April 25, 2025

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Тамаринд Цхутнеи | Имли Цхутнеи | Меетхи Цхутнеи

Тамаринд Цхутнеи |  Имли Цхутнеи |  Меетхи Цхутнеи

Слатко, кисело, слано, имли чатни или чатни од тамаринда је нереда укуса! Овај индијски зачин који се обично посипа на чатовима или се служи као сос за потапање са прженим индијским грицкалицама, овај индијски зачин је неопходан. Када сазнате колико је лако направити код куће, овај слатки чатни ће постати стално место у вашој кухињи.

Тамаринд Цхутнеи се сипа из кашике у чинију како би се показала текстура

Индијске грицкалице су потпуно непотпуне без издашне стране чатнија, зар не? Било да је свеже и кисело зелени чатни од коријандера служи се уз пакоре или ватрене сцхезван цхутнеи обично прати моме.

Овај чатни од тамаринда није изузетак. Направљен од тамаринда и урми, истовремено је укусно слатко, кисело и укусно и учиниће да вам усне буду напучене. Уобичајен зачин у већини индијских домаћинстава, овај слатки чатни за чаврљање је такође изненађујуће лако направити, а тегла овога ће трајати практично заувек!

Ако већ нисте убеђени, ево неколико разлога зашто треба да направите овај рецепт што пре:

  • Ово је врста рецепта “стави-на-шпорет-и-пусти-да-уради своје-ствари”. Што значи да постоји врло мало активног кувања
  • Овај чатни остаје добро у фрижидеру до годину дана
  • Наравно вегански и без глутена

Од чега се прави тамаринд цхутнеи?

Чатни од тамаринда је уобичајен индијски зачин који се обично користи у чатовима. Овај чатни се прави користећи само неколико састојака као што су тамаринд, урме, јаггери и неки основни индијски зачини. Ево комплетне листе састојака потребних за прављење овог чатнија:

Слика свих састојака за чатни од тамаринда са преклопом текста
  • Тамаринд – Одговоран за кисели, љути укус. За овај рецепт користио сам тамаринд без сјемена, али за трен подбачен са пулпом тамаринда купљеном у продавници
  • Датуми – Десеедед Датуми су најпогоднији
  • Јаггери – За овај рецепт најбоље одговара пециво у праху и додаје карамелне ноте. Поспите шећером, палминим или смеђим шећером у прстохвату
  • Зачини – Уобичајени зачини попут кима у праху, црвеног чилија у праху, сувог ђумбира у праху за топлину и додатни укус.
  • Со – За укус и зачин

Какав је укус чатни од тамаринда?

Чатни од тамаринда је комбинација слатких, киселих и сланих укуса. Тамаринд је одговоран за ту оштру киселост, док урме помажу да се уравнотежи. Јаггери даје укусну слаткоћу чатнију, а зачини додају мало топлине.

Корак по корак рецепт

Ево како да направите мети чатни код куће:

Корак по корак колаж са сликама који показује како се прави чатни од тамаринда

1. Потопите тамаринд и урме у врућу воду 30 минута

2. Самељите их у миксер млину у пасту

Корак по корак колаж са сликама који показује како се прави чатни од тамаринда

3. Можда ћете морати да поновите корак млевења два пута ако се смеша први пут не уситњава како треба

4. Када се самеље, процедите пасту да бисте извадили пулпу. Покушајте да извучете што је више могуће пулпе, а затим одбаците остатак

Корак по корак колаж са сликама који показује како се прави чатни од тамаринда

5. Додајте пулпу тамаринда и урме у шерпу заједно са водом и зачинима. Добро промешајте, доведите до кључања и кувајте 15-20 минута

6. Додајте јаггери и добро промешајте. Крчкајте док се не згусне. Охладите и чувајте

Имли Цхутнеи: Сви савети

  • Приликом млевења мешавине тамаринда и урмиобавезно користите исту воду у којој сте их натопили. Ова вода је прожета укусом састојака, што осигурава да ваш чатни испадне много укуснији.
  • Подесите конзистенцију чатни током кувања – генерално волим да мој чатни буде густ, али течан, али можете да га одржите густим или ретким колико желите.
  • Чувај чатни у херметички затвореној посуди пре него што га ставите у фрижидер да би дуже био свеж.
  • Ово чатни се такође може замрзнути. Једноставно га одмрзните на кухињском пулту пре употребе.

