурке од уха су дефинитивно посебан излет у азијску продавницу или наручивање путем интернета. Ипак су вредни! Печурке од уха дају укусну хрскаву. Веома су благи – неки би рекли безукусни, али њихова текстура је оно што се цени у кинеској кухињи. Увек се продају суви и само им је потребно брзо потопити у мало хладне воде да би се хидрирали. Долазе целе или нарезане, било да се умешају у ову супу, али ако добијете целе, обавезно их исеците на комаде величине залогаја. Додајте их (након што сте их потопили у воду 30 минута) у супу када додате шитаке печурке.
- Младице бамбуса – изданци бамбуса су прилично чести у љутој и киселој супи, али сматрам да су погодни или промашени у зависности од тога какав квалитет бамбуса можете пронаћи. Ако их користите, јулиенне и додајте их заједно када додате тофу. Додају пријатно хрскање и благи орашасти земљани укус.
- Препечено сусамово уље – ако желите диван орашасти финиш, мало прженог сусамовог уља ће додати дивну арому тоста.
Надам се да ћете пробати ову љуту и киселу супу. Смешно је, али прављење нечега код куће, од нуле, може вам пружити толико задовољства, посебно ако је то нешто што сте јели вани и што вам је познато. Ова супа би могла бити супа која ће вас уверити да аутентичну кинеску храну можете да кувате код куће!
коко степх
Топла и кисела супа
Љута и кисела супа је класична, популарна кинеска супа пуна тофуа, поврћа и толико укуса.
Служи 4
- 8 сушене шитаке печурке рехидрирано
- 8 оз свињетина плећка или добро мермерисан свињски котлет, нарезане
- 1 тсп схаокинг вине опционо
- 1 тсп кукурузни скроб
- 8 чаше пилећи темељац пожељно без натријума
- 2 тбсп соја сос
- 1/2 инч ђумбир јулиеннед
- 1/4 тсп шећер опционо
- 8 оз тофу
- 1/4 чаша кукурузни скроб умутити са једнаким деловима воде
- 2 јаја лагано тукли
- 1-2 тбсп црно сирће
- 1/2-1 тсп млевени бели бибер
- зелени лук исечен, служити
-
Рехидрирајте шитаке печурке преливањем врућом водом. Оставите да одстоји 20-30 минута, а затим оцедите, одрежите тврд врх стабљике и исеците на кришке.
-
Док се печурке рехидрирају, маринирајте исечену свињетину у малој посуди са схаокинг вином, 1 кашичицом кукурузног шкроба и прстохватом соли. Оставите на страну.
-
У велики лонац додајте пилећи темељац, соја сос, ђумбир и шећер. Пустите да проври и додајте свињетину, шитаке печурке и тофу. Крчкајте лагано 6-8 минута.
-
У малој посуди умутите 1/4 шоље кукурузног скроба са 1/4 шоље хладне воде док не постане глатко. Уз супу на лаганој ватри, полако сипајте кашу кукурузног скроба уз мешање. Пустите да се супа поново лагано кува, док се мало не згусне.
-
Држите супу на лаганој ватри и кутлачом мешајте кружним покретима док полако улијте размућено јаје.
-
Умешајте сирће и бели бибер и уживајте у врућем са нарезаним младим луком. Послужите са додатним црним сирћетом и белим бибером како бисте могли да прилагодите укусу док једете.
Нутритивне таблице
Топла и кисела супа
Износ по порцији
Калорије 258
Калорије из масти 75
% Дневна Вредност*
Дебео 8.3г13%
Засићене масти 2,3 г14%
холестерол 127мг42%
натријум 738мг32%
Калијум 1484мг42%
Угљени хидрати 17.2г6%
Влакна 1,7 г7%
Шећер 1,5 г2%
Беланчевина 28.2г56%
* Процентуалне дневне вредности су засноване на исхрани од 2000 калорија.