Сабљарка на жару {Како кувати одреске од сабљарке} – ВеллПлатед.цом
Учините да се обедовање код куће осећа посебним са лакоћом Сабљарка на жару. Само 10 минута времена за маринирање и врући роштиљ (или тигањ на шпорету) су све што вам је потребно да направите сочан одрезак од сабљарке достојан белог столњака.
Сабљарка је благог укуса, благо слаткастог укуса и није „рибља“ (није тако јака као печени лосос у фолији, на пример).
Чврста је, влажна и густа, на добар начин – назив сабљарке „одрезак“ пристаје.
То је била прва риба коју сам волео као дете.
Осим ретких прилика када нас је моја бака почастила црвеним јастогом (где сам напунио кексе, а затим наручио пасту од шкампи Алфредо Цајун), нисам одрастао једући много морских плодова.
Мрзео сам рибље штапиће, па сам претпоставио да су све друге рибе (да цитирам мог изражајног младог себе) „одвратне“.
Срећом, једне вечери за вечером, мој тата ме је убедио да пробам залогај његове сабљарке на жару.
ДЕЛИСХ! Зашто ми нико није рекао да већина риба нема укус рибљих штапића?
Иако сам постао љубитељ брзе сабљарке, тек пре неколико година сам почео да је кувам.
Претпостављао сам да ће извлачење влажне сабљарке на жару бити тешко и да ћу то забрљати.
Моје претпоставке о сабљарки су поново биле погрешне – сабљарку је супер лако пећи код куће.
- Одресци сабљарке упијају укус брзо. Између 10 до 15 минута времена за маринирање је све што вам треба за сабљарку. Било која једноставна маринада ће бити довољна.
- Пошто је сабљарка чврста, лакше је пребацити на роштиљ него деликатнију рибу (као бакалар на жару). Можете га кувати директно на решеткама за роштиљ (нема потребе за пакетићем, као што је овај лосос на жару у фолији).
Јесте ли спремни да вам ресторан доведете кући? Хајде да печемо сабљарку!
Како пећи сабљарку
Кључ за влажну сабљарку на жару је да је уклоните са ватре када достигне средње ретке (135 степени Ф) и оставите да се одмори.
- Најбољи начин да сазнате да ли се сабљарка пече на роштиљу је коришћењем термометар са тренутним очитавањем да проверите унутрашњу температуру. Када се сабљарка скува, требало би да буде чврста, да се лако љушти и да више не буде прозирна.
- Сабљарка се кува 8 до 10 минута на средње јакој ватри. Окрените сабљарку на пола кувања.
- Оставите сабљарку да одмори 10 минута пре сервирања. Као и код меса (као што су пилећа прса на жару, одрезак у фритези и свињски котлети на жару), одмор омогућава да се сокови поново споје, дајући вам највлажнију сабљарку на жару.
Овај рецепт укључује моју омиљену једноставну маринаду од сабљарке на жару направљену од соја соса, сирћета, белог лука, лимуна и зачинског биља.
Ово је срдачна риба која може да издржи смеле укусе, па се слободно поиграјте.
За зачин за сабљарку на жару можете користити било коју од својих омиљених мешавина или испробати мој зачин за лосос.
Савет!
Када користите маринаду са великом количином киселине (као што је сок од лимуна или лимете), не остављајте рибу да маринира дуже од 20 минута, јер ће риба почети да се квари.
Састојци
- Сабљарка. Месна, блага, здрава и влажна, сабљарка је опција за морске плодове која прија свима. Једноставна маринада у овом рецепту га подиже, а истовремено омогућава сјајном укусу сабљарке на жару да заблиста.
- Маслиново уље. Спаја све различите укусе маринаде и помаже им да се прилепе за рибу.
- Соја сос. Суштински елемент умами.
- Схерри сирће. Са примесом орашавости и слаткоће, шери сирће је фантастичан начин да се маринади дода киселост и богат укус.
- Бели лук + оригано. За основни укус белог лука и биља.
- Лимун. Лимунова кора и сок додају светлост и киселост маринади. На врху готове рибе се такође сок од лимуна са роштиља, додајући суптилан укус дима.
Упутства
- Умутити састојке за маринаду за сабљарку.
- Оставите сабљарку да се маринира 10 до 15 минута, преокрените је на пола.
- Пеците сабљарку 4 до 5 минута по страни, а затим је извадите на тањир и оставите да се одмори.
- Пеците на роштиљу половине лимуна поред сабљарке.
- Додајте зачинско биље, со и лимунов сок у сабљарку. УЖИВАТИ!
Вине Паиринг
Послужите сабљарку на жару уз пино црни, мерло, каберне совињон или шардоне.
Савети за складиштење
- За чување. Хладите сабљарку у херметички затвореној посуди за складиштење до 2 дана.
- За поновно загревање. Нежно загрејте остатке у посуди за печење у рерни на 350 степени Ф или у тигању на рингли.
