December 5, 2024

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Рецепт за домаће карамеле – Схугари слаткиши

Рецепт за домаће карамеле – Схугари слаткиши

Ове укусне домаће карамеле су мекане и жвакаће и савршени су празнични поклон. Наш испробани и прави рецепт је у породици више од 30 година и сваки пут резултира карамелама од путера!

Волим све карамеле. Од наших карамел колачића до наше слане карамелне коре, гњецава посластица од путера је неодољива. То је један од наших омиљених рецепата за домаће божићне слаткише!

Домаће карамеле умотане у комаде пергамент папира.

Зашто правити своје домаће карамеле

Домаћу карамелу правимо откако смо 1989. године пронашли овај рецепт у часопису БХГ.

Волим укус путера и савршену меку текстуру за жвакање коју добијате из овог једноставног рецепта за слаткише.

  • Тешко је пронаћи скалабилан поклон за одмор или домаћин који је тако једноставан са тако пријатном и импресивном исплатом.
  • Овај рецепт траје само око сат времена, али има укус као да сте провели цео дан печући шећер преко шпорета и користећи отмјене технике прављења слаткиша.
  • Са једноставним састојцима, велике су шансе да имате све што вам је потребно да направите домаће карамеле у својој кухињи управо сада.

Иако морате да планирате унапред јер ћете мешати сат времена, зграбите барску столицу и повуците је до плоче за кување!

Без обзира да ли ћете слаткише држати једноставним или умочити ове бомбоне у отопљену чоколаду, сви ће вас молити за рецепт! И не заборавите да сачувате мало топле карамеле да бисте направили и гомилу домаћих корњача!

Напомене о састојцима

Састојци потребни за прављење домаћих карамела.
  • Тешки шлаг – Коришћењем тешке павлаке за шлаг у овом рецепту, резултат је карамел бомбон за жвакање. Ако бисте заменили пуномасно млеко, на крају бисте добили сос од карамела.
  • Заслађено кондензовано млеко – Заслађено кондензовано млеко комбинује млечне производе и шећер у ултра глатком паковању. Ово додаје додатно богатство рецепту и осигурава да су ваше карамеле меке и глатке.
  • Кукурузни сируп – Кукурузни сируп је стабилизатор у овом рецепту и спречава кристализацију шећера у карамелу. Неки људи га називају и Каро сирупом јер је то популарна марка кукурузног сирупа. То је суштински део овог процеса прављења слаткиша.
  • Екстракта ваниле – Екстракт ваниле у овом рецепту подиже ове карамеле на виши ниво додавањем сложености и ароме. Увек посегните за правим екстрактом ваниле уместо вештачке ароме, или још боље, направите сопствени домаћи екстракт ваниле!

Једноставна упутства

Корак по корак фотографије показују како направити домаће карамеле.

Двоструко прокувајте крему и кондензовано млеко – Загрејте густу павлаку за шлаг и заслађено кондензовано млеко у парном лонцу на лаганој ватри док се не загреју. Желећете да ово држите на лаганој ватри док прелазите на следећи корак. Не заборавите да га повремено мешате како бисте спречили загоревање око ивица.

Загрејте шећер, сируп и со – Затим помешајте шећер, кукурузни сируп и со у лонцу са термометром за слаткише. Загрејте ову мешавину на средњој ватри док не прокључа и одржавајте ту температуру током следећег корака.

Комбинујте мало по мало – Уз непрекидно мешање, додајте ¼ шоље мешавине топле павлаке у кључајући шећер. Сачекајте 3 минута између сваког додавања и планирајте да овај процес укупно траје око 45 минута. Не журите са овим коракомили се шећер и павлака неће неприметно комбиновати.

Довести до температуре – Након што додате коначно додавање креме, пратите термометар за слаткише док ваша карамела не достигне 242 ° Ф, а затим је уклоните са ватре. Ова температура је кључна за постизање савршене конзистенције жвакања. Превруће и ваше карамеле могу бити тврде и ломљиве; превише хладно и карамела би могла бити мекана и течна.

Додајте додатне укусе – Када се карамела скине са ватре, умешајте додатке које желите. Овај рецепт захтева екстракт ваниле, али тостирани ораси су још једна укусна опција. Урадите то одмах и брзо јер морате да пређете на следећи корак пре него што се карамела охлади.

Сипајте и чувајте – Користите гумену лопатицу премазану спрејом за кување да бисте помогли да сваки комадић карамеле унесете у подмазану и фолијску четвртасту посуду за печење од 9 инча. Оставите карамел на собној температури неколико сати или преко ноћи, а затим га чувајте у херметички затвореној посуди на собној температури. Или их нарежите и појединачно умотајте у квадрате пергамент папира.

ПРО ВРХ: Проверите да ли је ваша карамела на одговарајућој температури тако што ћете мало укапати у чашу ледене воде. Знате да је карамела савршена ако можете да је разваљате у меку, глатку куглу која држи свој облик.

Нарезане карамеле на фолију.

