Лондон Фог Латте (вруће или ледено)
Овај пост може садржати партнерске везе. Молимо прочитајте моју политику откривања података.
Овај удобан Лондон Фог Латте рецепт је лако направити врућ или леден и куван са дивним назнаком лаванде.
Некада давно, ово је био први латте рецепт који сам икад објавио овде на Гимме Соме Овен. И сада – више од једне деценије и безброј латтеа касније – и даље је један од мојих апсолутних фаворита. ♡
Ако сте нови у Лондон Фог латтес-у, овде се заправо не ради о кафи. Уместо тога, ово је једноставан чај латте скуван са класичним Еарл Греи-ом, млеком по вашем избору, наговештајем екстракта ваниле за загревање и мало меда за заслађивање. Верзија у коју сам се првобитно заљубила пре више од деценије у Латте Ланду у Канзас Ситију такође је била кувана са суптилним наговештајем лаванде, чији сам укус обожавао у овој кафе и инсистираћу да пробате овде. Прелепо се поиграва са бергамотом наранџе у Еарл Греи-у и цветним нотама меда и, по мом мишљењу, заиста подиже ово пиће до нечег посебног. Вероватно сам током година скувао стотине ових латте-а и увек се шалим са пријатељима да је то мој загрљај у шољи. Тако пријатно и утешно!
Без обзира на то, колико год обожавам добру топлу лондонску маглу, такође сам заиста уживао у сервирању ове кафе на леду у топлијим месецима, па сам мислио да ћу данас ажурирати овај рецепт како бих укључио обе верзије. Овај латте је такође лако направити веганским са било којим обичним млеком без млека које највише волите. А ако случајно избегавате кофеин, данас на тржишту постоје неки дивни Еарл Греи чајеви без кофеина који ће савршено функционисати и у овом рецепту.
У реду, хајде да направимо латте!
Састојци лондонске магле
Пре него што дођемо до пуног рецепта за латте Лондон Фог испод, ево неколико напомена о састојцима који ће вам требати:
- Ерл греј чај: Мешавине Еарл Греи чаја могу се прилично разликовати од бренда до бренда, па вас молимо да изаберете оно што вам се највише свиђа. Ако желите да ово буде латте без кофеина, сада на тржишту постоје и неке дивне опције Еарл Греи без кофеина.
- сушена лаванда: Као и увек када кувате са лавандом, обавезно купите кулинарски сушена лаванда. (Нису све од 47 врста цветова лаванде безбедне за употребу у кувању.¹) Обожавам суптилни цветни наговештај који пола кашичице додаје овом латте-у, али слободно експериментишите са количином и користите колико год желите или у потпуности изоставите лаванду ако то није ваша ствар.
- Душо: Обично наведем гомилу различитих опција заслађивача за топле напитке, али заиста ћу вам препоручити да пробате мед у овом конкретном рецепту! То је цветни укус тако савршено упарен са Еарл Греи-ом и лавандом, а ви сте наравно добродошли да додате колико год желите. (Ипак, јаворов сируп, шећер од трске или било који други заслађивач ће такође добро функционисати.)
- Екстракта ваниле: Мали наговештај чистог екстракта ваниле истиче најбоље од Еарл Греја и чини пиће изузетно пријатним.
- обично млеко: И на крају, добродошли сте да изаберете било које млечно или немлечно млеко које више волите као „латте“ (млеко) за ово пиће. Тренутно сам пристрасан за добро кремасто овсено млеко, али опције су отворене.
Како направити Лондон Фог Латте
Направити вруће Лондон Фог латте, једноставно…
- Скувај чај. Помешајте воду, кесице чаја и лаванду у мерној шољи која је безбедна за топлоту и кратко промешајте да се сједини. Кухајте чај 3 минута.
- Запени млеко. Док се чај намаче, користите пенилицу за млеко (или француску пресу или мутилицу) да бисте млеко запенили.
- Страин. Додајте мед и екстракт ваниле у шољу за сервирање. Процедите врући чај у шољу, баците остатке кесица чаја и лаванде. Мешајте чај док се заслађивач не раствори.
- Додајте млеко. Пенасто млеко додајте у чај и кратко промешајте да се сједини.
- Послужите. Послужите топло, украшено екстра сушеним пупољцима лаванде по жељи и уживајте!
Како направити ан Ицед Лондон Фог Латте
Да бисте направили ледени Лондон Фог латте, једноставно…
- Скувај чај. Помешајте воду, кесице чаја и лаванду у мерној шољи која је безбедна за топлоту и кратко промешајте да се сједини. Кухајте чај 3 минута.
- Процедите и охладите. Користите фину мрежасту цедиљку да процедите и баците лаванду и кесице чаја. Додајте заслађивач и ванилију и мешајте док се не раствори. Пребаците чај у замрзивач и охладите 10 минута.
- Додајте млеко. Напуните велику чашу пуну леда. Додајте чај, па охлађено млеко и кратко промешајте да се сједини.
- Послужите. Послужите одмах, по жељи украсите екстра сушеним пупољцима лаванде и уживајте!
Више удобних рецепата за латте
Тражите више рецепата за вруће или ледене кафе? Ево неколико мојих омиљених…
Принт
Опис
Овај рецепт за чај Лондон Фог латте је тако једноставан за направити домаћи, а пун је богатог, утешног укуса.
Како направити врућу латте:
- Скувај чај. Помешајте воду, кесице чаја и лаванду у мерној шољи која је безбедна за топлоту и кратко промешајте да се сједини. Кухајте чај 3 минута.
- Успените млеко. Док се чај намаче, користите пенилицу за млеко (или погледајте алтернативне методе у наставку) да направите пену од врућег млека.
- Страин. Додајте заслађивач и екстракт ваниле у шољу за сервирање. Процедите врући чај у шољу, баците остатке кесица чаја и лаванде. Мешајте чај док се заслађивач не раствори.
- Додајте млеко. Пенасто млеко додајте у чај и кратко промешајте да се сједини.
- Послужите. Послужите топло, украшено екстра сушеним пупољцима лаванде по жељи и уживајте!
Како направити ледени латте:
- Скувај чај. Помешајте воду, кесице чаја и лаванду у мерној шољи која је безбедна за топлоту и кратко промешајте да се сједини. Кухајте чај 3 минута.
- Процедите и охладите. Користите фину мрежасту цедиљку да процедите и баците лаванду и кесице чаја. Додајте заслађивач и ванилију и мешајте док се не раствори. Пребаците чај у замрзивач и охладите 10 минута.
- Додајте млеко. Напуните велику чашу пуну леда. Додајте чај, па охлађено млеко и кратко промешајте да се сједини.
- Послужите. Послужите одмах, по жељи украсите екстра сушеним пупољцима лаванде и уживајте!
Напомене
Алтернативни начини за пенушање млека: Ако немате пенилицу за млеко, топло млеко можете пенити и у француској преси кратким, брзим понирањем. Или, наизменично, млеко можете кратко умутити ручно уз помоћ пјењача.
Дели овај пост