Да ли су паста од тамаринда и чатни исти?

Тамаринд паста је један од главних састојака који се користи за прављење чатни од тамаринда, али они нису исти. Тамаринд паста се прави натапањем махуна тамаринда у воду, а затим млевењем у пасту. Док чатни од тамаринда користи друге састојке као што су урме, прах и зачини заједно са пастом од тамаринда да би се формирао чатни.

Кашика чатнија од тамаринда се вади из чиније

Топло препоручујем да велику теглу овог чатнија од тамаринда држите спремну у фрижидеру да иде уз све пакорас и самосас направићете ову празничну сезону. Осим овога, неки од мојих омиљених рецепата за чат за капање овим мети чатнијем укључују и ово лако алоо чат и мој омиљени за сва времена пани пури.

Погледајте видео о рецепту

хттпс://ввв.иоутубе.цом/ватцх?в=иВЗГ_6В1ик0

ВОЛИТЕ ОВАЈ РЕЦЕПТ? Претплатите се на мој билтен и буди први који ће примити све нове рецепте!

Кашика чатнија од тамаринда се вади из чиније

Тамаринд Цхутнеи

Тамаринд Цхутнеи је индијски зачин или сос који је сладак, кисел, зачињен и пикантан. Обично се користи као додатак разним индијским причама, али такође добро функционише као сос за потапање или маринада. Тегла ће вам трајати више од годину дана у фрижидеру!

Принт
Пин
Рате

Курс: Дипови, преливи и сосови

кухиња: Нортх Индиан

дијета: Без глутена, хиндуистички, вегански, вегетаријански

Време припреме: 10 минута

Време кувања: 40 минута

Укупно време: 50 минута

Порције: 30 порције

Калорије: 62кцал

Упутства

  • Потопите тамаринд у ¾ шоље вреле воде и потопите урме у 1 шољу вреле воде 30 минута или док не омекшају.

  • Пребаците пулпу тамаринда и пулпу од урме у миксер и самељите док не постане глатка. Користите преосталу воду по потреби док млевете пулпу. Не бацајте воду.

  • Процедите пулпу користећи фино сито и извуците је што је више могуће. Пребаците га у шерпу и загрејте на средње ниској ватри.

  • Додајте јаггери прах, јеера прах, чили у праху, суви ђумбир у праху и со. Мешајте да се сједини и уверите се да су сви састојци правилно комбиновани.

  • Наставите да загревате на лаганој ватри 30-40 минута или док се не постигне жељена конзистенција. Можете подесити јаггери, со и масале по свом укусу. Оставите да се охлади и пребаците у херметички затворену посуду.

Напомене

  • Приликом млевења мешавине тамаринда и урмиобавезно користите исту воду у којој сте их натопили. Ова вода је прожета укусом састојака, што осигурава да ваш чатни испадне много укуснији.
  • Подесите конзистенцију чатни током кувања – генерално волим да мој чатни буде густ, али течан, али можете да га одржите густим или ретким колико желите.
  • Чувај чатни у херметички затвореној посуди пре него што га ставите у фрижидер да би дуже био свеж.
  • Ово чатни се такође може замрзнути. Једноставно га одмрзните на кухињском пулту пре употребе.

Исхрана

Калорије: 62кцал | Угљени хидрати: 15г | Беланчевина: 0.2г | Дебео: 0.1г | Засићене масти: 0.01г | Полинезасићене масти: 0.01г | Монозасићене масноће: 0.02г | натријум: 40мг | калијум: 48мг | Влакно: 1г | шећер: 14г | витамин А: 19ИУ | Витамин Ц: 0.1мг | Калцијум: 8мг | гвожђе: 0.3мг

Leave a Reply