Савети и Трикови

  • Ако правите слаткише на великој надморској висини, температура на којој ваш шећер прокључа може бити мало другачија. Користите тест ледене воде да бисте били сигурни да су ваше карамеле савршене сваки пут.
  • Ако желите да овај рецепт подигнете на виши ниво, додајте 1 шољу тостираних ораха у смешу када додате ванилију. Или, можете посипати љускаву морску со на врх када се карамела сипа у тигањ да се охлади.
  • Не штедите на томе колико дуго ћете оставити да се карамеле стегну пре него што их исечете. Што више времена имају да се одморе, лакше ће их се исецати и одвајати.
  • Обавезно обилно намастите (или путером) плех од фолије!
  • Ако их правите као поклон, покушајте да их појединачно умотате у комаде пергамент папира за додатни леп додир.
Рука показује умотану карамелу.

Често постављана питања о рецептима

Да ли треба да користим термометар за слаткише да направим домаће карамеле?

Тачан термометар за слаткише је идеалан да обезбеди праву меку и жвакаћу текстуру за ваше домаће карамеле. Можете користити инстант термометар да поново проверите своју температуру, али не препоручујем да га користите искључиво.

Која је сврха кукурузног сирупа у овом рецепту за домаћу карамелу?

Једноставно речено, кукурузни сируп ће вам помоћи да ваша карамела буде глатка, а не зрнаста. На молекуларном нивоу, кукурузни сируп садржи дуге ланце глукозе, инхибирајући краће ланце шећера и спречавајући кристализацију шећера.

Која је разлика између карамеле и дулце де лецхе?

Традиционално, карамел се прави од шећера и воде, док дулце де лецхе долази од шећера и млека. Ови слаткиши се називају карамелама јер већина нас још увек назива глатке и жвакане карамелизоване шећерне бомбоне као такве.

Домаће карамеле исечене на правоугаонике пре умотавања.

Више једноставних рецепата за слаткише

Домаће карамеле умотане у пергамент папир.

Ове укусне домаће карамеле су мекане и жвакаће и савршени су празнични поклон. Наш испробани и прави рецепт је у породици више од 30 година и сваки пут резултира карамелама од путера!

Састојци

  • 1 кашика путера, омекшаног

  • 3 шоље тешке павлаке за шлаг

  • ⅔ шоље заслађеног кондензованог млека (око ½ конзерве од 14 унци)

  • 2 шоље гранулираног шећера

  • 2 шоље светлог кукурузног сирупа

  • ¼ кашичице кошер соли

  • 2 кашичице екстракта ваниле

Упутства

  1. Обложите квадратну посуду за печење од 9 инча фолијом. Маслацем премажите фолију. Оставите на страну.
  2. У врху шпорета помешајте густу павлаку са заслађеним кондензованим млеком. Загрејте тигањ на лаганој ватри док се млеко и крема не загреју. Кувајте на лаганој ватри, повремено мешајући.
  3. У великој шерпи од 3-4 литре помешајте шећер, кукурузни сируп и со. Загревати на средњој ватри до кључања, мешајући дрвеном кашиком. Причврстите термометар за слаткише на страну посуде.
  4. Веома полако, на средњој ватри, додајте ¼ шоље загрејане мешавине павлаке у кључалу шећерну мешавину, мешајући дрвеном кашиком. Сачекајте око 3 минута између сваког додавања креме (овај процес ће трајати око 45 минута). Обавезно непрестано мешајте смешу.
  5. Када се додају сви додаци топле креме, пратите термометар за слаткише док не достигне 242 степена Ф.
  6. Уклоните са ватре и одмах умешајте екстракт ваниле. Брзо сипајте карамел у посуду за печење обложену маслацем.
  7. Оставите карамелу да се стегне на собној температури неколико сати или преко ноћи.
  8. Да бисте исећи карамеле, извадите их из тигања и ставите на даску за сечење. Уклоните фолију. Великим оштрим ножем исеците бомбоне на дугачке траке (ширине око 1 инча). Окрените посуду и исеците бомбоне у супротном смеру на комаде од око 1 ½ инча (они ће бити величине мале ролне).
  9. Умотајте слаткише у мале комаде пластичне фолије или пергамент папира. Изрежите квадрате од 5 инча пластичне фолије или пергамент папира, ставите карамел на врх, уролајте карамеле, а затим увијте оба краја.

Напомене

  • Не подешавајте топлоту великог лонца. Оставите да кључа на средњој ватри, уз стално мешање.
  • Ако волите орашасте плодове у својој домаћој карамели, умешајте око 1 шољу сецканих (пржених) ораха у исто време када и ванилију.
  • чоколада- за декадентну посластицу, умочите охлађене и ставите карамеле у отопљену чоколаду. Оставите чоколаду да се стегне, а затим умотајте сваку карамелу у пластичну фолију или пергамент папир.
  • Продавница карамеле у херметички затвореној посуди на собној температури.
  • Термометар за бомбоне – ово је наш омиљени термометар за слаткише на Амазону!
  • Рецепт из часописа Бољи домови и баште из децембра 1989.

Информације о исхрани:

Принос:

72

Величина порције:

1 комад

Износ по порцији:

Калорије: 93Укупно масти:Засићене масти:Транс масти:незасићене масти:холестерол: 13мгнатријум: 18мгУгљени хидрати: 15гВлакно:шећер: 15гБеланчевина:

* Чињенице о исхрани су процене и није гарантовано да су тачне. Посетите регистрованог дијететичара за посебне савете о исхрани.


Да ли сте направили овај рецепт?

Оставите коментар на блогу или поделите фотографију на инстаграм

Leave a Reply