Сопа де Ајо (супа од белог лука)
Овај пост може садржати партнерске везе. Молимо прочитајте моју политику откривања података.
Класична сопа де ајо (супа од белог лука) једна је од мојих омиљених шпанских намирница за удобност свих времена. Лако се прави са 6 састојака за мање од 30 минута, а увек има тако пријатан и укусан укус.
Следеће недеље биће обележена пета годишњица нашег пресељења у Барселону, која делује потпуно надреално, али и тако дивно. Лако пет најбољих година мог живота! Дакле, да прославим, мислио сам да је једино прикладно да коначно поделим један од мојих веома, веома омиљених рецепата које сам заволео док смо живели овде…
…сопа де ајо (супа од белог лука). ♡
Такође зван сопа цастеллана (шпанска супа), овај традиционални рецепт је онај за који верујем да сваки љубитељ супе широм света треба да има на свом репертоару. Направљен је са супер једноставном листом састојака од хлеба, јаја, маслиновог уља и бујона, и зачињен димљеном паприком и пуно белог лука. (Напомена: Увек волим да се каранфилић белог лука зове диентес де ајо или „зуби од белог лука“ на шпанском, што се чини прикладним из главице белог лука!) Ова супа је омиљени начин да се искористи остатак хлеба током зиме, који се пропржи, а затим динста у бујону од белог лука и паприке како би се добило то неко тело. Затим, као последњи додир, јаја могу да се сервирају поширана у појединачним чинијама за сервирање супе или да се мешају директно у врући лонац са супом да се формирају траке од јаја, слично као што се прави супа од јаја. Све се лако спаја за мање од пола сата. А резултат је топла чинија супе која је непогрешиво удобна, крепка и пуна укусних димљених, сланих и благо слатких укуса.
Озбиљно волим ову супу и волео бих да могу вечерас сваком од вас да напуним чинију овде у нашој кухињи у Барселони. Али надам се да ћете ми поверовати на реч и ускоро скувати лонац за себе. Куе апровецхе!
Сопа де Ајо састојци
Пре него што дођемо до пуног сопа де ајо рецепт испод, ево неколико напомена о састојцима који ће вам требати:
- Бели лук: Каранфили белог лука се традиционално за ову супу режу на танке кришке, који се затим пирјају и крчкају у бујону док не омекшају. Више волим да додам најмање 10 великих каранфилића за налет белог лука, али можете додати мање ако желите.
- хлеб: Ова супа је популаран начин коришћења остатака старог хлеба, јер суви хлеб савршено упија ту укусну супу. Већина људи овде само нареже багет, али можете користити било који обичан хлеб који вам је при руци.
- Јаја: Сопа цастеллана се традиционално прави са једним јајетом по порцији, било:
- Траком: Јаја се умуте, а затим једном руком сипају директно у врелу супу док другом руком мешате супу, чиме се праве лепе танке тракице од јаја (слично супи од јајета). Ово је мој омиљени начин да уживам сопа цастеллана.
- Поширано (цела јаја): Још један популаран метод је да разбијете по једно јаје у сваку појединачну чинију за сервирање, а затим ставите врућу супу у чинију како бисте поширали јаје.
- Поширано (само жуманца): Хибридна метода је да се разбије само јаје жуманца у сваку појединачну чинију за сервирање. Затим умутите беланца директно у врелу супу да се формирају траке, а врућу супу сипајте у чиније за сервирање да поширате жуманца.
- Маслиново уље: Забавна чињеница, да ли сте знали да Шпанија производи више маслиновог уља од било које друге земље на свету (двоструко више од Италије)? Ја сам пристрасан према светлу арбекуина екстра девичанско маслиново уље за овај рецепт, али било који квалитетан ЕВОО ће бити добар.
- Димљена паприка: Овде у Шпанији има много врста паприке (дулце, пицанте, агридулцеи де ла Вера), који су сви омиљени делови шпанске кухиње. Ја сам пристрасан према пиментон де ла Вера у овој супи, која потиче из региона Екстрамадура у Шпанији и има дивну интензивну арому дима. Али свака квалитетна димљена паприка коју највише волите добро ће функционисати у овој супи. Само обавезно још једном проверите да ли је ваша димљена паприка свежа, иначе ће интензитет њеног укуса и боје бити смањен.
