March 20, 2025

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Да ли су кимови лонци и тигањи вредни тога?

Са својим чистим линијама, Лонци и тигањи од кима изгледају предивно у скоро свакој кухињи, али да ли су заиста вредне тога? У овом прегледу Цараваи посуђа, разматрамо основе које стоје иза керамичких нелепљивих материјала, колико добро се понашају у кухињи, добре, лоше и једноставне савете за чишћење, кување и складиштење.

Скочи на Шта је то? | Како је другачије? | Кување у керамичким посудама | Добро | Лоше | Чишћење | Савети | Суштина | Уобичајена питања

Греен Цараваи посуђе у магнетним организаторима на мермерном пулту

Шта је Цараваи посуђе?

Цараваи Хоме прави керамичко нелепљиво посуђе. То су алуминизоване челичне посуде и тигање прекривене премазом на бази минерала који посудама даје глатку површину која се не лепи.

Можете их купити као појединачне артикле, или сет посуђа или а сет посуда за печење обично вам штеди значајну количину новца.

Како се разликује од других тигања са непријањајућим слојем?

Отприлике 95% нелепљивих тигања на тржишту користи ПФОА и ПТФЕ (тефлон) који су „заувек хемикалије“ које ремете ендокрини систем (1). Истраживачи су изразили забринутост због њихове токсичности (2). Када се грешком прегреју, тигањи направљени са овим хемикалијама такође могу да испусте токсична испарења која потенцијално могу оштетити плућа (3).

Требало би да имате на уму да ФДА није дозволила употребу ПФОА у посуђу од 2013. Уместо тога, новији тефлонски тигањи сада користе сличне хемикалије зване ГенКс. Појављује се забринутост да су хемикалије ГенКс такође токсичне (4).

Насупрот томе, керамичко нелепљиво посуђе се производи без ових токсичних хемикалија. Уместо тога, ослања се на неколико слојева премаза на бази минерала за глатку површину која се не лепи. И скоро је савршен за прављење озлоглашених “лепљивих” јела као што су кајгана.

Како је кувати са кимом?

Постоји мало кривуље учења када је у питању коришћење Кимина лонаца и тигања. Ако сте навикли да користите високу топлоту, мораћете да се прилагодите средњим и ниским температурама.

Тигањи се загревају веома брзо и задржавају топлоту боље од већине тигања. Средња температура на тигању за ким изгледа као да се кува на умерено високој ватри у нерђајућем челику. Када сам добио осећај колико се брзо загревају (чак и на нижим температурама) и колико добро одржавају ту топлоту, било је лако подесити.

Мораћете да користите много мање масти за кување него у посуђу од нерђајућег челика или ливеног гвожђа. Ако додате превише, само се сједини у тигању. Као неко ко има тенденцију да кува са пуно масти из навике, потребан је свестан напор да се мало повуче, али је вредно тога.

Ови тигањи су тако лако се чисти. Ја правим кајгану за свог петогодишњака скоро свако јутро, и обично морам да се фокусирам да спречим да се залепе за тигањ (и да направим велики неред који касније морам да изрибам). То значи, ако се ометам у кухињи, све је готово.

Уз кимове лонце и тигање, сваки пут излазе чисти. Озбиљно. Храна само клизи са посуде, а затим је исперите и обришите сувом. Магнетни систем за складиштење који долази са сетом посуђа такође значи да се све лепо спакује у ормар.

Добра

Постоје десетине хиљада рецензија купаца Цараваи производа, а велика већина њих је позитивна. Све у свему, међу његовим највећим предностима је то што је нелепљив, нетоксичан и не испире.

  • Заиста је нелепљиво. Пржена јаја клизе на тањир са нагибом тигања. Лепљиви сосови разваљајте без остављања капи.
  • Лако се чисти. Пошто су лонци и тигањи од кима заиста непријањајући, лако се чисте. У ствари, они се практично чисте. Све што треба да урадите је да их мало прелијете водом и обришите их меким сунђером или кухињским пешкиром. То је то.
  • Не садрже токсичне хемикалије као што су ПТФЕ и ПФОА, као и тешки метали као што су олово, кадмијум и никл.
  • Тигање за ким се ригорозно тестираа тестови независних произвођача показују да не само да не садрже тешке метале и хемикалије које ометају ендокрину жлезду које се обично налазе у нелепљивом посуђу, већ се такође не испирају.
  • Долазе са једноставним решењем за складиштење. Магнетни организатори посуда су генијални. Они помажу да се посуђе не огребе током складиштења и олакшава складиштење и приступ посудама које су вам потребне.
  • Они су дивни. Поред тога што су функционалне и практичне, тигањи су лепи. Имају чисту, модерну естетику и лепе линије. Такође долазе у великом броју боја.

