January 21, 2025

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Савршен рецепт за рижото од дивљих печурака

Савршен рецепт за рижото од дивљих печурака

У јесен, када кише прођу кроз шуме, дивље печурке цветају. Ако успете да их дочепате, учините ово једноставним рижото од дивљих печурака. Добра чорба, мало вина, свежа мајчина душица и пуно маслиновог уља чине све то у овом једноставном, класичном рецепту.

Скочи на Рецепт | Шта је то? | Шта је унутра? | Савети | Варијације | Питања

Шта је то?

Рижото је северно италијанско јело од пиринча које се прави пржењем пиринча у тигању и полаганим додавањем течности у тигањ. Споро уношење чорбе и стално мешање подстиче пиринач да ослободи скроб, стварајући кремасти резултат.

Рижото од дивљих печурака је традиционална верзија овог класичног јела и изузетно је популаран, посебно у јесењим месецима када су специјалитети печурке све доступније. Обично укључује бујон, вино, свеже биље и пармезан.

Шта је унутра?

Основни рижото обично укључује пиринач и неколико ароматичних састојака као што су лук, бели лук и зачинско биље, као и вино и чорбу.

У овој верзији рижота од дивљих печурака, белог лука, љутике и свежег тимијана, додајте укус јелу. И бело вино и пилећи бујон дају укус рижота, а истовремено служе и као течни део састојака.

Такође ћете додати разне печурке у зависности од тога шта је доступно и сезоне у којој живите. Пармезан, вино и богата супа дају рижоту дубоку, задовољавајућу слану ноту.

  • Пиринач је основа рижота. Изаберите бели пиринач кратког зрна са високим садржајем скроба, као што су Арборио, Царнароли или Виалоне Нано.
  • Маслиново уље и путер оба се користе за сотирање и пиринча и ароматика.
  • Течни састојци укључују пилећу чорбу и бело вино. Пинот сиви добро функционише у овом рецепту за рижото, а популаран је и саувигнон бланц, али било који хрскави бели ради.
  • Ароматике укључују љутику и свежу мајчину душицу. Лук, бели лук и першун су такође популарне инклузије.
  • Печурке дати рижоту тело и укус. Изаберите велики избор печурака, било домаћих или дивљих, за најбољи укус.
  • Пармезан сир који се додаје на самом крају кувања помаже да се јело сједини, дајући му укусну слану ноту. За најбољи укус, одлучите се за сир Пармигиано Реггиано.

Избор дивљих печурака

Кључ сваког доброг рецепта за печурке је разноликост. Свака печурка, домаћа и дивља, има помало јединствен укус и коришћење различитих врста печурака је оно што може да учини да се овај рецепт за рижото заиста истакне.

Често можете пронаћи дивље печурке које се продају на пољопривредним пијацама, у гурманским продавницама и продавницама природне хране у јесен (а понекад и у пролеће).

Поред тога, узгајивачи сада узгајају многе сорте које су се раније сматрале дивљим, као што су острига и лавља грива. Ове свеже печурке ћете можда моћи да пронађете у добро снабдевеним продавницама.

Пине Мусхроомс доступни су у јесен и имају меснату текстуру и сложен укус који подсећа на цимет и бор.

Пилетина из шуме је печурка јарко жуте боје са сланим укусом и слабом нотом лимуна.

Лисичарке имају светао укус са нотама цитруса и кајсија.

Вргање су чланови породице вргања, а посебно су цењени због свог богатог укуса и слане текстуре. Вргањи су често доступни осушени.

Морелс су разне пролећне печурке са земљаним, орашастим укусом. Такође су широко доступни осушени.

Печурке од острига су укусни у овом рецепту за рижото од дивљих печурака. Буковаче су дивље и припитомљене.

Схиитаке печурке имају дрвени укус и широко су доступни у свежем и сушеном облику.

Кокош из шуме је печурка земљаног укуса са нотама црног бибера. Доступан је и за исхрану и за домаће.


Реклама

Које вино?

Користимо природно ферментисано бело вино са ниским садржајем шећера Сува фармска вина у овом рецепту.


Савети за рижото са печуркама

Иако може изгледати компликовано или дуготрајно, прављење рижота је заправо прилично лако. То је једноставно јело у једном тигању. И, све док можете да сипате и мешате, можете направити рижото од печурака.

  • Прво пропржите печурке, а затим их ставите у посуду на пулту да се поново уграде у рижото. Ово ће им дати бољи укус и спречити да њихова текстура постане превише мокра при дужем кувању.
  • Користите прави пиринач. Скробни пиринач је неопходан за кремасти рижото ал денте или чврсте текстуре. Арборио, Царнароли (мој лични фаворит) и Виалоне Нано су ваш најбољи избор.
  • Пирјајте пиринач у маслиновом уљу и путеру док врхови зрна не постану провидни. Додаје укус и побољшава текстуру рижота.
  • Чувајте чорбу или пилећи темељац врућим тако да се лако убацује у пиринач и да се не охлади са тигања.
  • Полако додајте чорбу, око ½ шоље одједном. Полако мешање чорбе у пиринач омогућава пиринчу да упије течност и ослободи скроб, чинећи супер кремаст рижото од дивљих печурака.
  • Пропржене печурке вратите у тигањ при крају кувања, тако да ће боље задржати свој облик, текстуру и укус.

