January 13, 2025

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Кисела цвекла – смели гурман

Као Амазон сарадник зарађујем од квалификованих куповина. Погледајте моју политику откривања података.

Ова домаћа кисела репа се лако прави, чува се месецима, а укус је апсолутно фантастичан! Можете их направити да их чувате у фрижидеру где ће се чувати неколико недеља или можете да их оставите у воденом купатилу за дуготрајно складиштење, према упутствима у наставку!

кисела репа рецепт фрижидер конзервирање

Увек сам био љубитељ киселе цвекле. Нисам сигурна како и када је ова љубавна афера почела, али се сећам да сам још као девојчица жељно ронила у ово, било за столом или као брза ужина.

Такође их уживам у салатама и куваним или на пари као прилог месу и риби. Ох, и на жару са једноставним мало путера, њам! Или шта кажете на црвени фланел хеш? Цвекла је такође одличан додатак печеним производима као што су чоколадна торта и колачићи.

Како волите да припремате цвеклу?

Колико год да је цвекла укусна, она је и здрава, богата разним витаминима, тако да је добитна!

Користите најсвежију репу коју можете пронаћи. Користим репу свеже убрану из моје баште. Обично додајем зеље цвекле у супе, варива и салате, а ако имам у изобиљу, често ћу бланширати и замрзнути зеље за будућу употребу или их хранити нашим пилићима (и они их воле!).

репа свежа из баште за кисељење

Али цвекла је посебно погодна за кисељење. Набавите свежу цвеклу док је у сезони, киселите је, а затим уживајте у њој током целе године! Кисела цвекла је одлична сама по себи, као прилог, и одлично иде у стварима као што су салате од тестенина, намази и јела.

Како користите киселу репу? Поделите своје идеје са нама!

кисела репа рецепт фрижидер конзервирање

Рецепт за киселу цвеклу

Хајде да почнемо!

Темељно орибајте и оперите цвеклу. Оставите коре или ће крварити док кључају и изгубити боју.

Ставите цвеклу у велики лонац воде и ставите да проври. Смањите ватру и динстајте поклопљено 20-35 минута, у зависности од величине цвекле, док цвекла не омекша када се пробуши виљушком. Оцедите цвеклу и извадите је из лонца да се охлади док не будете могли удобно да рукујете са њом.

кувати поврће

У међувремену у шерпу додајте сирће, шећер и зачине и прокувајте.

прављење саламуре

Огулите кожу и исеците цвеклу на кришке дебљине 1/4 инча.

сечење

Вратите исечену цвеклу у лонац и динстајте још 5 минута.

домаћа кисела репа рецепт конзервирање конзервирање

Сипајте исечену цвеклу у тегле, преливајући је кашиком довољно течности да потпуно покрије, остављајући 1/2 инча простора за главу од врха ивице тегле.

Ако не конзервирате цвеклу за дуготрајно складиштење, оставите цвеклу да се охлади, а затим пребаците тегле у фрижидер где ће се чувати око 2 месеца.

Ако конзервирате за дуготрајно складиштење: Поставите поклопце за конзервирање на тегле и обрадите их 30 минута (35 минута ако је на надморској висини од 1000-3000 стопа) у воденом купатилу. Пажљиво извадите тегле и оставите их неометано да одстоје 24 сата, а затим их чувајте на хладном и тамном месту где ће се чувати до годину дана.

Било да се конзервира или не, најмање 3 дана пре конзумирања цвекле, по могућности дуже. Укус се временом побољшава.

домаћа кисела репа рецепт конзервирање конзервирање

Свиђа ми се и препоручујем Конзерва од емајла на челику од гранитног посуђа.

Кисела-Цвекла-преп-9

Укисељена цвекла је спремна за јело за 2 недеље (а са годинама постаје још боља) и одржаће се до годину дана.

Уживати!

кисела репа рецепт фрижидер конзервирање

Да ли сте знали? Кисела цвекла је традиционални прилог за шведско јело Калопскласична шведска говеђа чорба.

За више киселих доброта обавезно пробајте и наше:

кисела репа рецепт фрижидер конзервирање

Кисела цвекла

Кимберли Киллебрев

Кисела цвекла је једноставна за прављење и укусна је као прилог, ужина, у салатама, јелима, сендвичима и још много тога!

Принт Реципе

Преп Тиме 15 мин

Цоок Тиме 1 хр

Укупно време 1 хр 15 мин

Наравно зачин, прилог, ужина

Порције 24 порције

Калорије 114 кцал

Састојци

Упутства

  • Ставите цвеклу у велики лонац воде и прокувајте (немојте гулити кору или ће цвекла искрварити и изгубити боју). Смањите ватру и динстајте поклопљено 25-35 минута, у зависности од величине цвекле, док цвекла не омекша када се пробуши виљушком. Оцедите цвеклу и извадите је из шерпе да се охлади док не будете могли удобно да рукујете са њом (одбаците воду од цвекле).

  • У међувремену у шерпу додајте сирће, шећер и зачине и прокувајте.

  • Огулите кожу и исеците цвеклу на кришке дебљине 1/4 инча. Нарезану цвеклу вратите у лонац са раствором сирћета и динстајте још 5 минута.Сипајте исечену цвеклу у тегле, преливајући је кашиком довољно течности да потпуно покрије, остављајући 1/2 инча простора за главу од врха ивице тегле.
  • Ако не конзервирате цвеклу за дуготрајно складиштење, оставите цвеклу да се охлади, а затим пребаците тегле у фрижидер где ће се чувати око 2 месеца.Ако конзервирате за дуготрајно складиштење: Поставите поклопце за конзервирање на тегле и обрадите их 30 минута (35 минута ако је на надморској висини од 1000-3000 стопа) у воденом купатилу. Пажљиво извадите тегле и оставите их неометано да одстоје 24 сата, а затим их чувајте на хладном и тамном месту где ће се чувати до годину дана.Било да се конзервира или не, сачекајте најмање 3 дана пре него што једете цвеклу, по могућности дуже. Укус се временом побољшава.Чини око 6 пинти.

Исхрана

Послуживање: 0.5чаша | Калорије: 114кцал | Угљени хидрати: 26г | Беланчевина: 2г | Дебео: 0.3г | Засићене масти: 0.04г | Полинезасићене масти: 0.1г | Монозасићене масноће: 0.04г | натријум: 235мг | калијум: 373мг | Влакно: 3г | шећер: 22г | витамин А: 39ИУ | Витамин Ц: 6мг | Калцијум: 24мг | гвожђе: 1мг

Првобитно објављено на Тхе Даринг Гоурмет 19. августа 2015