Рецепт за сладоледну торту – љубав и лимун
Прославите лето уз ову домаћу сладоледну торту! Садржи основу од чоколадне торте прекривене три шарена слоја сладоледа.
Почетак је дугог летњег викенда – има ли бољег начина за прославу од домаће торте од сладоледа?!
Док нисам почела да правим овај рецепт за сладоледну торту, свака кришка сладоледне торте коју сам икада јела била је иста. Сигуран сам да познајеш врсту. Садржи слојеве сладоледа од чоколаде и ваниле, мрвице колачића и вруће колаче, са глазуром од шлага која украшава спољашњост. Признаћу да је комбинација укусна, али када сам почела да радим на овом рецепту за сладолед, желела сам да урадим нешто другачије. Свидела ми се идеја о сладоледној торти која је била шаренија и хировитија – она која је ухватила суштину лета.
За мене, овај рецепт за сладоледну торту чини управо то. Волим његове живописне пруге и разноврсност укуса: неки кисели, неки слатки, неки слани, орашасти или чоколадни. Направљен је од сладоледа који се купује у продавници, тако да је заиста лако саставити, а хладан је, кремаст и освежавајући. Не могу да замислим бољу посластицу за врео летњи дан.
Како направити сладоледну торту
Ова сладоледна торта има четири слоја: слој малине, слој слане карамеле, слој пистација и подлогу за чоколадну торту. Комплетан рецепт са мерењима можете пронаћи испод, али за сада, ево кратког прегледа како ћете га направити:
Прво испеците чоколадну торту. Испеците пола рецепта ове веганске чоколадне торте у калупу за векне од 9 × 5 инча. Када се торта охлади, прођите ножем по ивицама и окрените плех да ослободите торту. Оперите и осушите плех и обложите га папиром за печење. Вратите торту на дно посуде. Замрзните 3 сата.
Затим додајте први слој сладоледа. Оставите сладолед од пистација да омекша на собној температури док не постане мазив, проверавајући његову текстуру сваких неколико минута. Требало би да буде мекано и кремасто. Сипајте пинту у посуду за мешање и мешајте док не добије уједначену конзистенцију. Прелијте га преко смрзнутог колача, па га шпатулом распоредите у равномеран слој. Замрзните 4 сата.
Када је слој пистација замрзнут, додајте слој карамела. Као и код сладоледа од пистација, оставите слани сладолед од карамела да омекша на собној температури. Пребаците га у посуду и мешајте док не добије уједначену, кремасту конзистенцију. Затим омекшали сладолед прелијте преко слоја пистација. Замрзните још 4 сата.
На крају додајте слој малине. Загладите врх лопатицом…
…а затим га украсите свежим малинама.
Замрзните целу торту преко ноћи. Биће спремно за резање и послуживање следећег дана!
Савети за рецепте за сладоледне торте
- Уклоните слој чоколадне торте са калупа након печења. Иако печете слој чоколадне торте и састављате торту од сладоледа у истој тепсији, потребно је да уклоните слој чоколадне торте из калупа након што га испечете. Зашто? Много је лакше извадити слој чоколадне торте из калупа сам, пре него што се закачи на три слоја сладоледа. Уклањањем из плеха добијате прилику да оперете и осушите плех и правилно га обложите папиром за печење, што ће вам помоћи да касније извадите целу торту из калупа (у једном комаду!).
- За равномерне пруге одрежите врх чоколадне торте. Овај корак је потпуно необавезан, али чини супер слатку торту од сладоледа. Чоколадна торта има благо куполасти врх након што се испече. Ако желите да ваша торта од сладоледа има равне пруге када је режете, користите назубљени нож да поравнате врх чоколадне торте пре него што је замрзнете.
- Замрзните сваки слој појединачно пре додавања следећег. Најтежи део прављења овог рецепта је чекање да се сваки појединачни слој замрзне. Можда би било примамљиво да скратимо ово време, али верујте ми – не желите! Осигурава да добијете заиста лепе, чисте слојеве у торти. Након што додате завршни слој, ставите целу торту у замрзивач и замрзните преко ноћи пре резања и сервирања.
- Учините то својим. Свиђа ми се комбинација укуса у овом рецепту, али ако желите, слободно је промените! Замените своје омиљене укусе сладоледа или експериментишите са додацима осим са малинама, као што су чоколадни чипс или сецкани кокос.
Још омиљених летњих десерта
Ако волите овај рецепт, пробајте једну од ових летњих посластица:
Сладолед торта
Служи 12
Шта је боље од торте и сладоледа? Ова домаћа торта од сладоледа! Комбинује оба укусна десерта у једном, са укусном подлогом за чоколадну торту и три укусна слоја сладоледа.
- ½ рецепт Веганска чоколадна торта
- 1 пинта Гелато од пистација*
- 1 пинта Сладолед са карамелом*
- 1 пинта сорбет од малине*
- 6 унце свеже малине
-
Загрејте рерну на 350 ° Ф и намастите плех за векне 9к5 инча.
-
Припремите тесто за торту према упутствима у овом посту. Сипајте тесто у припремљен плех и пеците 18 до 22 минута, или док уметнута чачкалица не изађе чиста. Пустите да се потпуно охлади. Пређите ножем по ивицама тепсије и преокрените плех (ударите га о радну површину) да бисте уклонили торту из тепсије. По жељи, оштрим назубљеним ножем одрежите куполасти део торте да бисте направили равну површину за следећи слој. Оперите и осушите плех, мало га намастите, а дно и странице обложите папиром за печење. Вратите торту у тепсију. Замрзните најмање 3 сата.
-
Када будете спремни да додате први слој сладоледа, оставите пола литре сладоледа да омекша, а затим га ставите у чинију и мешајте док се не равномерно распореди. Омекшали сладолед сипајте на торту и лопатицом загладите. Замрзните 4 сата. Поновите са преостала 2 слоја сладоледа, замрзавајући 4 сата између сваког слоја. Површите завршни слој малинама и замрзните преко ноћи.
-
Када је спреман за сервирање, оставите торту да одстоји на собној температури 5 минута, а затим је окрените и истресите на велики плех. Користите други лим за печење да окрените торту десном страном нагоре. Нарежите и послужите одмах или замрзните.
*Ово су сладоледи које смо користили: Таленти Пистацхио Гелато, 365 Бранд Салтед Царамел и Таленти Распберри Сорбет.