Кисела цвекла – смели гурман
Као Амазон сарадник зарађујем од квалификованих куповина. Погледајте моју политику откривања података.
Ова домаћа кисела репа се лако прави, чува се месецима, а укус је апсолутно фантастичан! Можете их направити да их чувате у фрижидеру где ће се чувати неколико недеља или можете да их оставите у воденом купатилу за дуготрајно складиштење, према упутствима у наставку!
Увек сам био љубитељ киселе цвекле. Нисам сигурна како и када је ова љубавна афера почела, али се сећам да сам још као девојчица жељно ронила у ово, било за столом или као брза ужина.
Такође их уживам у салатама и куваним или на пари као прилог месу и риби. Ох, и на жару са једноставним мало путера, њам! Или шта кажете на црвени фланел хеш? Цвекла је такође одличан додатак печеним производима као што су чоколадна торта и колачићи.
Како волите да припремате цвеклу?
Колико год да је цвекла укусна, она је и здрава, богата разним витаминима, тако да је добитна!
Користите најсвежију репу коју можете пронаћи. Користим репу свеже убрану из моје баште. Обично додајем зеље цвекле у супе, варива и салате, а ако имам у изобиљу, често ћу бланширати и замрзнути зеље за будућу употребу или их хранити нашим пилићима (и они их воле!).
Али цвекла је посебно погодна за кисељење. Набавите свежу цвеклу док је у сезони, киселите је, а затим уживајте у њој током целе године! Кисела цвекла је одлична сама по себи, као прилог, и одлично иде у стварима као што су салате од тестенина, намази и јела.
Како користите киселу репу? Поделите своје идеје са нама!
Рецепт за киселу цвеклу
Хајде да почнемо!
Темељно орибајте и оперите цвеклу. Оставите коре или ће крварити док кључају и изгубити боју.
Ставите цвеклу у велики лонац воде и ставите да проври. Смањите ватру и динстајте поклопљено 20-35 минута, у зависности од величине цвекле, док цвекла не омекша када се пробуши виљушком. Оцедите цвеклу и извадите је из лонца да се охлади док не будете могли удобно да рукујете са њом.
У међувремену у шерпу додајте сирће, шећер и зачине и прокувајте.
Огулите кожу и исеците цвеклу на кришке дебљине 1/4 инча.
Вратите исечену цвеклу у лонац и динстајте још 5 минута.
Сипајте исечену цвеклу у тегле, преливајући је кашиком довољно течности да потпуно покрије, остављајући 1/2 инча простора за главу од врха ивице тегле.
Ако не конзервирате цвеклу за дуготрајно складиштење, оставите цвеклу да се охлади, а затим пребаците тегле у фрижидер где ће се чувати око 2 месеца.
Ако конзервирате за дуготрајно складиштење: Поставите поклопце за конзервирање на тегле и обрадите их 30 минута (35 минута ако је на надморској висини од 1000-3000 стопа) у воденом купатилу. Пажљиво извадите тегле и оставите их неометано да одстоје 24 сата, а затим их чувајте на хладном и тамном месту где ће се чувати до годину дана.
Било да се конзервира или не, најмање 3 дана пре конзумирања цвекле, по могућности дуже. Укус се временом побољшава.
Свиђа ми се и препоручујем Конзерва од емајла на челику од гранитног посуђа.
Укисељена цвекла је спремна за јело за 2 недеље (а са годинама постаје још боља) и одржаће се до годину дана.
Уживати!
Да ли сте знали? Кисела цвекла је традиционални прилог за шведско јело Калопскласична шведска говеђа чорба.
За више киселих доброта обавезно пробајте и наше:
Кисела цвекла
Кисела цвекла је једноставна за прављење и укусна је као прилог, ужина, у салатама, јелима, сендвичима и још много тога!
Састојци
Упутства
-
Ставите цвеклу у велики лонац воде и прокувајте (немојте гулити кору или ће цвекла искрварити и изгубити боју). Смањите ватру и динстајте поклопљено 25-35 минута, у зависности од величине цвекле, док цвекла не омекша када се пробуши виљушком. Оцедите цвеклу и извадите је из шерпе да се охлади док не будете могли удобно да рукујете са њом (одбаците воду од цвекле).
-
У међувремену у шерпу додајте сирће, шећер и зачине и прокувајте.
-
Огулите кожу и исеците цвеклу на кришке дебљине 1/4 инча. Нарезану цвеклу вратите у лонац са раствором сирћета и динстајте још 5 минута.Сипајте исечену цвеклу у тегле, преливајући је кашиком довољно течности да потпуно покрије, остављајући 1/2 инча простора за главу од врха ивице тегле.
-
Ако не конзервирате цвеклу за дуготрајно складиштење, оставите цвеклу да се охлади, а затим пребаците тегле у фрижидер где ће се чувати око 2 месеца.Ако конзервирате за дуготрајно складиштење: Поставите поклопце за конзервирање на тегле и обрадите их 30 минута (35 минута ако је на надморској висини од 1000-3000 стопа) у воденом купатилу. Пажљиво извадите тегле и оставите их неометано да одстоје 24 сата, а затим их чувајте на хладном и тамном месту где ће се чувати до годину дана.Било да се конзервира или не, сачекајте најмање 3 дана пре него што једете цвеклу, по могућности дуже. Укус се временом побољшава.Чини око 6 пинти.
Исхрана
Послуживање: 0.5чаша | Калорије: 114кцал | Угљени хидрати: 26г | Беланчевина: 2г | Дебео: 0.3г | Засићене масти: 0.04г | Полинезасићене масти: 0.1г | Монозасићене масноће: 0.04г | натријум: 235мг | калијум: 373мг | Влакно: 3г | шећер: 22г | витамин А: 39ИУ | Витамин Ц: 6мг | Калцијум: 24мг | гвожђе: 1мг
Првобитно објављено на Тхе Даринг Гоурмет 19. августа 2015