Рецепт за воћни хлеб | Воћна лепиња » Дассанини рецепти за поврће
Воћни хлеб или воћна лепиња је слатки хлеб, ролна или колач направљен од брашна, воћа и воћних кора, зачина, орашастих плодова, семенки, а понекад и алкохола. Овај рецепт за воћни хлеб је веганска верзија без јаја и безалкохола направљена од интегралног пшеничног брашна у већој пропорцији заједно са кандираним корама поморанџе, тутти фрутти и глазираним вишњама. Заједно са векном воћног хлеба такође покривам прављење воћне лепиње у одељку са напоменама на картици са рецептима испод.

О овом воћном хлебу
Овај воћни хлеб је веома једноставан за прављење, а можете додати исецкано суво воће и јестиве семенке попут сунцокрета, сусама, бундеве или лана како бисте га учинили хранљивијим, укусним и текстурним.
Већ дуго сам велики обожаватељ воћног хлеба или воћне лепиње. Увек сам бирао ове и друге занатске векне хлеба преко колача, мафина или колачића у пекари или супер продавници.
Развио сам овај рецепт за домаћи воћни хлеб и ствари су се промениле. Данас ни у једној продавници не гледам ни одељак за хлеб.
Све их правим код куће и то је најбољи део. Још неколико хлебова које заиста волим су фокача, пита хлеб и уобичајени бели хлеб, интегрални хлеб и смеђи хлеб који правим код куће.
Било да правите воћни хлеб или воћну лепињу, одлично се слаже са чајем и кафом. Можете намазати мало путера на кришке воћног хлеба и уживати у њему. Код куће више волим да имам овај слатки воћни хлеб какав јесте.

Воћни хлеб: кроз векове
Без обзира на популарно веровање да воћни хлеб има своје корене у Британији, он заправо није тамо где му је место. Воћни хлеб је стар 2000 година и потиче из старог Рима. Римски војници су га носили као ужину на бојна поља јер је имао добар рок трајања.
Римљани су имали сопствени рецепт за воћни хлеб који је укључивао кашу од јечма, пињоле, суво грожђе, семенке нара и медно вино. Обликовали су је као торту и назвали је ‘сатура’.
У Енглеску је стигао око 16тх века са ширењем Британског царства. Одатле је путовао у Америку преко британских колониста.

Забавне чињенице о воћном хлебу
Воћни хлеб има много варијација у различитим културама и кухињама широм света. Ево листе још неколико занимљивих чињеница о овом декадентном хлебу.
- Рецепт за воћни хлеб у време Шекспира имао је шери, вино, воћне сокове, конзервисано воће, шећер и месо!
- Воћни хлеб је био забрањен у 18. веку јер се правио са вишком шећера. То је названо ‘грешно богатим’.
- Јединствена традиција у Енглеској била је да је било неопходно да невенчани сватови држе кришку воћног хлеба испод јастука ноћу. Ово би им могло помоћи да се венчају са особом својих снова.
Стручни савети
- Квалитетни састојци: Инвестирајте у најбоље, врхунске/органске састојке за врхунски печени хлеб. Уверите се да су сви састојци унутар рока трајања.
- Активација квасца: Растворите суви активни квасац у топлој води (43 до 46 степени Ц или 110 до 115 степени Ф) да бисте га правилно активирали. Квасац се не активира у веома хладној води. Куваће се ако је вода превише врућа. Суви активни квасац можете заменити било којим инстант квасцем. Пратите ову конверзију: ½ кашике сувог активног квасца = 1 кашичица инстант квасца.
- гњечење: Не заборавите да добро умесите тесто за стварање глутена. Да бисте проверили готовост теста, поравнајте и развуците мали комад теста у танак лист/слој. Не би требало да се ломи или цепа. Можете додати мање или више воде у зависности од квалитета брашна. Коначно време потребно да тесто нарасте може се разликовати од места до места.
- печење: Време потребно за печење воћног хлеба може се разликовати од рерне до рерне јер две рерне нису исте. Можете покрити површину хлеба алуминијумском фолијом или пергамент папиром ако видите да порумени. Кукањем по њему проверите спремност куваног хлеба. Ако звучи шупље, добро је урађено.
- Чување: Најбољи начин за чување воћног хлеба је да га ставите у фрижидер да би дуже био добар.
- Будите стрпљиви јер много времена утроше на одмарање теста и печење хлеба. Избегавајте журбу за сјајним резултатом.
ФАКс
То може бити због квалитета квасца или се квасац можда није добро доказао. Мање топле воде неће активирати квасац, а топла вода ће га уништити.
Да ти то можеш. Користите ову конверзију: ½ кашике сувог активног квасца = 1 кашичица инстант квасца. Овај воћни хлеб можете направити у микроталасној пећници у режиму конвекције на 170 степени Ц.
Да, може бити. Али само са интегралним пшеничним брашном, векне могу испасти густе. Дакле, мораћете да додате неко кисело средство попут лимуновог сока, сирћета, млаћенице или скуте, што ће помоћи у омекшавању текстуре.
Можете додати 1 кашику лимуновог сока или сирћета када додате уље у овај рецепт, а затим умесити. На овај начин можете прескочити и вишенаменско брашно и кукурузни скроб.
Одлучите се да додате било које уље неутралног укуса уместо сунцокретовог уља. Уље не би требало да има укус или арому. Уместо сунцокретовог уља можете користити и неслани путер.
Тутти фрутти су обојено кандирано воће.
У рерни са конвекцијом, температура печења се обично смањује за 10 до 20 степени. Ако не смањите температуру печења, време печења ће бити мање.
Дакле, или смањите температуру печења или смањите време. У оба ова случаја, боље је да пазите на торту јер се печење брзо дешава у рерни са конвекцијом.
Кукурузни скроб се користи као замена за јаја у печењу. Као и крема у праху, јер је у основи кукурузно брашно са укусом.
Да ти то можеш.
Постоји много разлога који могу довести до стврдњавања коре. То може бити неодговарајућа температура рерне или недовољно стварање глутена у тесту за хлеб због неумесеног доброг теста.
Проверите спремност теста тако што ћете развући мали део теста. Ако се не ломи, значи да је добро умесено.
Још рецепата за хлеб за испробавање
Обавезно оцените овај рецепт на картици са рецептима испод ако сте га направили. За више вегетаријанских инспирација, пријавите се за моје имејлове или ме пратите инстаграм, ЈуТјуб, Фејсбук, Пинтерест или Твиттер.