Лош

Иако је већина критика позитивна, постоји неколико недостатака караваи лонаца и тигања. Наиме, они захтевају приличну количину бебе, а неке ствари је тешко скувати – посебно оне које захтевају велику топлоту.

  • Тешко је добити добар пек. Да бисте сачували нелепљиви премаз, мораћете да држите ствари на ниској до средњој ватри која је обично прениска за печење меса. Тако да ћете желети да задржите бар једну посуду од ливеног гвожђа или нерђајућег челика за те апликације на високој температури.
  • Мало је скупо у поређењу са другим сетовима посуђа против лепљења (али, опет, они обично садрже хемикалије које ометају рад ендокриног система). Са ценом од 395 долара за комплетан сет, упоредив је са другим нетоксичним посуђем као што је врхунски нерђајући челик. Много је јефтинији од емајлираних комплета од ливеног гвожђа.
  • Мало су нервозни. Морате их нежно третирати, пазити на температуру, користити неметалне алате и ручно прати тигање да би се бринули о њима.
  • На крају ће их морати заменити. Висококвалитетно посуђе од нерђајућег челика може трајати цео живот, а посуђе од ливеног гвожђа може трајати генерацијама. Али керамички нелепљиви материјал ће на крају морати да се замени. Ако добро поступате са посудама и пратите њихове смернице за негу и чишћење, требало би да трају неколико година.
  • Неки корисници пријављују мрље. Док су моје тигање лепо задржале боју, неки људи пријављују мање мрље на спољашњости тигања. Можете се одлучити за тигање тамније боје.

Како очистити лонце и тигање од кима

Лонци и шерпе од кима се лако чисте. Док моје посуде од нерђајућег челика и ливеног гвожђа могу захтевати мало рибања и повремено подмазивање лактова, керамичке нелепљиве посуде и тигање не захтевају никакав напор.

Храна склизне тако лако да се тигањи практично сами чисте. Можете их испрати испод славине, обрисати меком сунђером и осушити кухињском крпом. Затим их спакујте у магнетне организаторе који долазе са сетом да бисте спречили огреботине и огреботине током складиштења.

Савети за негу и употребу керамичког нелепљивог посуђа

Да бисте одржали своје посуде у добром стању (и одржали тај керамички премаз), пожелећете да се посебно бринете о њима. Могу бити мало избирљиви и потребна им је нежна рука, пажљиво складиштење и лагана топлота. Све док се придржавате ових правила, она би требало да трају дуго.

  • Кувајте само на ниској до средњој ватри (осим када кључа вода или кувана супа). Висока топлота може временом оштетити тигање и њихов непријањајући премаз.
  • Топлота пећнице никада не би требало да прелази 550 Ф. Али, искрено, ко уопште кува на тако великој врућини у кућној кухињи?
  • Одбаците спрејеве за кување. Спрејеви за кување могу оштетити керамички премаз. Уместо тога, користите мало масти као што је маслиново уље или путер у тигању.
  • Користите нежне алате за кување као што су дрвене кашике или силиконске лопатице. Метални алати и све што има оштру ивицу може изгребати керамички премаз.
  • Пустите да се посуде потпуно охладе пре него што их очистите. Чишћење врућег тигања под хладном водом може да шокира посуду, смањујући дугорочну трајност.
  • Ручно оперите посуде са мало воде, неколико капи сапуна за суђе и меки сунђер. Веома се лако чисте јер се ништа не лепи.
  • Чувајте их пажљиво. Посуде за слагање могу изгребати керамичку површину, па користите магнетне организаторе који долазе уз ваш сет.

Закључак: Да ли је Ким вредан тога?

Као непоколебљиви љубитељ ливеног гвожђа и нерђајућег челика, осећао сам се мало опрезно када су у питању керамичке нелепљиве посуде. Пробао сам на Инстаграму познат Алваис Пан и нисам баш марио за њега, и поклонио сам свој Греен Пан.

