Бирриа Тацос – Удобна кухиња
Овај рецепт Бирриа Тацос (тацос де бирриа ака куесатацос) је сочан, сираст, укусан – прави врхунац. Почиње динстањем бирриа де рез, а затим прављењем конзомеа и пржењем такоса са Оакацан (или моцарела) сиром. Упутства за рерну, инстант лонац и методе спорог кувања су укључена!
Први пут сам видео ове веома познате Бирриа Тацос на Тиктоку током карантина када сам тражио мини авантуре за наставак. Мислио сам, хмм, шта су бирриа тацос?!? Очигледно сам знао шта је бирија.
Дакле, након што сам видео да их неко једе из тацо камиона на Тиктоку и брзо прогуглао „Бирриа тацос неар ме“ и на срећу је било неких резултата! Ускочио сам у ауто и кренуо у долину. Прогутао сам их, конзум ми је цурио низ браду и било је НЕБО.
Шта ЈЕ Бирриа
Прво почнимо са Бирриа. Пореклом из Халиска у Мексику, бирриа је богата чорба која се обично прави од козе или јагњетине. Традиционално се служи у чорби од конзоме заједно са мешавином цилантра и белог лука. Нема такоса! Бирриа је заиста најбоља – тако је укусна по хладном дану.
Традиционално нема пилетине на видику, али ако желите да користите пилетину, апсолутно бисте могли!
Шта су Бирриа Тацос
Бирриа Тацос (тацос де бирриа и понекад се назива куесабирриа тацос) састоји се од пирјаног меса унутар кукурузне тортиље која је пржена у тигању у масти која се налази на врху бирије. Можда се питате: да ли су бирриа тацос зачињени? Ја кажем не баш. АЛИ, имајте на уму да сам Перуанац и то значи да сам одрастао уз зачињену храну тако да је моја толеранција прилично висока.
Бирриа Тацос се затим пуни растопљеним Оаксаканским сиром (куесилло), цилантром, лиметом и белим луком. А мала чинија конзомеа се служи са стране за умакање. Заиста магичан оброк!
Бирриа састојци
Сви ови састојци се могу наћи на вашем локалном латино тржишту и заиста не правите тацос де бирриа без ових сушених паприка. Они су неопходни!
- Осушени чили и/или паприке – Овај рецепт захтева гуахило, анчо и чили де арбол. Волим сушени чили. Тако су укусни и богатог укуса. Препоручујем да користите кухињске маказе да бисте обрезали ивице и одбацили семе. Наравно, можете оставити семенке ако волите и желите да буде супер зачињено.
- мексички оригано – Ово можете наћи на латиноамеричкој пијаци и веома се разликује од, рецимо, италијанског оригана. Наравно, у крајњем случају можете користити италијанску верзију. Мексичка верзија коју сматрам је мириснија и укуснија.
- мексички цимет – Фуј. Можда моја омиљена верзија цимета. Много је крхкији и окретнији. Лако се разбити на два дела. Ако користите обичан цимет, рекао бих да га само додајте у смешу да проври, а затим га уклоните и баците. Нема потребе да га додајете у блендер.
- Коси меса – Користим чорбасто месо које сам купио у великом комаду и само га исекао на комаде од 3 инча. А онда сам због укуса додао 1 фунту кратких ребара. Можете користити СВЕ чорбе ако желите (дакле 3 фунте). Ако има вишка масних комада, оставите их јер дају укус сосу. Такође сам користио 1 фунту воловског репа у једном његовом тестирању и било је дивно. Био сам само фрустриран што је дало врло мало меса.
Како направити бирију
- Ставите месо на собну температуру, а затим га обилно посолите.
- У великом лонцу који има поклопац отпоран на рерну, ставите га на средње јаку ватру. Вероватно ћете то морати да радите у серијама, али пеците месо са обе стране око 3 минута по страни. Пребаците месо у чинију, а затим поновите са преосталим комадима меса.
- Затим у шерпу додајете чили, парадајз, лук, зачине и бели лук. Чили и све прелијте водом и динстајте око 20 минута. Желимо да су парадајз и чили веома омекшани.
- Оцедите, а затим све пребаците у блендер, заједно са шољицом или две говеђе чорбе или воде. Блендајте до супер глатке.
