Гранола са маслацем од кикирикија – Детокиниста
Гранола са путером од кикирикија је укусан и хрскав рецепт који можете припремити за недељу пред нама. Савршен је за лак доручак или ужину у покрету!
Зашто ће вам се свидети
Лако је направити. Све што вам треба је неколико једноставних састојака за оставу да направите домаћу гранолу. Само их промешајте и пеците док не постану хрскаве!
Не садржи глутен. Овас је природно без глутена (и пуна влакана!), али обавезно бирајте зоб са ознаком „сертификовано без глутена“ како бисте избегли било какву унакрсну контаминацију током процеса производње.
Не садржи млечне производе. Овај рецепт захтева растопљено кокосово уље, тако да је природно без млечних производа и веганско, али можете користити и маслиново уље јер је тако мала количина. (Врста уља коју користите не би требало да утиче на укупни укус са само 2 кашике по серији, осим ако не користите нешто попут прженог сусамовог уља, које има јачи укус.)
Природно је заслађено. Овај рецепт користи јаворов сируп и као заслађивач и као везиво. Када се охлади, помоћи ће да гранола постане хрскава и формира мале, хрскаве грудвице! Ако вам није потребан вегански рецепт, можете користити и мед.
Има невероватан укус. Комбинацији слатких, хрскавих и благо сланих гроздова тешко је одолети. Моја породица стално крије укус из тигања!
Састојци који ће вам требати
Шта је у граноли са путером од кикирикија?
- Ваљани овас
- Потпуно природни путер од кикирикија
- сируп од јавора
- Кокосово уље
- Цимет
- Орашасти плодови (попут кикирикија или исечених бадема)
- Со
Ова једноставна комбинација чини најбољу гранолу! Можете додати и неке додатке када се охлади, као што су комадићи чоколаде, суво грожђе или сушене бруснице.
Када овој граноли додате оштро воће (попут малина), она има укус као чинија путера од кикирикија и желе житарица. Такође је укусно преливена нарезаним бананама и сервирана са јогуртом или овсеним млеком.
Како направити гранолу од путера од кикирикија
1. Мешајте.
Загрејте рерну на 325ºФ и обложите плех папиром за печење. У великој посуди помешајте зоб, путер од кикирикија, јаворов сируп, кокосово уље, цимет и со. Добро промешајте, док се све не помеша равномерно.
Затим умешајте орахе за додатну хрскавост.
Про врх: Ако ваш путер од кикирикија нема течну конзистенцију, можете га прво промешати са јаворовим сирупом и кокосовим уљем. Када је мешавина путера од кикирикија глатка, можете умешати зоб и орахе и добро премазати. Обавезно користите састојке собне температуре, како се кокосово уље не би згуснуло док мешате. (Загрејте их ако чувате путер од кикирикија или јаворов сируп у фрижидеру.)
2. Пеците.
Сипајте мешавину граноле из велике посуде за мешање на припремљени плех и распоредите је у раван, равномеран слој. Што равније можете да намажете смесу, то ће касније испасти хрскавија.
Пеците на 325ºФ 15 минута, а затим промешајте гранолу кашиком и поново је раширите. Вратите у рерну да се пече још 10 минута, или док ивице не почну да изгледају благо златно.
Када се тајмер искључи, извадите плех граноле из рерне и оставите да се потпуно охлади. Неће постати хрскаво док се не охлади.
3. Уживајте!
Чим охлађена гранола постане хрскава, можете је одмах послужити са јогуртом или омиљеним млеком.
Охлађену гранолу можете чувати у херметички затвореној посуди до 1 недеље на собној температури или у фрижидеру до 1 месец. Такође можете замрзнути гранолу до 3 месеца.
Замене и уобичајена питања
Могу ли да користим други путер од орашастих плодова? Да наравно! Уместо тога, слободно користите путер од бадема или индијског ораха. Такође можете користити путер од тахинија или сунцокретовог семена као опцију без орашастих плодова.
Могу ли додати још укуса? Наравно! У овај рецепт можете додати 1/2 кашичице екстракта ваниле или било које додатне зачине које волите. Додавање мини чоколадних чипса или исецканог кокоса је такође забаван обрт.
Могу ли додати још протеина? Можете заменити неке од орашастих плодова срцима од конопље за потпуни извор биљних протеина. Или, слободно додајте мерицу свог омиљеног протеинског праха у мешавину.
Гранола са путером од кикирикија
Гранола са путером од кикирикија је благо слатка и слана и чини савршен доручак или ужину у покрету. Све што вам је потребно је неколико састојака да бисте га направили!
Порције:
Упутства
-
Загрејте рерну на 325ºФ и обложите лим за печење папиром за печење. У великој посуди помешајте зоб, путер од кикирикија, уље, јаворов сируп, со и цимет. Добро промешати, док зоб не буде добро обложена. (Ако вам путер од кикирикија изгледа густо, можете прво да промешате мокре састојке, а затим последње додајте зоб, тако да се све равномерно измеша.)
-
Умешајте кикирики, а затим распоредите мешавину граноле на припремљену тепсију. Пеците на 325ºФ 15 минута. Када се тајмер искључи, уклоните тигањ и промешајте гранолу како би се равномерно испрскала. Затим вратите тепсију у рерну да се пече још 10 минута.
-
Када гранола изгледа благо златно, извадите плех из рерне и оставите да се потпуно охлади. Још више ће хрскати док се хлади. Затим га послужите са својим омиљеним млеком или јогуртом и свим додацима које волите. Остаци граноле могу се чувати у херметички затвореној посуди на собној температури до 2 недеље, или у фрижидеру до 1 месец.
Напомене
• Слободно користите бадемов путер и исечене бадеме као алтернативу без кикирикија.
Исхрана
Калорије: 295кцал, Угљени хидрати: 28г, Беланчевина: 9г, Дебео: 18г, Засићене масти: 5г, Полинезасићене масти: 5г, Монозасићене масноће: 7г, натријум: 114мг, калијум: 285мг, Влакно: 4г, шећер: 9г, витамин А: 0.4ИУ, Витамин Ц: 0.01мг, Калцијум: 50мг, гвожђе: 2мг
Ако пробате овај рецепт за гранолу са путером од кикирикија, оставите коментар и оцену у звездицама испод јавите ми како вам се свиђа.