March 16, 2025

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Породични омиљени колач од ананаса наопачке {+ВИДЕО}

Колач од ананаса наопако је класичан десерт који је тако мекан и влажан, испуњен савршеном количином укуса ананаса!

Колач од ананаса наопачке је савршен током целе године, али је посебно добар летњи десерт! Обавезно погледајте и нашу верзију овог рецепта за колаче јер је једнако добра и једноставна.

Колач од ананаса наопако на белом тањиру.

наопако колач + наш ТАЈНИ САСТОЈАК

Моја мама већ годинама прави торту од ананаса наопачке. То је породични фаворит и рецепт за десерт који мој тата ОБОЖАВА!

Она има рецепт за ову укусну торту (од нуле), а ми смо га прилагодили додавањем екстракта бадема, јер је то наш омиљени „тајни“ састојак. 😉

Шта је торта од ананаса наопачке? Када се ова торта дода у тепсију, ананас и вишње су на дну, а на врху се додаје тесто. Након што се испече и охлади, окрените плех и пустите да колач испадне на тањир. Ананас и трешње завршавају на врху торте. У суштини, кува се наопако од начина на који се служи.

Оно што највише волим код ове посластице је то што је тако влажна и укусна. Ананас и трешња су савршени додатак да ово буде невероватна летња посластица савршена за роштиљање, забаве и празнична дружења.

Рецепт за торту са ананасом наопачке у посуди за печење.

како направити наопаку торту од ананаса

ФРУИТ. Растопите путер, додајте смеђи шећер и сипајте у шерпу 9×13. У шерпу ставите оцеђене колутове ананаса и трешње и оставите са стране.

БАТТЕР. Направите тесто за торте тако што ћете прво помешати суве и влажне састојке у посебној посуди, а затим их комбиновати у великој посуди. Док још мешате, додајте млеко, сок од ананаса и екстракт бадема. Распоредите тесто преко колутова ананаса у тигању 9 × 13.

БАКЕ. Пеците на 350° 35-40 минута, или док се средина не испече. Оставите торту да се охлади 30 минута и пажљиво окрените торту на тањир за сервирање.

окретање торте 101

Када преокренути торту од ананаса? Желите да оставите да се колач довољно охлади да би структура издржала, али немојте чекати предуго, иначе ће се карамелизовани сокови из ананаса стврднути и отежати отпуштање са дна плеха.

Предлажем да оставите торту да се охлади између 10-30 минута пре него што је окренете.

Тешки део овог рецепта је могућност окретања торте када је готова. Ево неколико савета како да га окренете без икаквих проблема:

  1. Сачекајте довољно дуго да се торта охлади (најмање 30 минута)
  2. Користите оштар нож или гумену лопатицу и гурните је по унутрашњем периметру тигања.
  3. Ставите тањир за сервирање на врх тигања. Уверите се да је тањир већи од торте.
  4. Ставите једну руку на врх тањира, а једну руку на дно тигања, а затим окрените.
  5. Оставите торту да одстоји још неколико минута док је шерпа покрива.
  6. Пажљиво уклоните посуду.
Тесто за наопаку торту од ананаса у чинији.

ВАРИЈАЦИЈЕ & Тотклањање проблема

Желите да промените ствари са овом тортом? Ево неколико предлога:

  • Прережите неке од колутова ананаса на пола и поравнајте странице тигања
  • На дно поспите сецкане орахе или пекане заједно са трешњама и ананасом
  • Ову торту можете послужити топло или хладно. Укусно је у сваком случају. Ако га сервирате топло, предлажем да уз њега додате куглицу сладоледа од ваниле.

Коришћењем посуде: Загрејте рерну на 350 °Ф и пеците 35-40 минута или док не буде готово. Користите дрвени ражањ да проверите. Ако желите да направите кругове од 9 инча, загрејте рерну на 375 ° Ф и пеците 30-35 минута. Проверите да ли је готово чачкалицом.

