Тирамису (Кремасто укусно + видео)
Овај италијански рецепт за тирамису састоји се од слатко-кремастог пуњења од маскарпонеа прекривеног женским прстима умоченим у еспресо и преливеног густом прашином какао праха. Послужите овај десерт без печења уз велику чинију шпагета и ћуфте и хрскаву цезар салату (или ону са кељом).
Пре неколико година отишао сам у северну Италију и у сваком поједином ресторану у који сам отишао, пробао сам тирамису. Желео сам да упоредим и упоредим различите врсте тирамисуа. Имали смо то у Верони, Болоњи и Милану. Чуо сам да заправо долази из Венета, али није важно јер је на сваком месту било путовање пуно звезданог тирамисуа.
На овом путовању сам схватио да ми се више свиђа мој тирамису који се може узети у облику кашичице у односу на онај који се може нарезати. Волим да је кремасто, мало неуредно и преливено тако дебелим слојем какаа да не удишете када загризете.
Шта је тирамису
Тирамису је италијански десерт који се састоји од женских прстију умочених у еспресо и обложених слатким, пахуљастим масцарпоне сиром и преливеним дебелим слојем какао праха.
Слушај, ја такође нисам тотална класична девојка. Волим неке варијације на овом рецепту. Имам један са Еарл Греи чајем и други који користи чај. Оба укусна!
Како направити Тирамису
- Направите фил. Ово можете да урадите у посуди миксера за стајање ИЛИ можете то да урадите у средњој посуди са електричним ручним миксером. Волим да користим додатак за весло. Желите да сви састојци буду хладни.
- Умутите све састојке за пуњење док не постану лепи и пахуљасти. Подесио сам тајмер на 1 минут. Затим сам састругао стране и поново тукао још један минут. Као резултат, све је било свиленкасто глатко.
- Узмите свој еспресо (помешан са водом) или јако кувану кафу. Имате избора! И једно и друго ће радити.
- Умочите своје женске прсте у кафу. А затим га одмах пребаците у посуду за печење. Користио сам посуду за печење 8 × 8, али било која упоредива ће учинити.
- Додајте половину мешавине маскарпонеаширећи га, стварајући равномеран, гладак слој.
- Прелијте га остатком умочених женских прстију.
- А затим завршите са преосталом мешавином маскарпонеа.
- Поставите лист пластичне фолије на врх, притиснут на површину. И онда пребаците у фрижидер да се хлади најмање 4 сата, волим да оставим преко ноћи.
- Када га одмотате и будете спремни за послуживање, можда ћете морати мало да загладите врх.
- А затим га посипајте дебелим слојем какао праха.
- Захватите и послужите!
Можете ли замрзнути тирамису
Да, можете замрзнути тирамису. Али саветујем да га ставите у посуду за замрзавање. Пирекс каже да је замрзавање њихових производа апсолутно у реду. Кажем иди на то. Може се замрзнути до 3 месеца. И одмрзнути у фрижидеру. Препоручио бих да оставите прелив од какао праха и да га додате непосредно пре сервирања.
Савети и Трикови
- Тирамису је заиста НАЈЛАКШИ рецепт за прављење. Није потребно много вештине или искуства у кувању/печењу. Али рећи ћу да сваки пут када дођем у проблем са тирамисуом, то је зато што су састојци за пуњење на различитим температурама.
- Да би се постигло лепо, глатко пуњење СВЕ треба да буде хладно. Тако се све заједно добро емулгује. Не собне температуре шта год да радите. Право из фрижидера. Хладно.
- НЕМОЈТЕ користити масцарпоне сир марке Вхоле Фоодс за овај рецепт. Невероватно је танак и даће резултат попут водене. Ако га ипак користите (рецимо да сте га купили пре него што сте прочитали овај део), потпуно прескочите рум и додајте га у мешавину еспреса.
Замене
Маскарпоне је есенцијални састојак тирамисуа и нажалост не постоји замена.
Тамни рум се може заменити за ракију, порто, ирски крем (као Баилеис) или мадеиру. Очигледно највише волим укус рума.
Како направити безалкохолни тирамису
Без обзира да ли не пијете алкохол, немојте га имати у кући ИЛИ вам се једноставно не свиђа укус, без бриге. Предлажем да га замените са 2 кашичице екстракта ваниле или да га оставите заједно.
Ако правите овај рецепт, јавите ми даље Инстаграм!
Тражите рецепте за упаривање са тирамисуом? Ево неколико:
Принт Реципе
Тирамису Реципе
Овај италијански рецепт за тирамису састоји се од слатко-кремастог пуњења од маскарпонеа прекривеног женским прстима умоченим у еспресо и преливеног густом прашином какао праха.
