Банх Ми сендвичи – Царлсбад Цравингс
5 савета за прављење најбољег Банх Ми рецепта
Банх Ми је заправо врло лако реплицирати код куће са правим рецептом. Уложио сам своје срце и непце у истраживање како бих вам донео најбољи рецепт који укључује прави комад меса, припрему, најбољу маринаду и технику кувања. А најбољи део је? Потребно је исто толико времена да се то уради како треба, колико и да се не уради! Дакле, пратите рецепт и бићете награђени једним од најбољих вијетнамских сендвича у који сте икада заронили. Ево како да издвојите свој рецепт:
1. КОРИСТИТЕ ПРАВИ РЕЗ СВИЊЕЊЕ
Постоје Банх Ми рецепти направљени са свињским трбухом (премасним), свињским плећком (превише чврстим осим ако не будете исецкани), свињским ћуфтима (не праве текстуре), па чак и пилетином. Овај рецепт је направљен од свињског меса које оправдава своје име – невероватно је мекано од маслаца! Убијајући танке кришке меса батом пре маринирања још нежније када ниси ни помислио да је то могуће.
2. СВИЊЕТИНУ ТАНКО НАРЕЖЕТЕ ПО ДУЖИНИ
Свињски филе, како год га исечете, биће укусан, али постоји добар, бољи начин да га припремите:
а. Добро маринира и кува целу свињску пециву, али не постаје тако укусна и само карамелизује спољашњост.
б. боље је резање свињетине преко зрна пре маринирања. Међутим, ово ствара мноштво супер малих кришки које су додатни проблем за печење због количине и величине. Такође је потребно много малих заморних кришки за један сендвич.
ц. Најбољи је да исечете свињетину за вијетнамске сендвиче по дужини на дугачке, танке резове. Не само да танке кришке упијају сву маринаду, већ сте награђени већом површином за печење на роштиљу, обиљем карамелизованих ивица и кришке се лепо слажу у ролнице сендвича.
3. НЕ ШКРУЈТЕ НА МАРИНАДУ
Порк Банх Ми је укусан само колико и маринада, а уверен сам да је ова најбоља коју ћете наћи! То је ароматични коктел од лимунска траваљутика, рибљи сос, СОС од остригесок од лимете, јаворов шећер, смеђи шећер, ђумбир, бели лук, сусамово уљечили паста, млевени коријандер и Кинески 5 зачина.
Знам да звучи као вишак састојака, али сви су они неопходни да би се створила НАЈБОЉА самостална свињетина која се зауставља. Експериментисао сам са поједностављивањем рецепта, изостављајући одређене састојке као што је употреба свих рибљи сос и изостављање СОС од остриге, користећи сав смеђи шећер и изостављајући јавор. Међутим, најзанимљивија маринада слави све састојке и награђује се њиховим сложеним нијансама, колико год суптилне или не тако суптилне биле.
На крају, дајте себи бар неколико сати да маринирате свињетину, идеално 6-8. Што дуже маринирате свињетину, укусније је ваше искуство са Банх Ми рецептом!
4. КОРИСТИТЕ ТОПЛУ ВОДУ ЗА КИСЕЉЕЊЕ ПОВРЋА
Последњи кључни елемент у Банх Ми-у су кисела шаргарепа и даикон (на вијетнамском се зове „Ђо Цхуа“). Они додају хрскавицу и киселост како би контрастирали меку свињетину и хрскави, прозрачни багет. Савршено кисело поврће није ни превише кисело, ни преслатко, довољно дуго кисело – и доста га је!
Многи рецепти погрешно захтевају мешање пиринчано сирће, шећер и воду заједно и прелијте поврће – али се шећер овако не раствара! Уместо тога, помешајте воду, сирће и шећер, загрејте у микроталасној пећници, а затим прелијте саламуру преко поврћа како би могло да почне да ради своју магију. Кисела шаргарепа и даикон ће трајати у вашем фрижидеру неколико недеља, тако да их је лако направити унапред!
5. УЧИТАЈТЕ СЛОЈЕВЕ НА ПРЕПЕЧЕНИМ ПОГЛЕДИМА
Лепота вијетнамског сендвича је смешно награђивано упаривање хрскавих, меких, кремастих текстура и сложених богатих, умами, светлих, љутих, зачињених, киселих, свежих укуса – зато вас молим да не прескачете ниједан елемент! Ово
свеж, али упакован у протеине и обилан сендвич је намењен за уживање у хрскавим, прозрачним багетима, па их обавезно тостирајте како планина прелива не би покисла прозрачни хлеб и изгубио део свог примамљивог шарма.