December 13, 2024

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Тирамису (Кремасто укусно + видео)

Тирамису (Кремасто укусно + видео)

Овај италијански рецепт за тирамису састоји се од слатко-кремастог пуњења од маскарпонеа прекривеног женским прстима умоченим у еспресо и преливеног густом прашином какао праха. Послужите овај десерт без печења уз велику чинију шпагета и ћуфте и хрскаву цезар салату (или ону са кељом).

Пре неколико година отишао сам у северну Италију и у сваком поједином ресторану у који сам отишао, пробао сам тирамису. Желео сам да упоредим и упоредим различите врсте тирамисуа. Имали смо то у Верони, Болоњи и Милану. Чуо сам да заправо долази из Венета, али није важно јер је на сваком месту било путовање пуно звезданог тирамисуа.

На овом путовању сам схватио да ми се више свиђа мој тирамису који се може узети у облику кашичице у односу на онај који се може нарезати. Волим да је кремасто, мало неуредно и преливено тако дебелим слојем какаа да не удишете када загризете.

Тирамису

Шта је тирамису

Тирамису је италијански десерт који се састоји од женских прстију умочених у еспресо и обложених слатким, пахуљастим масцарпоне сиром и преливеним дебелим слојем какао праха.

Слушај, ја такође нисам тотална класична девојка. Волим неке варијације на овом рецепту. Имам један са Еарл Греи чајем и други који користи чај. Оба укусна!

Тирамису

Како направити Тирамису

  1. Направите фил. Ово можете да урадите у посуди миксера за стајање ИЛИ можете то да урадите у средњој посуди са електричним ручним миксером. Волим да користим додатак за весло. Желите да сви састојци буду хладни.
  2. Умутите све састојке за пуњење док не постану лепи и пахуљасти. Подесио сам тајмер на 1 минут. Затим сам састругао стране и поново тукао још један минут. Као резултат, све је било свиленкасто глатко.
  3. Узмите свој еспресо (помешан са водом) или јако кувану кафу. Имате избора! И једно и друго ће радити.
  4. Умочите своје женске прсте у кафу. А затим га одмах пребаците у посуду за печење. Користио сам посуду за печење 8 × 8, али било која упоредива ће учинити.
  5. Додајте половину мешавине маскарпонеаширећи га, стварајући равномеран, гладак слој.
  6. Прелијте га остатком умочених женских прстију.
  7. А затим завршите са преосталом мешавином маскарпонеа.
  8. Поставите лист пластичне фолије на врх, притиснут на површину. И онда пребаците у фрижидер да се хлади најмање 4 сата, волим да оставим преко ноћи.
  9. Када га одмотате и будете спремни за послуживање, можда ћете морати мало да загладите врх.
  10. А затим га посипајте дебелим слојем какао праха.
  11. Захватите и послужите!
Тирамису

Можете ли замрзнути тирамису

Да, можете замрзнути тирамису. Али саветујем да га ставите у посуду за замрзавање. Пирекс каже да је замрзавање њихових производа апсолутно у реду. Кажем иди на то. Може се замрзнути до 3 месеца. И одмрзнути у фрижидеру. Препоручио бих да оставите прелив од какао праха и да га додате непосредно пре сервирања.

Тирамису

Савети и Трикови

  • Тирамису је заиста НАЈЛАКШИ рецепт за прављење. Није потребно много вештине или искуства у кувању/печењу. Али рећи ћу да сваки пут када дођем у проблем са тирамисуом, то је зато што су састојци за пуњење на различитим температурама.
  • Да би се постигло лепо, глатко пуњење СВЕ треба да буде хладно. Тако се све заједно добро емулгује. Не собне температуре шта год да радите. Право из фрижидера. Хладно.
  • НЕМОЈТЕ користити масцарпоне сир марке Вхоле Фоодс за овај рецепт. Невероватно је танак и даће резултат попут водене. Ако га ипак користите (рецимо да сте га купили пре него што сте прочитали овај део), потпуно прескочите рум и додајте га у мешавину еспреса.

Замене

Маскарпоне је есенцијални састојак тирамисуа и нажалост не постоји замена.
Тамни рум се може заменити за ракију, порто, ирски крем (као Баилеис) или мадеиру. Очигледно највише волим укус рума.

Како направити безалкохолни тирамису

Без обзира да ли не пијете алкохол, немојте га имати у кући ИЛИ вам се једноставно не свиђа укус, без бриге. Предлажем да га замените са 2 кашичице екстракта ваниле или да га оставите заједно.

Ако правите овај рецепт, јавите ми даље Инстаграм!

Тражите рецепте за упаривање са тирамисуом? Ево неколико: