обућар од шљива и кремастих колача – смиттен кухиња
Овде можете користити било коју врсту зрелог коштуничавог воћа – волим ово са бресквама, трешњама, кајсијама или њиховом мешавином. Само замените по тежини. Ниво шећера је наведен као распон и желим да будем потпуно јасан да ако користите само 1/2 шоље, имаћете веома киселу обућу која готово сигурно није за свакога. Предивно је у контрасту са сладоледом од ваниле, али ће сам по себи бити мало груб. Ниво од 2/3 шоље ће бити далеко од тога да буде слатко, обећавам.
- 2 1/2 фунте (1,15 кг) свежих, зрелих шљива без коштица, било које сорте или другог коштичавог воћа
- Сок од пола лимуна
- 1/2 до 2/3 шоље (100 до 130 грама) гранулираног шећера (погледајте напомену)
- 4 кашике кукурузног скроба (30 грама) или 3 кашике (25 грама) брашна/скроб од тапиоке
- 2 шоље (260 грама) вишенаменског брашна, плус још за тезгу
- 1 кашика прашка за пециво
- 1/4 шоље (50 грама) гранулисаног шећера
- 1 кашичица кошер соли
- 1/2 шоље (8 кашика, 4 унце или 115 грама), несланог путера, на коцкице
- 1/2 кашичице екстракта бадема или 1 кашичице екстракта ваниле
- 1 шоља (225 грама) дебеле павлаке, подељена
- 1 кашика (15 грама) грубог или турбинадо шећера
Воће
Прелив за колаче
У великој посуди умутите брашно, прашак за пециво, гранулирани шећер и со. Додајте путер и врховима прстију или блендером за пециво разбијте путер на мање комаде, док највећи не буде величине малог грашка. Додајте свој екстракт бадема или ваниле и сви осим 1 кашику густе павлаке (тј. додајете 15 кашика) и умешајте у мешавину путера и брашна док се не формирају веће масе. Премесити једном или два пута рукама ако је потребно да се споје.
Поспите пулт брашном и на њега извуците тесто. Побрашните врх теста и разваљајте га на великодушну дебљину од 1/2 инча (1,25 цм). Користите нож да исечете плочу теста на квадрате од 1 1/2 инча (3,75 цм). Поређајте квадрате преко воћа у тепсији, мало их размакните. Намажите врхове погача са преосталом 1 кашиком креме и поспите крупним шећером.
Пеците папучаре 40 до 45 минута, док погачице не постану натечене и не порумене на врху и док воће не почне да пушта сокове око тигања.
Ако можете да издржите, пустите да се папучар охлади 15 до 20 минута пре укопавања. Воће ће се згуснути како се хлади. Послужите са великом куглом сладоледа од ваниле на врху ништа друго неће учинити.