Зашто је мој колач од ананаса наопако потонуо у средину? Пошто је печење наука, понекад може бити тешко одредити шта је тачно узроковало да рецепт пође по злу. За ову торту постоји неколико фактора које треба избегавати, а који имају тенденцију да доведу до потонућа торте:

  • Прерано или пречесто отварање врата рерне може довести до пада температуре рерне, што може довести до потонућа сакеа.
  • Употреба прашка за пециво са истеклим роком трајања или превише прашка за пециво може довести до тога да се колач неправилно диже. Или се неће довољно подићи или ће се подићи превише, па ће пасти.
  • Неправилно сушење ананаса може дати превише течности што може довести до тога да колач постане презасићен и затим потоне.

Зашто је моја торта од ананаса наопако мокра? Највећи кривац за влажну торту је вишак сока од ананаса. Предлажем да сок оцедите у чинију (немојте га бацати јер је нешто потребно у рецепту).

Оставите комаде ананаса у цедиљку да се оцеде док припремате остале састојке. На крају, папирним убрусом обришите преостали сок пре него што ставите колутове ананаса у тигањ.

Тесто пуњено у плех за торту са ананасом наопачке.

Прављење унапред и складиштење

Унапред: Колач од ананаса наопако може се направити унапред. Можете га чувати на собној температури 1-2 дана, у фрижидеру неколико дана или чак замрзнути на неколико месеци.

СТОРЕ колач у херметички затвореној посуди у фрижидеру око 3 дана.

Без обзира да ли желите да направите ову торту унапред или да сачувате остатке, то можете учинити на три начина. Уверите се да се колач потпуно охладио пре складиштења.

  • Собна температура: Покријте пластиком или чувајте у херметички затвореној посуди до 2 дана на собној температури.
  • Фрижидер: Чувајте у херметички затвореној посуди у фрижидеру 3-4 дана.
  • Замрзивач: Оставите торту да се охлади и ставите је у замрзивач на 1-2 сата; довољно дуго да се спољашњи део торте замрзне. Замотајте торту пластичном фолијом па поново фолијом. Означите и замрзните 2-3 месеца.
  • Загревање: Оставите да се одмрзне ако је примењиво. Загрејати увек можете да га загрејете у микроталасној, али ја више волим да га лагано умотам у фолију и ставим у рерну. Загрејати на 350 ° Ф док се не загреје.
Колач од карамелизованог ананаса наопако сервиран у посуди за печење.

Овај класични десерт ће бити хит на вашем следећем окупљању. Обавезно погледајте и нашу верзију колачића! Има добар укус и одличан је за забаве.

За још колача са воћем, пробајте:

Наравно Десерт

Цуисине Американац

Преп Тиме 10 минута

Цоок Тиме 35 минута

Укупно време 45 минута

Порције 12

Калорије 401 кцал

Аутор Лил’ Луна

  • Растопите ½ шоље путера у шерпи.

  • Умешајте 1 шољу смеђег шећера и доведите до кључања, често мешајући. Наставите да кувате 1 минут. Сипати у подмазан плех 9 × 13 инча.

  • Оцедите колутиће ананаса, оставите ½ шоље сока.

  • Ставите колутове ананаса на дно посуде. Ставите трешњу у средину сваког прстена. Оставите на страну.

  • У средњој посуди умутите брашно, прашак за пециво и со. Оставите на страну.

  • У другој посуди средње величине умутите омекшани путер, шећер и ½ шоље смеђег шећера док се добро не сједине. Додајте јаја и добро измиксајте.

  • Додајте мешавину брашна у мокру смесу. Умутити док се добро не сједини.

  • Док још мешате, додајте млеко и ½ шоље резервисаног сока од ананаса и екстракта бадема.

  • Пажљиво распоредите тесто преко кришки ананаса.

  • Пеците на 350 35-40 минута или док се средина не испече.

  • Оставите да се охлади 30 минута.

  • Пажљиво окрените торту на послужавник и уживајте!