Рецепт за рижото од дивљих гљива

Овај рецепт за рижото од дивљих печурака је као удобност у чинији. Укусне печурке, светле ноте свежег тимијана и добро вино се спајају у једној посуди.

Преп Тиме10 мин

Цоок Тиме35 мин

Укупно време45 мин

Порције: 6 порције

Принт
Сачувај рецепт

Упутства

Пржите печурке.

  • Загрејте путер у посуди за динстање или широком тигању на средњој ватри док се не отопи и не постане пенасто. Затим, радећи у серијама, додајте печурке у тигањ и динстајте док не омекшају и не буду мирисне.

  • Извадите печурке из тигања шупљикавом кашиком и пребаците их у средњу чинију. Оставите чинију на страну док припремате рижото.

Направите рижото.

  • Сипајте маслиново уље у посуду за динстање и додајте лук и тимијан. Пржите лук док не замирише и не омекша – око 4 минута. Умешајте пиринач и наставите да пржите у врелом уљу док ивице пиринча не постану провидне – још 3 до 4 минута.

  • Деглазирајте тигањ тако што ћете сипати вино, а затим састругати све заглављене комадиће кашиком. Када вино испари, умешајте ½ шоље топле пилеће чорбе. Непрекидно мешајући, наставите да додајете супу у тигањ мало по мало док је пиринач упије.

  • Када остане око ½ шоље пилећег бујона, а пиринач постане мекан и кремаст, вратите сотиране печурке у тигањ. Умешајте преосталу чорбу, а затим искључите тигањ. Умешајте пармезан, а затим зачините сољу.

  • Послужите топло са додатним пармезаном, по жељи. Чувајте све остатке у добро затвореној посуди у фрижидеру до 5 дана.

Варијације и замене

Користите сушене печурке, као што су сушени вргањи или смрчак за део печурака. Рехидрирајте их у врућој води, а затим убаците течност за намакање печурака уместо неког пилећег темељца.

Покушајте да додате жалфију уместо мајчине душице. Земљани укус жалфије, налик на бор, добро се слаже са дивљим печуркама.

Користите жути лук уместо љутике. Мало је јефтинији и један средњи жути лук добро функционише уместо две шалотке.

За вегетаријанску верзију рижота од дивљих печурака, прескочите пилећу чорбу и уместо ње замените темељац од печурака или поврћа.

За верзију без млека постоји неколико једноставних замена. Замените путер додатним маслиновим уљем и изоставите пармезан. Уместо сира, у пиринач умешајте 1 кашику мисо пасте јер има богат укус који добро функционише са дивљим печуркама.

Пробајте црно вино уместо белог вина. Док већина рецепата за рижото од печурака захтева хрскаво, суво бело вино, можете га заменити црвеним за дубљи, робуснији укус. Пинот ноир је добра опција.

Шта послужити уз рижото од дивљих печурака

Рижото са печуркама се традиционално служи на почетку оброка или као прилог, али је укусно главно јело ако тражите нешто шкробно и утешно.

Лако печена пилетина је одличан партнер за рижото од дивљих печурака. Док се пилетина пече у рерни, можете промешати рижото.

Једноставна салата од горког зеленила са лимуном и пармезаном добро делује и са стране.

Лосос на жару или друга риба је такође добар партнер за рижото. Нарочито ако рибу једноставно зачините сољу, лимуном и црним бибером.

Питања о рецепту

Који пиринач да користим за рижото?

Потражите скробни бели пиринач кратког до средњег зрна као што су Арборио, Цанароли или Виалоне Нано. Ове сорте пиринча полако отпуштају свој скроб у супу док мешате, што резултира кремастом текстуром.

Колико дуго се чува?

Остатке рижота од печурака можете држати у херметички затвореној посуди у фрижидеру до 5 дана.

Могу ли да га замрзнем?

Замрзавање мења текстуру рижота, што резултира зрнастим, сунђерастим квалитетом пиринча. Дакле, најбоље је све остатке чувати у фрижидеру уместо у замрзивачу.

Како да загрејем остатак рижота?

Ставите остатке у тигањ постављен на средње ниску ватру, а затим сипајте око ¼ шоље пилећег бујона или воде на сваку шољу рижота. Покријте и оставите да се загреје док не достигне 165 Ф, а затим промешајте да се угради бујон. Додајте још чорбе да олабавите пиринач, ако је потребно.

Шта ако не могу да нађем дивље печурке?

Ако не можете да пронађете дивље печурке у локалним продавницама, размислите о коришћењу разних домаћих печурака. Печурке, печурке Цремини (Баби Беллас) и сличне припитомљене печурке раде једнако добро као и дивље врсте у овом рецепту за рижото.


Следеће испробајте ове рецепте за печурке

Leave a Reply