Лаки гуацамоле (наш омиљени)
Наш омиљени домаћи рецепт за гвакамоле! Погледајте како да направите најбољи гвакамоле код куће. Наш рецепт је брз, једноставан и свеж. Пређите на рецепт за домаћи гвакамоле
Шта је Гуацамоле?
Гуацамоле је умак направљен од нежно изгњеченог авокада, лимете, лука и других свежих састојака. Савршено се сервира поред велике чиније тортиља чипса или са вашим омиљеним фајитама или такосима – посебно волим да се мало намаже на дно ових такоса од шкампи са чили лиметом.
Након што смо правили гвакамоле изнова и изнова (не жалимо се), открили смо неколико тајни за прављење најбољег гвакамола код куће, и на основу онога што наши пријатељи кажу када их правимо за њих, имамо победника!
Још једноставнијих рецепата за умаке: Пробајте да послужите гвакамоле уз нашу лаку црвену салсу и овај домаћи кесо.
Шта вам је потребно за Гуацамоле
Ово је наш омиљени домаћи рецепт за гвакамоле. Потребно вам је само неколико главних састојака за невероватан, аутентични мексички гвакамоле.
Погледајте наш видео са рецептом испод да видите како правим гвакамоле. Такође делим генијалан трик за ублажавање укуса лука тако да буде хрскав и сладак. Овде нема даха од лука! Цео рецепт и видео су испод овог чланка.
- Авокадо: Померите се надоле да бисте сазнали како бирамо савршен авокадо.
- Лук: Волим лук у гвакамолеу, али не волим јак укус лука. Погледајте наш савет у наставку да бисте ублажили сирови укус лука.
- Першун: Као када правим салсу, ја сам тежак са својим цилантром.
- креч: Свеж сок од лимете је најбољи, али бићу искрен са вама: заменио сам га соком од лимуна када ми понестане лимете. Мало је другачији од онога на шта сте можда навикли, али је и даље прилично укусан.
- Јалапењо: Волим да у свој гвакамоле додам коцкице халапења, али пошто ми је дражи на блажој страни, уклањам све семенке и белу мембрану унутар бибера (можете да видите како то радим у видеу). Ако волите зачињени гвакамоле, додајте целу паприку – семенке и све. Серано паприке су добра замена, али запамтите да могу бити љуте од јалапењо паприка.
- Со: Подиже ваш гвакамоле на виши ниво и немојте се плашити да обилно зачините авокадо.
Шест горњих састојака гарантују укусан, аутентичан гвакамоле. У зависности од тога кога питате, постоје још два састојка која можете додати да бисте га подигли на следећи ниво.
Прво, можете додати малу количину парадајза. За три средња авокада користим један мали парадајз (савршен је ромски или мали парадајз зрео виновом лозом). Парадајз додаје боју и мало свежији укус.
Друго, можете додати наговештај димљеног зачина са млевеним кимом или пробати љути задимљени зачин попут млевене паприке. Не треба ти много. Почните са 1/4 кашичице, а затим идите одатле по свом укусу.
Како одабрати авокадо за гвакамоле
Зрели авокадо је неопходан за најбољи гвакамоле. Ево како да знате да ли је авокадо спреман или не:
- Лагано стисните авокадо дланом (немојте да користите врхове прстију, они ће га огребати). Ако мало уроди, спреман је за јело. Ако не даје мало и осећа се чврсто, треба му дан или два. Ако се лако даје, вероватно је презрео и можда изнутра браон.
- Проверите испод стабљике. Прстима нежно повуците стабљику на врху авокада. Ако је, када га уклоните, зелено испод, пронашли сте авокадо који је спреман за јело. Ако је тешко уклонити, потребно је неколико дана. Ако је испод браон, авокадо је презрео.
Купујемо више авокада него што бих желео да признам. Дакле, ако сте попут мене и имате више авокада у вашој кухињи, размислите о томе да направите нашу салату од авокада од краставца, ову високо оцењену тестенину инспирисану гвакамолом, овај тост од авокада препун протеина или покушајте да умешате авокадо у салату од јаја.
Савети за прављење најбољег гвакамола
За заиста одличан гвакамоле, покушајте да авокадо не гњечите превише. Тражимо крупни умак, а не потпуно глатки. Открио сам да је виљушка најбољи алат за гњечење авокада за гвакамоле. Можете ме видети како користим један у нашем видеу испод.
Већ сам споменуо своју одбојност према опресивном укусу лука у гвакамолу. Зато користимо једноставан трик да смањимо сировост лука. Након што исечете лук на коцкице, додајте га у посуду са хладном водом. Оставите лук да одстоји 5 до 10 минута, а затим га оцедите и исперите.