- Додајте месо назад у велики лонац и прелијте га сосом. Сипајте 1 шољу бујона у блендер и гурните је напред-назад (да покупите додатни сос) и сипајте у шерпу. Пустите да лагано проври, а затим поклопите. Пребаците лонац у рерну да се пржи око 3 до 3 1/2 сата, док се месо лако не исецка.
Како направити Бирриа Тацос
- Извадите месо из соса и исеците га са две виљушке.
- Додајте мало соса (конзоме) у чинију и додајте мало говеђег бујона ако треба да се разблажи.
- Исецкајте мало лука и коријандера и помешајте их у малој посуди са неколико потеза лимете и прстохватом соли.
- Додајте кашику мешавине цилантра и лука у конзом и додајте мало лимуна.
- Умочите кукурузну тортиљу у врх соса. Ово би требало да буде углавном дебело. И додајте га у тигањ који се не лепи, постављен на средње јакој ватри.
- Преокрените и затим додајте шаку исецканог меса и шаку Оакацан сира. Обликујте га у куесадилла/тацо. И окрените га тако да постане хрскава и истопи се са друге стране.
- Пребаците у лим за печење и ставите у рерну од 200Ф док радите кроз остатак Бирриа такоса.
Савети и Трикови
- Месни комади – можете заменити козјим, јагњећим или можете изабрати воловски реп уместо кратких ребара.
- Да ово унапредим: заправо мислим да је ово одличан оброк унапред. Прво можете направити бирију, исецкати месо и чувати сос у фрижидеру. Маст ће се учврстити на врху. Можете га користити у тигању са тортиљама ако желите. Или га можете поново загрејати када будете спремни за послуживање.
- Већина ових састојака попут мексичког цимета, сушеног чилија и/или паприке и мексичког оригана у латино супермаркету.
Могу ли ово да направим у инстант лонцу ИЛИ шпорету?
- Инстант лонац – ако га направите у Инстант лонцу, једноставно бисте направили сос како је наведено у рецепту. И испеците месо у Инстант лонцу. Сипајте сос на месо и подесите га на подешавање динстања. Требало би да буде под високим притиском око 50 минута.
- Слов Цоокер – ви бисте направили сос како је наведено у рецепту. Запржите месо (ако ваш спори шпорет има ову опцију – већина то ради). А затим сипајте сос и бујон. Поставите на “високо” и кувајте 6 до 7 сати.
Ако правите овај рецепт Бирриа Тацос, јавите ми Инстаграм!
Тражите још латино рецепата? Ево неколико фаворита:
Принт Реципе
Бирриа Тацос
Овај рецепт Бирриа Тацос је сочан, сираст, укусан – прави врхунац. Почиње динстањем бирриа де рез, а затим прављењем конзомеа и пржењем такоса са Оакацан сиром.
Величина порције:
Састојци
Бирриа де Рез:
- 2 фунти чук без костију
- 1 фунта воловски реп или кратка ребра
- 1 кашичица неутрално уље (авокадо или биљно уље)
сос:
- 7 анцхо цхилес (крајеви ошишани и очишћени од семена)
- 7 гуајилло цхилес (крајеви ошишани и очишћени од семена)
- 3 цхилес де арбол (крајеви ошишани и очишћени од семена)
- 1 бели лук (ољуштено и преполовљено)
- 6 чена белог лука (ољуштено)
- 4 ромски парадајз
- 1 кашика црног бибера
- 1 кашичица сушени мексички оригано
- 1 кашичица семе кима
- 1 кашичица семена коријандера
- 1/4 кашичица млевени каранфилић
- 1/2 Мексички штапић цимета (Погледајте напомену ако не користите мексички цимет)
- 3 ловоров лист
- 1 кашичица Јабуково сирће
- 3 чаше говеђа чорба или вода (подељено)
такос:
- 1/4 чаша млевени цилантро
- 1/4 бели лук (млевено)
- Сок од 1 лимете
- Кошер соли
- Кукурузне тортиље
- 3 унце Оакацан сир (или моцарела)
Упутства
За печење меса:
-
Загрејте месо на собној температури, око 30 минута, а затим обилно поспите са свих страна кошер сољу. У велику холандску рерну (или лонац са поклопцем отпорним на рерну), ставите на средње јаку ватру, додајте неутрално уље. Када је вруће, додајте месо и пржите са свих страна док не порумени. Волим да радим тврдо печење. Ово ћете морати да радите у серијама. Пребаците у чинију.
