January 13, 2025

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Како направити Софрито – буџетски бајтови

Софрито је срце и душа карипске кухиње и основа укуса многих њених јела. Повољан је, једноставан за прављење и чиста магија у скоро сваком укусном рецепту. Ако желите да подигнете своје кулинарско умеће за стотину степеница само једном техником, ОВО ЈЕ ТО.

Снимак зеленог софрита изнад главе у белој чинији са дрвеном кашиком у њој.

Шта је софрито?

Софрито је настао у Шпанији, а реч се односи на технику где пржите ароматичне састојке да бисте ослободили једињења укуса. Сос је попримио различите облике док су Шпанци колонизовали Карибе, а острвљани су поново креирали софрито са доступним састојцима. У Порторику, где сам рођен и одрастао, зове се софрито рецаитопосле рецаобиљка која дивље расте широм острва и даје пиреу препознатљиву светло зелену боју.

Како се прави софрито?

У свом најосновнијем облику, софрито је мешавина аромата попут паприке, лука, белог лука и зачинског биља. Замислите то као латинску верзију мирепоика или светог тројства. Осим што је то једноставно направити као да извадите блендер или процесор за храну. Наравно, ако немате ове кухињске алате, мораћете да се ослоните на старомодну маст за лактове и самељете састојке. У сваком случају, резултати ће увек бити фантастични.

Шта је у Софриту?

Листа састојака за софрито се мења у зависности од региона. У Шпанији, сос укључује парадајз; у Доминиканској Републици садржи сирће; у Порторику, ниједан од тих састојака није успео. Традиционално, Борицуас (тј. Порториканци) праве софрито са слатком паприком познатом као аји дулцебели лук, лук и, као што сам раније поменуо, рецао. Ова оштра биљка је далеки рођак цилантра и позната је и као кинески першун или коријандер. Обично можете пронаћи аји дулце и рецао у азијском или латино супермаркету. Када не могу да пронађем ове традиционалне састојке, додам их зеленом паприком и цилантром.

Постоји много верзија софрита, а рецепти се разликују од породице до породице. Неки користе уље од анатоа, слану свињетину, парадајз сос и додатно биље и зачине. Без обзира на састојке, софрито је обично прва ствар која удари у тигањ, где се лагано пржи док ваша кухиња не замирише на рај. (Да ли сам ја једини који мисли да ће рај мирисати на нешто невероватно?) Без обзира на ваша религиозна размишљања, видео сам да се многи острвљани угуше на први дашак софрита. ВЕРУЈ МИ. Овај сос је моћна ствар.

Како чувате софрито?

Мало софрита је веома важно, тако да ћете увек имати остатке када правите серију. Чувајте га у херметички затвореној посуди у фрижидеру до месец дана. Или као и сваки абуела (на шпанском за бака) ради на острву: замрзните све остатке у посуди за коцкице леда. Затим пренесите коцке у посуду за замрзавање, где ће остати свеже до три месеца.

Како се Софрито користи?

Искрено, многи укусни рецепти би имали користи од неколико кашика софрита. Наравно, императив је да га користите у карипским јелима, као што је мој рецепт за Арроз цон Полло (порториканска пилетина и пиринач). Али требало би да га пробате и у вашим омиљеним чорбама, супама, пасуљу и сосовима. На пример, неколико кашика би било спектакуларно у овом лаком чилију, овој крепкој супи од јечма од поврћа или овом сањивом шпанском сланутку и пиринчу.

Поглед са стране на софрито у белој посуди са дрвеном кашиком у њој и црно-белом платненом салветом поред.

Порторикански Софрито

Софрито је основа ароматичног укуса многих карипских јела. Повољан је, једноставан за прављење и чиста магија у скоро сваком укусном рецепту.

Аутор: Монти – Буџетски бајтови

Порције: 7 ¼ шоље сваки

  • 1 жути лук (0,37 УСД)
  • 1 зелена паприка бабура (0,79 УСД)
  • 1 хрпа свеж цилантро (0,89 УСД)
  • 6 каранфилић Бели лук (0,48 УСД)
  • Очистите лук и паприку, па их изрежите на четвртине. Исперите цилантро и исецкајте га на грубо.

  • Додајте лук, паприку, цилантро и бели лук у посуду процесора хране. Пулсирајте док се не формира глатки, густи пире.

  • Користите софрито у рецепту одмах, чувајте у херметички затвореној посуди до месец дана у фрижидеру или порционирајте у посуде за лед и чувајте у замрзивачу до три месеца.

Погледајте како израчунавамо цену рецепта овде.


Послуживање: 0,25 чашаКалорије: 14 кцалУгљени хидрати: 3 гБеланчевина: 1 гДебео: 0.1 гнатријум: 2 мгВлакно: 1 г

Нутритивне вредности су само процене. Погледајте наше потпуно одрицање од одговорности о исхрани овде.


Горњи одељак опреме садржи партнерске везе до производа које користимо и волимо. Као Амазон сарадник зарађујем од квалификованих куповина.

Крупни план софрита на дрвеној кашики са чинијом у позадини.

Како направити порторикански софрито – фотографије корак по корак

Снимак цилантра, зелене паприке, жутог лука и белог лука у машини за храну.

Припремите и исеците на четвртине лук и паприку. Исперите и исецкајте цилантро. Додајте лук, паприку, цилантро и бели лук у посуду процесора хране или блендера.

Снимак мешаног софрита изнад главе у чинији процесора за храну.

Пулсирајте док се састојци не претворе у глатки, густи пире. Ако се сечива заглаве приликом сечења састојака, додајте мало маслиновог уља да бисте померили ствари.

Софрито се дели у плех за коцкице леда.

Можете користити софрито одмах, чувати га у херметички затвореној посуди у фрижидеру до месец дана или га поделити у плех за коцкице леда и замрзнути. Ставите коцке у посуду за замрзавање и чувајте до три месеца.