February 14, 2025

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Класични рецепт за шкампе | Цхеф Деннис

Класични рецепт за шкампе |  Цхеф Деннис


Скочи на рецепт

Принт Реципе

Моји класични шкампи сотирани на маслиновом уљу и путеру од белог лука са белим вином и зачинима се лако праве и парирају шкампима са шкампима које служи ваш омиљени италијански ресторан.

Шкампи шкампи на белом тањиру.

Послужено ми је много верзија шкампи са шкампима и нажалост многи лоше тумаче овај класични рецепт, а прекомерна употреба белог лука је уништила јело. Ово укусно италијанско-америчко јело требало би да буде засновано на сосу од путера од белог лука.

Ако волите шкампе са белим луком, путерасте шкампе, мој умак од шкампа је савршен за ваше следеће дружење или дан игре.

шкампи шкампи на белом тањиру

Шта ћете додати у том тренутку зависи од вас. Неки додају лимунов сок и/или љуспице црвене паприке шкампи сос. Увек сам уживао у јужноиталијанском методу додавања мало маринаре (или здробљеног парадајза) у јело, дајући му савршен баланс укуса овом класични рецепт.

Само запамтите да је трик уравнотежити укусе и пустити да права звезда овог јела, слатки сочни шкампи заблистају сос од белог лука.

Да ли сте знали да шкампи на италијанском значи шкампи? Дакле, у суштини, када наручите ово јело, наручујете шкампе.

Састојци за прављење шкампи

Састојци за прављење шкампи од шкампа

Почнимо са прикупљањем састојака који су нам потребни да направимо мој Лаки шкампи. У Цхеф Спеак-у ово се зове „Мисе ен Плаце“ што у преводу значи „Све на свом месту“.

Не само да постављање састојака унапред убрзава процес кувања, већ помаже и да обезбедите да имате све што вам је потребно за прављење јела.

Коју величину шкампа треба да користим да направим шкампе?

За ово јело користим џамбо (број 16-20) или велике шкампе (број 21-25) јер изгледају боље, а већи шкампи се неће тако лако прекувати. Ако користите мање шкампе, било би добро да их извадите након првог сота и да их вратите пред крај припреме како се не би прекували.

Како направити шкампи

Кувајте лингуине ал денте према упутствима на паковању. Приликом оцеђивања тестенине резервишите ½ шоље воде за тестенину.

шест слика које показују како се праве шкампи од шкампа.
  • У великом тигању истопите путер са маслиновим уљем на средњој ватри. Затим у тигањ додајте сецкани бели лук и шкампе. Пирјајте док шкампи не буду делимично кувани (1-2 минута). *Пазите да бели лук не изгори.
  • Додати вино да деглазира тигањ. затим додајте пилећу чорбу, маринару, бели лук у праху, црни лук у праху и црни бибер.
  • Додајте рендани романо или пармезан сир, свеж першун и путер уваљан у брашно (беурре мание).
  • Доведите сос до брзог кључања. Сос би требало да се згусне током овог брзог кључања.
  • Смањите ватру на средњу и у шерпу додајте половину резервисане воде за тестенину и кувани лингвин.
  • Баците лингвине у сос. Ако је сос превише густ, додајте преосталу воду или темељац за тестенину у тигањ. (Ово јело се такође може направити од анђеоске косе или шпагета)
шкампи шкампи са лингуини на белом тањиру

Послужите овај укусни италијанско-амерички класик са салатом и хрскавим хлебом и добили сте гозбу!

Често постављана питања о рецептима

Шта чини сос од шкампи?

Када је реч о основама, сос од шкампи се прави од белог лука, путера и маслиновог уља. Било шта друго што додате чини га једном од многих варијанти соса од шкампи. Други рецепти могу укључивати лимунов сок, пахуљице црвене паприке, парадајз или капаре. Све зависи од вашег укуса.

Шта значи Сцампи?

Италијански шкампи се преводи у велике шкампе или козице. У Европи се шкампи могу односити на разне шкампе.

Како да згуснем сос од шкампи?

Најбољи начин да згуснете сосове за тигање је коришћење беурре мание. Узмите комад путера и добро га премажите брашном, гурајући брашно у путер. Брашно помаже да се згусне, а путер додаје укус, то је добитна комбинација.

Више рецепата за шкампе које ћете волети!

шкампи шкампи са лингуини на белом тањиру

Принт Реципе
сачувати

Класични рецепт за шкампе

Моји класични шкампи сотирани на маслиновом уљу и путеру од белог лука са белим вином и зачинима се лако праве и парирају шкампима са шкампима које служи ваш омиљени италијански ресторан.

Преп Тиме7 мин

Цоок Тиме12 мин

Укупно време19 мин

Курс: Ентрее

кухиња: Италијан, Италијан – Американац

Порције: 2

Калорије: 910кцал

Аутор: Шеф кухиње Деннис Литтлеи

Састојци

  • 2 кашика маслац
  • 1 кашика екстра дјевичанско маслиново уље
  • 2 каранфилић Бели лук млевено
  • ¾ фунта џамбо сирове шкампе (16-20 цоунт) ољуштен и девеинед
  • 2 оз суво бело вино (опционо)
  • 2 тбсп Маринара сос или здробљени парадајз (опционо)
  • ½ чаша пилећи темељац или темељац од шкампа *погледајте рецепт у напоменама
  • 1 тсп италијански першун фино исецкати
  • ½ тсп црни лук у праху
  • ½ тсп Бели лук у праху
  • тсп црни бибер
  • ¼ чаша вода за кување тестенина
  • 2 тбсп маслац уваљане у брашно
  • ¼ чаша Романо сир рендани
  • ½ фунта лингуине или шпагете

Спречите да ваш екран потамни

Упутства

  • Кувајте лингвине према упутствима на кутији. Приликом оцеђивања резервишите ½ шоље воде за тестенину

  • У великом тигању истопите путер са маслиновим уљем на средњој ватри.

  • Додајте бели лук и шкампе и динстајте док се шкампи делимично не скувају (1-2 минута). Пазите да бели лук не изгори.

  • Додати вино да деглазира тигањ.

  • Додајте темељац, маринару, бели лук у праху, црни бибер и црни бибер.

  • Додати рендани сир, першун и путер уваљан у брашно (беурре мание). Довести до брзог кључања. Сос треба да се згусне.

  • Додајте половину резервисане воде за тестенине и лингуине.

  • Баците лингвин у сос. Ако је превише густа, додајте још воде или темељца за тестенину.

  • Послужите и уживајте

Напомене

Схримп Стоцк

Састојци
шкољке шкампа
½ лимуна исеченог на кришке
остаци целера и лука или ¼ шоље сваког свеже исеченог
1 шоља пилећег или биљног бујона
Упутства

  • Додајте љуске шкампа и комадиће лука и целера у мали лонац са мало маслиновог уља да се пропрже и кувајте неколико минута

  • затим додајте исечен лимун и пилећи бујон. Пустите да проври, смањите ватру на тиху ватру 20 минута. Додајте још воде ако је потребно да залихе буде близу 1 ½ шоље

  • Процедите чврсте материје из чорбе и оставите на страну.

Исхрана

Калорије: 910кцал | Угљени хидрати: 92г | Беланчевина: 44г | Дебео: 37г | Засићене масти: 18г | Полинезасићене масти: 3г | Монозасићене масноће: 13г | Транс масти: 1г | холестерол: 289мг | натријум: 1282мг | калијум: 618мг | Влакно: 4г | шећер: 5г | витамин А: 1130ИУ | Витамин Ц: 2мг | Калцијум: 270мг | гвожђе: 2мг

Leave a Reply