Величина порције:
Састојци
Пуњење:
- 4 велика жуманца хладно директно из фрижидера
- 3 кашике тамни рум
- 1/4 чаша милерам хладно директно из фрижидера (погледајте напомену испод за бренд)
- 1/2 чаша гранулисани шећер (100г)
- 1/4 кашичица кошер соли
- 16 унце масцарпоне (из 2 контејнера) хладно директно из фрижидера (погледајте испод за белешку о бренду који користите)
За скупштину:
- 1 3/4 чаша јако кувана кафа*
- 24 дама прсти (из паковања од 7 унци)
За прелив:
- 2 кашике незаслађени какао прах просијан за прелив
Упутства
Да направите пуњење:
-
У чинију миксера који је фиксиран наставком за лопатице (или у велику посуду са електричним ручним миксером), додајте све састојке.
-
Мешајте све састојке заједно 1 минут; састружите са стране, а затим туците још један минут, пазећи да га НЕ претучете превише. Држите се укупно два минута.
Да саставите тирамису:
-
Узми своју посуду за печење. Пребаците јако кувану кафу у средњу или малу посуду. Радећи један по један, брзо умочите сваки женски прст у кафу. Уверите се да не заситите прсте даме кафом јер ће тада постати превише покисли. Све што вам треба је да брзо уроните у кафу. Умочене бубамаре поређајте у посуду за печење, један поред другог. На крају сам попунио празна места тако што сам прстима неке даме шкљоцнуо на различите дужине.
-
Додајте неколико мерица пуњења на врх и распоредите у слој дебљине 1/4 инча. Додајте још пуњења ако је потребно.
-
Умочите преостале женске прсте у кафу и поређајте их тако да нема празнина. На врх додајте преостали фил и распоредите га у леп и уредан завршни слој. Покријте посуду пластичном фолијом тако да удари о површину тирамисуа; пребаците у фрижидер да се охлади најмање 3 сата, идеално преко ноћи.
Служити:
-
Уклоните пластичну фолију и одбаците. Ако је пластична фолија оставила удубљења у преливу, увек је можете изгладити офсетном лопатицом. Просејте какао прах на врх, нанесите га обилно. Обришите обод посуде за печење и послужите.
-
Ово није тип тирамисуа који вам даје савршене кришке. То је више тирамису који се може хватати.
-
ако је покривен, овај тирамису траје у фрижидеру до 4 дана.
Напомене
Ако користите масцарпоне марке Вхоле Фоодс, смањите густу павлаку на 1 кашика и потпуно елиминисати рум из смеше. Многи људи су рекли да је то стварно течно. Нисам га користио. Али маскарпоне који користим је увек супер густ. Дакле, ако је ваш маскарпоне танак и течан, свакако смањите количину густе креме.
Савети за текстуру:
Да би се постигло лепо, глатко пуњење СВЕ треба да буде хладно. Тако се све заједно добро емулгује. Не собне температуре шта год да радите. Право из фрижидера – хладно.
Ако је смеша мало течнија од оне коју видите на слици, не брините. Наставите са састављањем рецепта; смеса се згусне док се хлади преко ноћи у фрижидеру.
Замене:
Маскарпоне је неопходан састојак тирамисуа и нажалост једноставно не постоји замена. Тамни рум може да се замени за ракију, порто, ирски крем (као Баилеис), мадеиру или масала вино. Очигледно највише волим укус рума.
Прављење овог рецепта безалкохолним:
Можете апсолутно изоставити алкохол – није страшно. Ако желите, можете га заменити са 2 кашичице екстракта ваниле.
Коришћење еспреса:
Уместо јако куване кафе, можете помешати 6 шољица еспреса са 1 шољом воде.
Замрзавање тирамисуа:
Можете замрзнути тирамису. Саветовао бих да га чувате у посуди за замрзавање. Пирекс каже да је замрзавање њихових производа апсолутно у реду. Обавезно га добро покријте поклопцем и/или пластичном фолијом. Може се замрзнути до 3 месеца. А затим одмрзнути у фрижидеру. Препоручио бих да оставите прелив од какао праха и да га додате непосредно пре сервирања.
Опрема:
Посуда за печење 8 × 8 инча | КитцхенАид станд-уп миксер | Силицијумске лопатице | Оффсет Спатула | Посуде од нерђајућег челика |
Исхрана
Калорије: 340кцал (17%) | Угљени хидрати: 23г (8%) | Беланчевина: 4г (8%) | Дебео: 23г (35%) | холестерол: 89мг (30%) | натријум: 34мг (1%) | калијум: 62мг (2%) | Влакно: 1г (4%) | шећер: 11г (12%) | витамин А: 65ИУ (1%) | Калцијум: 101мг (10%) | гвожђе: 1мг (6%)