Да направите сос:
-
У међувремену, у другу средњу шерпу додајте сушени чили, преполовљени бели лук, чен белог лука, парадајз, зачине, ловоров лист и додајте хладну воду док све не покрије. Ставите на средњу ватру и лагано кувајте око 15 минута. Сипати кроз цедиљку и све (укључујући целе зачине) пребацити у блендер. Ако је ваш блендер мали, можда ћете то морати да радите у серијама.
-
Додајте јабуково сирће и око 1 шољу говеђе чорбе или воде и мешајте док не постане глатко, око 2 минута. Посолите по укусу (додао сам око 1 кашику кошер соли).
-
*Напомена: Имам блендер велике снаге и то је резултирало супер глатким сосом. Ако имате блендер који је мех, можда ћете желети да провучете сос кроз цедиљку да бисте одбацили све крупније комаде које блендер није направио у пире. Веома необавезно!
За динстање меса:
-
Загрејте рерну на 300Ф. Додајте месо назад у шерпу и прелијте га сосом. У блендер додајте преостале 2 шоље бујона или воде и протресите около да покупите остатак соса и сипајте га у шерпу. Ставите на средњу ватру док лагано не проври, а затим одмах поклопите и ставите у загрејану рерну. Кувајте око 3 сата, док месо не омекша.
Да саставите такосе:
-
Помешајте цилантро, бели лук, лимету и со.
-
Извадите месо из соса и исеците га помоћу две виљушке. Сипајте чорбу у чинију и додајте шаку коријандера исеченог на коцкице.
-
Додајте тигањ који се не лепи на средњој ватри. Умочите тортиљу у врх чорбе (ово би требало да буде масно) и додајте је у тигањ. Пеците у тигању са једне стране око 30 секунди, а затим окрените. Додајте мало исецканог меса и исецканог сира. Преклопите и кувајте док се тигањ не пржи са обе стране, око 1 минут. Пребаците на тањир и послужите уз чорбу.
Напомене
- Месни комади – можете заменити козјим, јагњећим или ако можете изабрати воловски реп уместо кратких ребара.
- Да ово унапредим: заправо мислим да је ово одличан оброк унапред. Прво можете направити бирију, исецкати месо и чувати сос у фрижидеру. Маст ће се учврстити на врху. Можете га користити у тигању са тортиљама ако желите. Или га можете поново загрејати када будете спремни за послуживање.
- Већина ових састојака попут мексичког цимета, сушеног чилија и мексичког оригана у латино супермаркету.
- Ако не користите мексички цимет, уклоните га и баците када завршите са кувањем свих чилија. Мексички цимет је веома крхак и лако ће се мешати. Али ако је рецимо из Сајгона или негде другде, обично је веома тешко. Не бих ставио твој блендер кроз то!
- Да бисте га припремили у спором шпорету – Овај рецепт можете направити у спором шпорету додавањем меса и соса у спори шпорет. Додајте чорбу и загрејте на високој температури и оставите да се пирја 6-7 сати.
- Да бисте га направили у инстант лонцу – испеците месо у ИП-у. Сипајте сос, заједно са бујоном. Затворите заптивку, подесите поставку на „висок притисак“ и притисните опцију „Стев Меат“. Ово би требало да буде око 50 минута. Урадите природно ослобађање. И требало би да буде савршено!
Опрема:
Холандска пећница Ле Цреусет | Витамик блендер | Ниња Блендер | Инстант Пот | Куварски нож | Посуда од нерђајућег челика | Кухињски пешкири | Цоландер |
Исхрана
Послуживање: 1г | Калорије: 250кцал (13%) | Угљени хидрати: 39г (13%) | Беланчевина: 3г (6%) | Дебео: 4г (6%) | Засићене масти: 2г (13%) | Полинезасићене масти: 5г | холестерол: 3мг (1%) | натријум: 46мг (2%) | Влакно: 3г (13%) | шећер: 1г (1%)