Рецепт за воћни хлеб | Фруит Бун
Овај рецепт за воћни хлеб је веганска, без јаја и безалкохолна верзија направљена од интегралног пшеничног брашна у већој пропорцији заједно са кандираним корама поморанџе, тутти фрутти и глазираним вишњама.
Преп Тиме 3 сати
Цоок Тиме 45 мин
Укупно време 3 сати 45 мин
Спречите да екран потамни док правите рецепт
Прво загрејте воду.
Додајте прстохват шећера у воду и промешајте да се меша.
Додајте суви активни квасац и промешајте да се сједини.
Држите на топлом месту 10 минута да се квасац активира.
У другој посуди помешајте оба брашна са сољу, шећером, тутти фрутти, вишњама, кандираним корама поморанџе и кремом у праху или кукурузним брашном.
Додајте смесу квасца, уље и умесите глатко и мекано тесто.
Додајте још воде ако тесто изгледа суво.
Цело тесто премажите сунцокретовим уљем да се не осуши.
Држите у истој посуди.
Покријте посуду прозирном фолијом или кухињском крпом и оставите да се тесто диже 2 до 2,5 сата или по потреби.
Пробушите тесто и лагано га замесите након 2 или 2,5 сата.
Подмажите или обложите плех за векну од 9 к 4 инча.
Обликујте тесто у векну.
Покријте и држите 35 до 45 минута или док се векна поново не удвостручи.
Пре печења, загрејте рерну на 180 степени Ц или 356 степени Ф.
Пеците векну 45 до 50 минута или док кора не постане златна.
Да бисте проверили, додирните векну и требало би да звучи шупље.
Извадите векну из тигања након 4 до 5 минута, док је још врућа и ставите векну на жичану тацну или решетку.
Оставите воћни хлеб да се охлади на собној температури.
Исеците хлеб на једнаке кришке. Ове кришке воћног хлеба добро иду уз чај или кафу. Можете чак и намазати мало путера (веганског или млечног) или џема и појести их.
Како направити лепињу од воћа
- Припремите тесто као што је наведено у рецепту и дајте му да се прво диже.
- Затим направите једнаке делове теста у зависности од величине лепиња коју желите.
- Умотајте их у уредне округле лепиње или направите било који облик који желите. Ставите на подмазан плех.
- Покријте кухињском крпом и оставите да се удвоструче у запремини 45 до 50 минута.
- Пеците у загрејаној рерни на истој температури као што је наведено у рецепту 30 до 40 минута или по потреби док лепиње не добију златну корицу на врху.
Више савета
- Овај рецепт за воћну векну такође се може направити у потпуности од вишенаменског брашна. Можете користити и брашно за хлеб.
- Изаберите да додате кандирано воће, ораси, суво воће и кандиране коре по избору.
- Додајте воду по потреби у зависности од текстуре и квалитета брашна.
- Покушајте да користите глазиране вишње или кандиране трешње, а не конзервиране вишње мараскино. Конзервиране трешње из мараскина су високо обрађене са додатком конзерванса – зато их немојте додавати.
- Можете додати мање соли, око ½ до неколико прстохвата ако желите.
- Ако користите инстант квасац (квасац за брзо дизање), време првог дизања и дизања ће бити око 45 минута до 1 сат (у зависности од температурних услова). Други успон ће трајати 20 до 30 минута.
- Имајте на уму да су приближне информације о исхрани за целу векну воћног хлеба направљеног по овом рецепту.
Нутритивне таблице
Рецепт за воћни хлеб | Фруит Бун
Износ по порцији
Калорије 2348 Калорије из масти 594
% Дневна Вредност*
Дебео 66г102%
Засићене масти 10 г63%
холестерол 76мг25%
натријум 2484мг108%
Калијум 1316мг38%
Угљени хидрати 411г137%
Влакна 36г150%
Шећер 111 г123%
Беланчевина 49г98%
Витамин А 64ИУ1%
витамин Б1 (тиамин) 2мг133%
витамин Б2 (рибофлавин) 1мг59%
витамин Б3 (ниацин) 19мг95%
Витамин Б6 1мг50%
Витамин Б12 1µг17%
Витамин Е 10мг67%
Витамин К 39µг37%
Калцијум 209мг21%
витамин Б9 (фолат) 302µг76%
Гвожђе 15мг83%
Магнезијум 438мг110%
Фосфор 1249мг125%
Цинк 9мг60%
* Процентуалне дневне вредности су засноване на исхрани од 2000 калорија.
Овај рецепт за воћни хлеб из архиве који је први пут објављен у марту 2013. поново је објављен и ажуриран 5. јула 2022.