Рецепт за пастирску питу – лак класик
1 min read
Ово лако пастирска пита проверава сва поља за а класична вечера са удобном храном која превазилази Дан Светог Патрика. Основа је једноставна мешавина млевене јагњетине и поврћа, динстаног у сланом сосу. Затим је преливен пахуљастим и кремастим пире кромпиром који формира златну кору!
Шта је пастирска пита?
Ако нисте знали, пастирска пита је настала од Иркиња које су постале креативне са остацима хране још 1800-их. Претпостављам да се неке ствари никада не мењају, ха! Млевено месо, мирепоик поврће и пире кромпир били су уобичајени састојци и јела која се служе. Па сам сигуран да су помислили, зашто их не комбиновати заједно за врхунски удобан оброк?
Основна структура чобанца је слано млевено јагњеће пуњење преливено слојем пире кромпира. А фил се обично динста са луком, шаргарепом, целером, грашком.
Скоро је попут пите са пилетином, али без коре. И пошто Ирци воле све ствари кромпир (посебно колканон), ово је био пут.
Састојци за пастирску питу
Ако сте икада јели питу, пастирска пита је заиста слично. Осим што се за питу користи говеђе месо, а за чобанац се користи јагњетина или овчетина. Дакле, када једете чобанску питу у САД која замењује млевену говедину за јагњетину, то је заправо пита од домаћег колача, а не пастирска пита. О, семантика! Али ево шта ће вам требати да ово направите.
- млевено јагње: Као што сам поменуо, традиционално је користити млевену јагњетину, али можете користити и млевену говедину или чак млевену ћуретину.
- поврће: Укључио сам шаргарепу, целер, смрзнути грашак и лук. Али слободно увек убаците више поврћа.
- Супа: Пилећа чорба има најбољи укус са јагњетином. Али ако користите млевену говедину, препоручујем вам да користите говеђу супу.
- Парадајз паста: Ово помаже у стварању густине и укуса у сосу (без употребе брашна).
- Вустерширски сос: Додаје дубину укуса месном пуњењу, јер је сам вустерширски сос веома слојевитог укуса. Ако сте без глутена, обавезно прочитајте моју белешку у наставку!
- Пире кромпир: Једноставно следите мој рецепт за пире кромпир за укусно мекане и умућене пахуљице.
Пронађите рецепт за штампање са мерама испод.
Прочитајте етикете на вашем вустерширском сосу
Зароните у месни фил, видећете то Ворцестерсхире је кључни састојак. Ово је сос на бази сирћета направљен од ферментисаног лука и белог лука, заједно са меласом, тамаридом, инћунима, зачинима и још много тога. Да, можете рећи да овај сос има интензивну дубину укуса, што га чини савршеним за додавање месу.
Али ако сте без глутена, мораћете да водите рачуна о брендовима које купујете. Ворцестерсхире често укључује соја сос на бази пшенице да би добио ту дубоку тамно смеђу боју. Дакле, препоручујем куповину једног од доле наведених брендова који не садрже глутен (увек двапут проверите етикете јер се састојци могу променити).
Како направити пастирску питу
Прва ствар коју ћете направити је пире кромпир. Ово можете направити на дан, а можете и дан пре него што убрзате процес. Када то буде готово, прећи ћете на месно пуњење и загрејати рерну на 400 ° Ф.
Пирјајте сво поврће и месо заједно док не буду кувани. Затим додајте све укусно биље и ароматичне састојке и оставите да се крчка само неколико минута, док се сос мало не згусне. Само запамтите да смрзнути грашак оставите до краја јер може брзо да постане кашаст ако се предуго кува!
Последњи корак је каљење и ширење пире кромпира на врх. Када је то готово, пребаците чобанац у рерну и оставите да се кува око 30 минута. Пазите на то да врх пире кромпира не изгори!
Користан савет: Више волим да користим велику тепсију за рерну него посуду за тепсију. Али можете све пребацити и у тепсију.
Варијације пастирске пите
Одлична ствар у вези са овим рецептом је што се лако мења. Моја верзија је наравно без глутена, али ево још неких варијација у којима можете уживати:
- Лов-Царб/кето: замените пире кромпир за пире карфиол.