Али, мени се свиђа Цараваи. Много.

И жудим да се дочепам њиховог сета посуда за печење (волео бих да видим како моје мини фритаје измичу из калупа за мафине као што пржено јаје клизи из тигања од кима.

Добар је за људе који немају пуно времена за рибање лонаца и тигања јер је чишћење тако лако. И вреди ако сте вољни (и у могућности) да нежно третирате тепсије.

Ако сте груби са својом кухињском опремомили увек кувајте на јакој ватри, можда бисте желели да прескочите керамичке нелепљиве.

Ако тренутно користите конвенционални тефлон– тигање са премазом против лепљења, одмах бих их испустио и прешао на керамичке нелепљиве или висококвалитетни нерђајући челик.

Ако тренутно користите нерђајући челик или ливено гвожђеможда би било вредно покупити тигањ или два за та посебно лепљива јела.

Ако треба да замените (или купите) цео сет посуђа, вреди погледати керамичке нелепљиве. Они тако добро раде са мало пажње. Али, и даље ће вам требати добар тигањ од ливеног гвожђа за примену на високој температури.

Уобичајена питања

Где могу да га купим?

Ким посуђе се продаје на мрежи директно преко њиховог веб сајт. Такође је доступан преко одабраних продаваца као што су Бед Батх и Беионд анд Таргет.

Где се праве лонци и шерпе од кима?

Произведени су у Кини у погонима који примењују строге стандарде производње, укључујући еколошки прихватљиве процесе и етички третман радника.

Колико дуго траје посуђе за кување?

Цараваи нуди једногодишњу гаранцију на своје посуде за печење, шерпе и тигање. Уз пажљиво коришћење и нежно руковање, посуде трају неколико година.

Од чега су направљене кимове посуде?

Према Цараваи’с вебсите, тигањи су посуде са алуминијумским језгром обложене нелепљивом керамиком на минералној бази која не садржи ПТФЕ, ПФОА, олово, кадмијум и друге токсичне материјале. Њихове ручке су од нерђајућег челика.

Како да чувам посуђе за кување од кима?

Ако купите а сет посуђа или а сет посуда за печење, долази са организаторима који вам помажу да чувате шерпе, тигање, поклопце и посуде за печење. Њихов систем за складиштење укључује магнетне организаторе за лонце и тигање, као и организатор поклопца који можете окачити или чувати у фиоци. Њихово посуђе за печење такође укључује организатор за складиштење за слагање плеха, калупа за торте и калупа за векне.

Да ли је безбедно за рерну?

Да. Ботх Цараваи посуђе и посуђе за печење безбедни су за рерну до 550Ф; међутим, требало би да користите ниску до средњу топлоту када кувате на шпорету.

Да ли се може прати у машини за судове?

Не. Машине за прање судова су веома абразивне и могу истрошити керамички нелепљиви премаз на Цараваи тигањима.

Можете ли да прокувате воду у посудама за ким?

Да. Иако се препоручује да се тигање користи само на ниској до средњој ватри, кључање је изузетак. То је зато што, због високог садржаја воде, температура у тигању никада неће прећи 212 Ф, као што се понекад може учинити са пржењем и сотирањем.

Зато слободно прокувајте воду и кувајте супе у керамичким нелепљивим лонцима, али држите ниже температуре када користите сотирање, печење у тигању и пржење.


Шта да кувате у лонцима и тигањима од кима


Референце

  1. Цхапарро-Ортега, Андреа ет ал. “Ендокрини дисруптор ефекат перфлуорооктанске сулфонске киселине (ПФОС) и перфлуорооктанске киселине (ПФОА) на стероидогенезу свињских јајника.” Токсикологија ин витро: међународни часопис објављен у сарадњи са БИБРА-ом вол. 46 (2018)
  2. Сајид, Мухамед и Мухамед Иљас. “Нелепљиво посуђе пресвучено ПТФЕ-ом и забринутост због токсичности: перспектива.” Наука о животној средини и истраживање загађења међународно вол. 24,30 (2017)
  3. Шимизу, Таро и др. “Полимерна димна грозница.Извештаји о случају БМЈ вол. 2012 бцр2012007790. 10. децембар 2012
  4. Процене токсичности за хемикалије ГенКс по људско здравље. ЕПА. Приступљено 2022.