- Следити се. Замрзните сабљарку у херметички затвореној посуди за складиштење која је безбедна за замрзавање до 3 месеца. Оставите да се одмрзне преко ноћи у фрижидеру пре поновног загревања. Имајте на уму да ће смрзнута, одмрзнута риба бити рибљег укуса и да ће се текстура донекле распасти.
Савет за припрему оброка
До 1 дан унапред умутити састојке за маринаду. Покријте посуду и ставите у фрижидер док не будете спремни да додате рибу и завршите рецепт.
Шта послужити са сабљарком на жару
Тестенине
Паста ал Лимоне
Прилози уз јело
Печени броколи
Прилози уз јело
Шпаргле на жару
Препоручени алати за прављење овог рецепта
Најбоље хватаљке за роштиљ
Заобљене ивице на овим клештима помажу при хватању хране, тако да не клизи док је окрећете или преносите. Такође се могу прати у машини за судове!
Ова лака сабљарка на жару постала је једна од наших нових омиљених брзих, здравих вечера. Тако ми је драго што сам то пробао пре толико година.
Надам се да ћеш и ти пасти на удицу, конопац и потоп!
Често постављана питања
Апсолутно! Често је лакше пронаћи квалитетну, одрживу рибу која је замрзнута, а затим је сами одмрзнути.
Да бисте одмрзнули рибу преко ноћи, пребаците је у фрижидер ноћ пре него што планирате да је употребите. Ако требате брзо да одмрзнете рибу, ставите замрзнуту рибу у посуду са ХЛАДНОМ водом (ако није у вакуумском паковању, прво је пребаците у херметички затворену врећу са затварачем како не бисте завршили са мокром рибом). Желите да осигурате да је температура воде негде између собне температуре и ледене. Мењајте воду сваких 30 минута, пазећи да остане хладна.
Да, дефинитивно можете да се играте са другим маринадама у којима уживате. Мислим да би терииаки маринада од сабљарке била укусна! Пробајте терииаки сос из мог теријаки говедине. (Љубитељи Терииакија, не пропустите и мој рецепт за Терииаки лосос!)
- 4 одресци од сабљарке (6 до 8 унци). 1 инча дебљине
- 3 кашике екстра дјевичанско маслиново уље
- 1 кашика соја сос са ниским садржајем натријума
- 1 кашика шери сирће или црвено винско сирће
- 1 кашика млевени бели лук око 3 каранфилића
- 1 кашичица сушени оригано
- 2 средњи лимуни подељено
- Сецкани свеж першун или цилантро за служење
- Кошер соли за служење
- уље за роштиљање
-
Осушите сабљарку са обе стране. У плитку посуду довољно велику да држите сабљарку у равном, равном слоју, ставите маслиново уље, соја сос, сирће, бели лук и оригано. Кору у оба лимуна, затим сок од 1 лимуна у маринаду. Умутити да се сједини. Исеците други лимун попречно на пола и оставите за роштиљ.
-
Додајте одреске сабљарке у јело и окрените да се премазују маринадом. Оставите да одстоји 10 до 15 минута (не остављајте да одстоји више од 20 минута, иначе ће киселина почети да разграђује рибу). На пола пута, окрените сабљарку.
-
Загрејте плински роштиљ или роштиљ на дрвени угаљ на средње висок (око 375 до 400 степени Ф; такође можете кувати рибу испод пећнице). Очистите решетке роштиља врло чисто, а затим науљите како бисте спречили лепљење. Пеците сабљарку 4 до 5 минута по страни, све док не региструје 135 степени Ф на термометру за тренутно очитавање и више не буде ружичаста у средини. Пребаците на тањир и поклопите. Пустите да одстоји 10 минута.
-
У исто време када печете сабљарку, испеците половине лимуна тако што ћете их исеченом страном надоле ставити на роштиљ. Кувајте док се не појаве мрље, око 6 минута.
-
Одморану сабљарку поспите зачинским биљем и прстохватом кошер соли. Исцедите лимун на жару преко врха. Уживајте у врућем.
- ЗА ЧУВАЊЕ: Хладите сабљарку у херметички затвореној посуди за складиштење до 2 дана.
- ТО РЕХЕАТ: Нежно загрејте остатке у посуди за печење у рерни на 350 степени Ф или у тигању на рингли.
- СЛЕДИТИ СЕ: Замрзните сабљарку у херметички затвореној посуди за складиштење у замрзивачу до 3 месеца. Оставите да се одмрзне преко ноћи у фрижидеру пре поновног загревања. Имајте на уму да ће смрзнута, одмрзнута риба бити рибљег укуса и да ће се текстура донекле распасти.
Послуживање: 1(од 4)Калорије: 361кцалУгљени хидрати: 6гБеланчевина: 35гДебео: 22гЗасићене масти: 4гПолинезасићене масти: 3гМонозасићене масноће: 13гТранс масти: 0.1гхолестерол: 112мгкалијум: 815мгВлакно: 2гшећер: 1гвитамин А: 225ИУВитамин Ц: 29мгКалцијум: 36мггвожђе: 1мг
Придружите се данас и почните да чувате своје омиљене рецепте
Направите налог да бисте лако сачували своје омиљене пројекте и туторијале.
Регистровати