- Без млека: замените путер у пире кромпиру за гхее или намаз без млека и користите млеко без млека.
- Веган/вегетаријанац: замените јагњетину мешавином печурака и сочива.
- Палео/Цела30: замените грашак за боранији (можете га исецкати) и користите пире кромпир, пире слатки кромпир или чак пире тиквице од путернут.
А ако хоћеш богатију чобаницуслободно додајте мало црног вина уз пилећу чорбу и употријебите мало праха од стријеле да се згусне.
Припремите ово унапред
Ако планирате да ово направите унапред, чувајте пире кромпир и чувајте у одвојеним посудама у фрижидеру. Када будете спремни за печење, оставите кромпир и фил да одстоје на собној температури да омекша пре састављања. Затим га ставите право у рерну за печење.
Када дође време за замрзавање остатака, само их ставите у контејнере безбедне за замрзавање до 3 месеца. Ово би могла бити одлична опција ако такође планирате да ово припремите у недељу увече. Само га испеците, поделите на 6 делова и замрзните!
Завршите вечеру за Дан Светог Патрика
Прославите Дан Светог Патрика уз класичне ирске рецепте! Ако желите свечани ирски намаз на трпези, уз чобанску питу:
Видео о рецепту за пастирску питу
Свидеће вам се овај рецепт, обећавам. Погледајте како ја то правим на видеу испод!
Више идеја за лаку удобну храну
Да ли сте расположени за удобнију храну? Ови укусни рецепти за вечеру ће сигурно погодити место.
Ова лака чобанска пита је отприлике као утешне док долазе. Ако успеш, волео бих да знам како је испалот у коментару испод!
Лак рецепт за пастирску питу
Ова лака пастирска пита је класичан рецепт за удобну храну која је обилна, заситна и савршена за зимску сезону или Дан Светог Патрика. Погледајте видео изнад да кува заједно са мном!
-
Ставите кромпир у шерпу на шпорет и прелијте хладном водом. Појачајте топлоту и доведите до кључања. Кувајте 13 до 15 минута, или док кромпир не омекша када га пробушите виљушком.
-
Кромпир оцедите у цедиљку, па вратите у шерпу. Додајте млеко, путер, со и бибер и изгњечите док не постане кремасто.
-
Загрејте рерну на 400°Ф (200°Ц). У великом тигању за рерну загрејте уље на средњој ватри. Додајте лук и бели лук и пржите минут. Затим додајте шаргарепу исецкану на коцкице, целер и јагњетину. Кувајте 8 до 10 минута или док месо не порумени. Користите лопатицу да разбијете месо током кувања.
-
Оцедите масноћу из тигања и додајте чорбу, парадајз пасту, вустер сос, рузмарин, тимијан, со и бибер. Крчкајте око 5 минута, док се сос мало не згусне.
-
Додајте смрзнути грашак и промешајте. Искључите шпорет и користите задњи део лопатице да поравнате мешавину меса у један слој.
-
Нанесите пире кромпир на врх меса и кашиком или лопатицом га раширите до ивица. По жељи направите текстуру у преливу кромпира кашиком или виљушком.
-
Пеците чобанац док не порумени, око 25 до 30 минута. Такође можете пецити врх 1 до 2 минута.
- Ако желите да овај рецепт учините вегетаријанским или веганским, можете да замените млевену јагњетину поврћем као што су печурке и сочиво.
- За млеко можете користити гхее уместо путера и немлечно млеко.
Калорије: 606кцал, Угљени хидрати: 38г, Беланчевина: 25г, Дебео: 40г, Засићене масти: 17г, холестерол: 105мг, натријум: 758мг, калијум: 1160мг, Влакно: 4г, шећер: 6г, витамин А: 3928ИУ, Витамин Ц: 26мг, Калцијум: 88мг, гвожђе: 4мг
©Довнсхифтологи. Садржај и фотографије су заштићени ауторским правима. Дељење овог рецепта се охрабрује и цени. Копирање и/или лепљење целих рецепата на било које друштвене медије је строго забрањено.
Првобитно објављено у децембру 2019, али је ажурирано да би укључило нове информације.