Интензиван укус лука ће се смирити, али ћете и даље имати хрскав лук. Често користимо овај трик. Видите нас како га користимо у овом једноставном цевичеу од шкампа и овој салати од кромпира.
Шта наши читаоци говоре
Ако не верујете да вам наш рецепт помаже да направите најбољи домаћи гвакамоле, погледајте шта наши читаоци кажу о рецепту! Више рецензија је у одељку за коментаре испод.
„Овај рецепт за гвакамоле је био укусан и лак за прављење, а то што сам знао да су сви моји састојци били свежи чинило га је још привлачнијим. Никада се не враћам у продавницу купљен гвакамоле!” – ЈоАнн
„Ово је најлакши и најбољи рецепт за гвакамоле који сам икада наишао. Лако се прави и укусно!!” – Керол
“Ово је најбољи гуацамоле који сам икада направио!” – Емма
Више рецепата за авокадо
Купујемо још авокада што бих желео да признам. Ако вам је остало нешто у кухињи, размислите о прављењу једног од ових једноставних рецепата:
Рецепт је ажуриран, првобитно објављен у јануару 2013. Откако смо га објавили 2013. године, прилагодили смо рецепт да буде јаснији и додали брзи видео о рецепту. Видео ажуриран 2022. године, ево а линк до старијег видеа на ИоуТубе-у. – Адам и Џоана
Лаки гуацамоле (наш омиљени)
За најбољи гвакамоле користите зрели авокадо. Знаћете када је авокадо зрео када се благо даје када се стисне. Незрели авокадо држите на собној температури док не буде спреман. Погледајте овај водич за више о куповини, резању и складиштењу авокада.
Покушајте да не згњечите авокадо претерано. Тражимо крупни умак, а не потпуно глатки. Открио сам да је виљушка најбољи алат за гњечење авокада за гвакамоле. Можете ме видети како користим један у нашем видеу испод.
За љути гвакамоле, оставите семенке и мембрану у паприци и додајте по укусу.
Прави отприлике 6 порција
Гледајте како правимо рецепт
хттпс://ввв.иоутубе.цом/ватцх?в=цОн9БЦоКскк0
Требаћеш
3 зрела средња авокада
1/4 шоље ситно сецканог лука
1 ½ кашике свежег сока од лимете
1/4 шоље листова коријандера и нежних стабљика, исецканих
1 велика шљива или ромски парадајз, сецкана, по жељи
1/2 кашичице соли, или више по укусу
1/4 до 1/2 кашичице млевеног кима, опционо
1 до 2 кашичице ситно сецкане јалапењо паприке, са уклоњеним семенкама и мембраном, опционо
Упутства
Додајте сецкани црни лук у малу посуду и прелијте хладном водом. Оставите 5 минута, оцедите, а затим исперите. Овај једноставан корак ублажава сирови укус лука.
Авокадо преполовите по дужини, извадите коштицу, извадите месо и додајте у чинију.
Користите виљушку да згњечите авокадо у зрнаст умак.
Умешајте оцеђени и испрани лук, сок од лимете, цилантро, парадајз и со. Ако их додајете, додајте ситно исецкани халапењо и ким.
Пробајте гвакамоле и додајте још соли или сока од лимете.
Гуацамоле је најбољи када се једе убрзо након што га направите, али да бисте га сачували, притисните пластичну фолију на гвакамоле и оставите у фрижидеру до један дан.
Адам анд Јоанне’с Типс
- Лимета: Свежи сок од лимете је најбољи, али бићу искрен са вама: заменио сам га соком од лимуна када ми понестане лимете. Мало је другачији од онога на шта сте можда навикли, али је и даље прилично укусан.
- Јалапењо: Волим да додам јалапењо исечен на коцкице у свој гвакамоле, али пошто га више волим на блажој страни, уклањам све семенке и белу мембрану унутар паприке (можете да видите како то радим у видеу). Ако волите зачињени гвакамоле, додајте целу паприку – семенке и све. Серано паприке су добра замена, али запамтите да могу бити љуте од јалапењо паприка.
- Чињенице о исхрани: Доле наведене хранљиве чињенице су процене. Користили смо УСДА базу података за израчунавање приближних вредности.
Ако направите овај рецепт, снимите фотографију и означите је #инспиредтасте — Волимо да видимо ваше креације на инстаграм и Фејсбук! Пронађите нас: @инспиредтасте
Исхрана по порцији: Величина порције 1/6 рецепта / Калорије 119 / Беланчевина 2 г / Угљени хидрати 8 г / Дијетска влакна 5 г / Тотал Сугарс 2 г / Укупно масти 10 г / Засићене масти 1 г / холестерол 0 мг