January 13, 2025

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Рецепт Амбе Упкари – Рипе Манго Цурри би Арцхана’с Китцхен

  • Да бисте почели да правите рецепт за Амбе Упкари у стилу мангалорије, добро оперите манго. Огулите кожу рукама. Нешто пулпе манга ће се залепити за кожу то је ок неће пропасти.

  • Ставите огуљени манго у шерпу, а коре у чинију.

  • Додајте воду, око 1/4 шоље у чинију са корама манга, тек толико да се умоче у воду.

  • Наставите да добро циједите коре у посуди рукама да бисте уклонили пулпу која се још залијепи за њу што је више могуће.

  • Пребаците ову воду у шерпу у којој се налазе огуљени зрели манго. Наставите да понављате (додајте још воде) док вода не постане скоро бистра.

  • Додајте нарезан зелени чили у манго у шерпи. Загрејте на средњој ватри и доведите до кључања.

  • Када проври, смањите ватру и кувајте око 10 до 15 минута док се манго добро не скува и не омекша око 15 до 20 минута.

  • Додајте јаггери по укусу заједно са мало соли прилагодите свом укусу добро промешати.

  • Крчкајте око 5 минута или више док не добијете добру конзистенцију.

  • Волимо наш манго кари мало разблажен али ако желите гушћи сос, можете додати кашу пиринчаног брашна у води (око 2 до 3 кашичице пиринчаног брашна у ¼ шоље воде) у кипући кари и кувати док не постане густо.

  • Сада је време да зачините или темперирате кари.

  • У малој шерпи загрејте гхее. Када је гхее врућ, додајте семенке сенфа и када почну да прскају и пуцкетају, додајте суви црвени чили и љуску.

  • Одмах додајте карију и добро га промешајте.

  • Сладак, оштар и егзотичан манго кари у Конкани стилу је спреман.

  • Рецепт Амбе Упкари у мангалореском стилу се обично служи као прилог уз јужноиндијско јело од куваног пиринча, Сајјиге Ротти у мангалореском стилу, пареног пиринча, проклијалог Моонг Дал карија и рецепта Сонаи Сукка у мангалореанском стилу (рецепт за пржење са сувим леблебијем).