Како направити Пупусас Рецепт + ВИДЕО
1 min read
Како направити Пупусас – Ове густе и жвакане кукурузне тортиље пуњене су пасуљем и сиром, пржене у тигању и преливене свежим купусом. Наш једноставан рецепт за пупуса савршен је за ужину или опуштену вечеру!

Шта су Пупусе?
Пупусас (понекад се такође пише папусас) су густа кукурузна тортиља пржена у тигању пуњена пасуљем и сиром. Служе се широм Централне Америке, а у неким областима се чак праве од пшеничног брашна. Међутим, најтрадиционалније и најпопуларније сорте се праве од маса харине, инстант кукурузног брашна.
Брашно се помеша са водом и прстохватом соли да се добије меко, савитљиво тесто. Затим додајте мало ваших омиљених филова, формирајте и поравнајте папузу, и брзо пржите у тигању до златне.
Прављење пупуса је забавно и одличан начин да се представите припреми аутентичне латиноамеричке кухиње. Укључите целу породицу у процес!
Варијације
Папусе је забавно правити и персонализовати са било којом врстом пуњења. Најтрадиционалнија сорта је испуњена само пасуља и сира, а затим послужите уз обичну хладну посластицу од купуса са стране.
Међутим, слободно искористите и остатке тако меса, карне асаде или исецкану пилетину за печење у пуњењу. Такође се могу пунити динстаном пилетином, исецканим свињским карнитама или другим куваним састојцима попут киселих јалапења или поврћа на коцкицама!

Састојци који су вам потребни
За Цуртидо Слав
- Мешавина од купуса – упакована или свеже направљена са ситно исецканим купусом и шаргарепом
- креч – у соку
- Со – само прстохват по укусу
За Пупуса тесто
- Маса Харина – такође познат као кукурузно брашно
- Со – за укус
- Вода – да направите глатко тесто
Класична пуњења
- Пржени црни пасуљ – ниско натријума је пожељно
- Монтереј џек сир – исецкан
- уље – авокадо, маслина или репица
Додатна пуњења по жељи: динстана пилетина, карнитас, млевена говедина, чоризо, сецкани кисели халапено, печена тиква и/или пико де гало.

Како направити једноставну салату Цуртидо
Поставите средњу посуду за мешање. Помешајте мешавину купуса са соком од лимете и ½ кашичице соли. Добро промешати.
Покријте и ставите у фрижидер док не будете спремни за сервирање.
Про врх: Препоручујем да припремите салату не више од неколико сати пре служења. Ако одстоји предуго, купус ће почети да губи ту дивну хрскавост.

Како направити Пупусас
Поставите велику посуду за мешање. Додајте маса харина, со и воду.

Мешајте ручно док смеса не буде веома мекана и глатка. Оставите на страну.

Поставите велики тигањ од ливеног гвожђа на плочу за кување. На чисту радну површину ставите пржени пасуљ, исецкани Монтереи џек сир и све друге надеве које желите да користите.
Користите мерицу да измерите 3-4 кашике куглица пупуса теста. Они би требало да буду нешто већи него лоптице за голф. Истрљајте руке додатном масом да би биле суве.
Једну по једну, притисните маса куглице у равне дискове ширине око 5 инча или ширине вашег длана. Једна од мојих омиљених ствари у вези са овим лаком пупуса рецептом је: Они не треба да буде савршен или изгледа лепо!


Сада ставите 1 кашичицу прженог пасуља у центар, а затим покријте са 1 кашиком исецканог сира. Додајте оскудну количину било ког другог пуњења које желите. Бити пажљив да се не препуни пупуса или ће их бити тешко запечатити.


Нежно преклопите стране теста преко филова и уштипните. Затим стисните дуж бочних страна теста стварајући облик шкољке. Окрените затворену папузу у рукама да бисте направили лопту.
Преузмите комплетан (за штампање) Пупуса рецепт + ВИДЕО испод. Уживати!


Затим га лагано поравнајте у танак диск, пречника око 4 инча. Проверите стране и стисните да бисте запечатили сва места где би пуњење могло да излази. У реду је видети помало црног пасуља који вири ту и тамо, али не желите потпуно отворене површине.


Загрејте тигањ на средњем нивоу и додајте 1 кашику уља. Када се уље загреје, додајте 4 до 6 пупуса у тигањ одједном. Пржите 3 до 4 минута по страни до златне боје.

Понављајте пуњење, обликовање и пржење док не потрошите све пупуса тесто. Додајте уље у тигањ по потреби.
Послужите одмах, или држите на топлом у рерни на ниској температури, док све пупусе не буду куване.

Предлози за послуживање
Ово је фантастично за обилан ужину или ручак. Послужите пупусе топле са страницом домаћег салата да их прекријете. Уобичајено је јести рукама, па се не плашите да цепате и хватате!
Укључите своје омиљене преливе на сто! Волимо гвакамоле, кришке авокада, крему од авокада, свежу салсу и павлаку.

Варијације рецепта
- Додајте динстану пилетину, карнитас, млевену говедину, чоризо или друго кувано месо Волиш.
- Задржи ово а вегетаријанац рецепту и додајте обилно поврће попут печене тиквице или слатког кромпира.
- Замените пржени црни пасуљ са пржени пинто пасуљ ако вам је драже.
- Волимо оштар, али благ укус Монтереи џек сира. Али било који топљени сецкани сир ће учинити! Оштар или средњи чедар, Колби џек или котија су одличне опције.
- Учините ово у потпуности без млека и вегански пупуса рецепт изостављајући сир. Послужите са магичном вишенаменском кремом од индијских орашчића!