- Пилећи или повртни темељац: Сопа де ајо се овде традиционално прави са пилећим темељцем, али слободно додајте повртни темељац како бисте ову супу учинили вегетаријанском.
- Со и бибер: На крају, требаће вам мало фине морске соли и свеже млевеног црног бибера да зачините супу.
Варијације рецепта
Ево неколико традиционалних варијација сопа де ајо да сте добродошли да пробате:
- Додајте шунку: Такође је често традиционално мешати нешто јамон серрано (шпанска шунка) у ову супу, ако желите да додате мало протеина. Шунку исечену на коцкице можете динстати са белим луком, ако желите да буде мало хрскава. Или за мекшу шунку, можете је само посипати као прелив или је промешати непосредно пре сервирања.
- Додајте додатне биљке: С времена на време, сопа де ајо се зачини додатним ловоровим листом или посипањем свежег першуна. Али огромну већину времена, ова супа је врло једноставна и нема додатних зачина осим димљене паприке.
- Нека буде више/мање чорба: Понекад се ова супа служи екстра густа, са врло мало чорбе. Ако вам ово звучи добро, само смањите количину чорбе за 1 или 2 шоље и прилагодите зачине ако је потребно.
- Нека буде без глутена: Користите обичан хлеб без глутена да направите ову супу без глутена.
- Нека буде вегетаријанско: Користите темељац од поврћа да бисте ову супу направили вегетаријанском.
Још омиљених шпанских рецепата
Ево још неколико шпанских и каталонских рецепата које смо научили да правимо док смо живели у Барселони:
Принт
Опис
Класична сопа де ајо (супа од белог лука) једна је од мојих омиљених шпанских намирница за удобност свих времена. Лако се прави са 6 састојака за мање од 30 минута, а увек има тако пријатан и укусан укус.
- 1/4 шоље маслиново уље
- 8 до 10 велики чен белог лука, врло танко нарезан
- 4 унце бајат хлеб, танко исечен или исечен на комаде
- 1 кашика димљена паприка*
- 6 до 7 шоље пилећег темељца (или чорбе од поврћа)
- 4 велика јаја, умућена*
- фина морска со и свеже млевени црни бибер
- Пропржите бели лук и хлеб. Загрејте маслиново уље у великој посуди на средњој ватри. Додајте бели лук исечен на колутиће и динстајте 2-3 минута, повремено мешајући, док не замирише и порумени. (Важно је да у овом тренутку не прекувате бели лук.) Додајте димљену паприку и промешајте да се сједини. Додајте хлеб и мешајте док не буде мање-више равномерно премазан уљем од белог лука. Наставите да кувате још 3 минута, често мешајући да бели лук не изгори.
- Крчкати. Додајте 6 шољица пилећег темељца и промешајте да се сједини, разбијајући хлеб дрвеном кашиком на комаде жељене величине док се кува. Наставите да кувате док супа не прокључа.
- Додајте јаја. Једном руком дрвеном кашиком мешајте супу кружним покретима како бисте направили спори вртлог. Другом руком полако сипајте умућена јаја у супу док настављате да мешате, како бисте направили тракице од јаја.
- Годишње доба. Ако желите супу од чорбе, слободно додајте још 1 шољу темељца. Пробајте и зачините супу сољу, црним бибером и/или додатном димљеном паприком по жељи.
- Послужите. Послужите одмах и уживајте!
Напомене
хлеб: За ову супу препоручујем неку врсту обичног хлеба, као што је основни багет.
Димљена паприка: Уверите се да је ваша димљена паприка фина и свежа, иначе ће њен живахан укус и боја у овој супи бити умањени.
Јаја: Молимо погледајте напомене у посту изнад ако више волите поширана јаја уместо трака са јајима у овој супи.
Дели овај пост