Либанска пуњена тиква коуса – Лемон Бовл®
Коуса је пуњена укусном мешавином меса и пиринча и крчкана у укусној чорби од парадајза док не омекша у овој укусној либањској пуњеној коуса тиквици.
Касно лето је једно од мојих омиљених доба године из једног врло једноставног разлога: фармерско тржиште је коначно препуно сочних, зрелих производа из свих боја дуге. Једна од мојих омиљених ствари за куповину је коуса, такође позната као либанска тиквица, која је летња тиквица коју можете пронаћи одмах поред тиквица. Иако уживам у коуса (или кооса и цоуса) на много начина, данас делим свој либански рецепт за пуњену коуса тикву који ће вам се сигурно свидети.
Састојци
- Коуса: Арапски за тиквице, то је летња тиква са светлозеленом кором која је благо слаткастог и орашастог укуса.
- Сок од парадајза: Благо слатког и киселог укуса који истовремено кува тиквице и ствара укусан сос.
- Млевена јунетина: Волим да користим печурке, али можете користити и млевену или чак млевену јагњетину.
- Пиринач дугог зрна: Упија сок и околни укус док се кува и додаје текстуру пуњењу.
- Бели лук: Основа у мојој кухињи, има сладак, орашасти, благо путераст укус када се кува.
- сушена нана: Сладак и дрвенаст, додаје другачију дубину укуса од свеже менте.
- Сок од лимуна: Светао, кисели укус који ствара равнотежу у јелу.
Како направити либанску пуњену тикву коуса
Започните своју либанску пуњену коуса тикву тако што ћете направити надев тако што ћете млевену говедину ставити у велику чинију.
Затим додајте некувани пиринач, а свеже нарендајте половину чена белог лука микроплан.
Завршите са половином сушене нане и зачините мало соли и бибера.
Месну мешавину најбоље је комбиновати рукама, па се немојте плашити да упрљате руке.
Да бисте припремили тиквице за пуњење, почните тако што их оперете и осушите, а затим одрежите све врхове.
Затим издубите унутрашњост користећи језгро за тиквице, пазећи да не пробушите дно или странице.
Затим узмите мешавину меса и пиринча и ставите у тикву, остављајући око 1 и 1/2 инча простора на врху да се пиринач скува и прошири.
Затим у велики лонац сипајте сок од парадајза.
Затим нарибајте остатак белог лука.
И додајте остатак сушене нане.
Када сок од парадајза прокључа, лагано додајте пуњену тикву коуса као и сок од лимуна.
У шерпу можете додати и остатке надева као мале ћуфте. Када се све дода у лонац, вратите да проври пре него што смањите топлоту и кувајте око 35 минута.
Када је пиринач потпуно куван (месне округлице су одличан начин да се ово тестира), извадите га из шерпе, украсите свежим першуном и уживајте!
Често постављана питања:
Како замрзнути коушу?
Овај рецепт је погодан за замрзавање, али пре замрзавања морате потпуно скувати кусу. Куша треба да издржи до три месеца у замрзивачу у херметички затвореној посуди. Да бисте их поново загрејали, једноставно их ставите у фрижидер на 24 сата да се одмрзну, а затим их загрејте у тигању.
Где налазите коуса тиквице?
Обично је доступан на локалном тржишту фармера. Обично га налазим поред жуте тиквице и тиквица. Такође га можете пронаћи у неким продавницама прехрамбених производа.
Како направити језгру тиквице без језгра?
Можете пробати мали, танак нож, кашичицу за грејпфрут или гулилицу за кромпир (дужа, мршава).
Више либанских рецепата
Да ли сте пробали овај рецепт и свидео вам се? Следећи пут када га направите, снимите слику и поделите је са својим друштвеним мрежама! Таг @тхелемонбовл и #тхелемонбовл да бисмо могли да се дивимо и делимо ваш оброк.
Либанска пуњена тиквица од коуса одувек ми је била омиљена, а када је пробате, надам се да ће и вама постати омиљена.
Ваша виљушка чека.
Либанска пуњена тиква коуса
У овом традиционалном либанском јелу, коуса се пуни укусном мешавином меса и пиринча и динста у укусној чорби од парадајза док не омекша.
Порције:
-
Да бисте издубили коусу, одрежите врх и користите а језгро тиквица да полако уклоните унутрашњост тиквице. Пазите да не пробијете дно или са стране. Када се тиквица издуби, оставите са стране.
-
У средњој посуди помешајте говедину, испрани некувани пиринач, со и бибер. Додајте половину белог лука (3 нарендана каранфила) и половину нане (1 супена кашика) у мешавину меса и сједините.
-
Пре него што почнете да пуните тикву, ставите сок од парадајза или мешавину парадајз пасте/воде у велики лонац и загрејте на средњој јачини до кључања.
-
Док се сок од парадајза загрева, почните да пуните коушу. Пазите да оставите око 1 1/2 инча на врху што ће им омогућити да се прошире. Ако вам остане мешавине меса, једноставно их уваљајте у мале ћуфте и додајте у парадајз чорбу.
-
Када сок од парадајза проври, додајте преосталу нану (1 кашика) и бели лук (3 рендана каранфила), као и сок од лимуна.
-
Ако сте користили парадајз пасту/воду, посолите и побиберите чорбу по укусу.
-
Лагано додајте пуњену коушу. Пустите да проври, а затим смањите и кувајте 35 минута. Ћуфте су савршен начин да видите да ли је пиринач потпуно куван.
-
Послужите у чинији са обичним јогуртом са стране.
Послуживање: 1скуасхКалорије: 429кцалУгљени хидрати: 39гБеланчевина: 29гДебео: 19гЗасићене масти: 7гхолестерол: 77мгнатријум: 706мгкалијум: 1742. годинемгВлакно: 5гшећер: 15гвитамин А: 1506ИУВитамин Ц: 98мгКалцијум: 120мггвожђе: 5мг
Желите више здравих рецепата? Пређите на Пинтерест!