Често постављана питања
Која је разлика између Пупуса, Гордитаса и Арепе?
Гордита и Арепа се често мешају са Папусом. Међутим, оба ова јела се састоје од дебелих кукурузних тортиља које се прво кувају, а затим секу и пуне. Пупусе се увек пуне пре кувања.
Гордитас користи исту врсту кукурузног брашна као и Пупуса, тако да су веома слични. Међутим, Арепас користи другачије претходно кувано кукурузно брашно које производи другачију укупну текстуру.
Да ли пупуса не садржи глутен?
Да јесу! Маса Харина – кукурузно брашно – природно је без глутена.
Могу ли унапред припремити пупусе?
Можете направити овај рецепт пупуса и замрзнути их унапред. Направите тесто, напуните и обликујте, али не кувајте. Уместо тога, ставите их на лим за печење и замрзните један сат. Затим пребаците у врећу за замрзавање са патент затварачем и замрзните до 3 месеца. Кувајте од смрзнутог у загрејаном тигању.
Међутим, некуване папусе не треба држати у фрижидеру. Брзо ће се осушити и постати мрвљиви.
Колико дуго могу да их чувам у фрижидеру?
Куване пупусе ће се добро задржати дан-два у фрижидеру. Чувајте их у добро затвореној посуди.
Могу ли да замрзнем куване пупусе?
Не препоручујем да их замрзнете након што су кувани. Замрзавање, одмрзавање и поновно кување учиниће тесто сувим и мрвљивим.
Који је најбољи начин да их поново загрејете?
Лагано пржите на рингли док се не загреје. Алтернативно, можете их поново загрејати у микроталасној пећници. Умотајте сваки појединачно у благо влажан папирни пешкир и кувајте у интервалима од 20 секунди на 50% снаге.

Тражите још лаких рецепата за ужину? Обавезно пробајте и:
Како направити пупусе (рецепт + ВИДЕО)
Густе и жвакаве кукурузне тортиље пуњене су пасуљем и сиром, пржене у тигању и преливене свежим купусом. Овај једноставан рецепт за пупусу савршен је за ужину или опуштену вечеру!
Порције: 21 пупусас
За Цуртидо Слав –
- 2 чаше мешавина од купуса
- 1 креч јуицед
- ½ кашичица со
За Пупуса тесто –
- 4 чаше маса харина
- 2 кашичице со
- 3 чаше вода
- За пуњења –
- ½ чаша пржени црни пасуљ
- 1 чаша исецкани Монтереи Јацк сир
- 4 кашике оли авокадо, маслина, репица
- По жељи пуњења: динстана пилетина карнитас, млевена говедина, сецкани кисели халапено, печена тиква, пико де гало
-
За салату: Поставите средњу посуду за мешање. Помешајте мешавину купуса са соком од лимете и ½ кашичице соли. Добро промешати. Покријте и ставите у фрижидер док не будете спремни за сервирање.
-
За тесто Пупуса: Поставите велику посуду за мешање. Комбинујте маса харина, со и воду. Мешајте руком док смеса не постане веома мекана и глатка. Оставите на страну.
-
Поставите велики тигањ од ливеног гвожђа на плочу за кување. На чисту радну површину ставите пржени пасуљ, исецкани Монтереи џек сир и све друге надеве које желите да користите.
-
Користите мерицу да измерите 3-4 кашике куглица пупуса теста. Требало би да буду нешто веће од лоптица за голф. Истрљајте руке додатном масом да би биле суве. Једну по једну, притисните маса куглице у равне дискове ширине око 5 инча или ширине вашег длана. Ставите 1 кашичицу прженог пасуља у средину, а затим прекријте са 1 кашиком исецканог сира. Додајте оскудну количину било ког другог пуњења које желите. Пазите да не препуните пупузе или ће их бити тешко запечатити.
-
Нежно преклопите стране теста преко филова и уштипните. Затим уштипните дуж бокова теста стварајући облик шкољке. Окрените затворену пупусу у рукама да бисте направили лопту. Затим лагано поравнајте у танак диск, пречника око 4 инча. Проверите стране и стисните да бисте запечатили сва места где би пуњење могло да излази. У реду је видети мало црног пасуља како вири ту и тамо, али не желите потпуно отворене површине.
-
Загрејте тигањ на средњем нивоу и додајте 1 кашику уља. Када се уље загреје, додајте 4 до 6 пупуса у тигањ одједном. Пржите 3 до 4 минута по страни до златне боје. Понављајте пуњење, обликовање и пржење док не потрошите сво пупуса тесто. Додајте уље у тигањ по потреби.
-
Послужите одмах, или држите на топлом у рерни на ниској температури, док све пупусе не буду куване.
Послужите пупусе топле са страницом са салатом да их прелите. Можете их прелити и салсом и павлаком ако желите!
Послуживање: 1пц, Калорије: 108кцал, Угљени хидрати: 18г, Беланчевина: 4г, Дебео: 3г, Засићене масти: 1г, Полинезасићене масти: 0.5г, Монозасићене масноће: 1г, холестерол: 5мг, натријум: 353мг, калијум: 89мг, Влакно: 2г, шећер: 0.3г, витамин А: 102ИУ, Витамин Ц: 3мг, Калцијум: 77мг, гвожђе: 2мг
Правите овај рецепт? Пратите нас на Инстаграму и означите @АСпициПерспецтиве тако да можемо да поделимо шта кувате!
Поделите овај рецепт са пријатељима!