Балела салата (блискоисточна салата од пасуља) – Калинова кухиња
Балела салата је класична блискоисточна салата од пасуља која је пуна занимљивих укуса и здравих састојака. Ово чини одличан ручак или прилог салату у било које доба године, али када имате свеж баштенски парадајз биће још боље! Погледајте савете за прављење верзије са мање угљених хидрата ако више волите ту опцију.
ПИН Балела салата да пробате касније!
Започео сам своје путовање здравијом исхраном пре много година након оригиналне Соутх Беацх дијете, која је подстицала једење сушеног пасуља и називала га „добрим угљеним хидратима“. Сада је пасуљ за мене више хартија од угљених хидрата, али још увек имам неколико омиљених салата од пасуља које правим за посластицу када је вруће и желим само салату за вечеру. И ово Балела салата је један од мојих омиљених много година!
Постоји безброј варијација ове блискоисточне салате од пасуља, али увек има великодушну количину свежег зачинског биља. За своју верзију користио сам целу шољу свежег сецканог першуна, а ово би такође била савршена салата да додате мало сецкане свеже нане ако то имате у башти.
Салата има прелив од лимуна од белог лука који се комбинује са гарбанзосом и црним пасуљем тако да се могу мало маринирати док сецкате остале састојке. Затим након отприлике 30 минута (или колико можете да сачекате) само умешајте сецкани парадајз, сецкани першун и зелени лук за једноставну салату која пршти од укуса.
Који састојци су вам потребни за овај рецепт?
- конзервирани црни пасуљ
- конзервирани гарбанзо пасуљ
- млади црни лук
- сецкани свеж парадајз
- ситно исецканог свежег першуна
- свеже цеђени сок од лимуна, користио сам свој свеже смрзнути сок од лимуна
- пире од белог лука или Млевени бели лук (аффилиате линк)
- екстра дјевичанско маслиново уље
- соли или користи Веге-Сал (аффилиате линк) ако их имате
- свеже млевени црни бибер по укусу
Одакле долази име Балела?
Реч Балела на арапском значи „кувани сланутак“, а Балела је древна блискоисточна салата од сланутка. Постоје различите варијације овога широм света, али увек укључују сланутак и свеже зачинско биље
Хоће ли салата остати добра у фрижидеру?
Салата изненађујуће није била лоша након што је стављена у фрижидер преко ноћи. Али више волим да не хладим парадајз, а ако бих ово желео да једем неколико дана, изоставио бих парадајз и додао свеже сецкани парадајз у сваки део салате када бих га јео.
Како можете учинити да Балела салата има мање угљених хидрата?
Овај рецепт има 18 нето угљених хидрата по порцији како је написано, што можда неће успети ако заиста покушавате да ограничите своје угљене хидрате. Да направим верзију Балеле са нижим садржајем угљених хидрата, покушао бих да додам поврће са ниским садржајем угљених хидрата, као што је сецкана црвена паприка, сецкани краставац, сецкани целер, сецкане ротквице или чак сецкане сирове тиквице. Такође можете направити укусну Балела салату са нижим садржајем угљених хидрата комбиновањем овог рецепта са издашном количином сецкане зелене салате. Волео бих да чујем како ове варијације функционишу ако неко проба.
Још укусних идеја за љубитеље першуна!
Велики сам обожаватељ свежег першуна и мислим да се у многим америчким кухињама веома мало користи. Ако волите першун као ја, можда бисте желели да погледате моју колекцију рецепата за Кување са свежим першуном за више идеја!
Како направити Балела салату:
(Померите се надоле за комплетан рецепт са информацијама о исхрани.)
- Сланутак и црни пасуљ сипајте један по један у цедило постављено у судопер, добро исперите док се више не појављује пена и пустите да се оцеди. (Осушим их папирним убрусом ако изгледају прилично мокри.)
- Док се пасуљ оцеди, умутите лимунов сок, маслиново уље, млевени бели лук, со (или Веге-Сал) и бибер да направите прелив.
- Добро оцеђен пасуљ ставите у чинију и помешајте са пола дресинга.
- Док се пасуљ маринира, хмељите парадајз, зелени лук и першун.
- Када се пасуљ маринира 30 минута (или колико можете да сачекате), умешајте парадајз, зелени лук и першун и лагано промешајте.
- Зачините по укусу са још соли и свеже млевеног црног бибера по жељи и послужите.
Направите оброк:
Балела салата би била одлична као прилог за нешто слично Одрезак на жару са сосом од маслина, Пилетина на жару са балзамичним сирћетом, Блискоисточне говеђе пита, грчки јагњећи сувлакиили Споро кувани лосос. Или га послужите као главно јело салату за оброк без меса!
Још салата са леблебијем:
Салата од сланутка са парадајзом, маслинама и зачинским биљем
Зелена лисната салата са леблебијем и фетом
Салата од краставаца, парадајза и гарбанзо са фетом
Салата од сланутка са црвеном паприком, наном и сумаком
Састојци
Састојци:
-
1 конзерва (15 оз.) црног пасуља, добро испрана и оцеђена
-
1 конзерва (15 оз.) гарбанзо пасуља, добро испрати и оцедити
-
1 шоља сецканог зеленог лука (или мање)
-
2 шоље сецканог свежег парадајза (око 6 малих парадајза)
-
1 шоља ситно сецканог свежег першуна
Састојци за прелив:
-
3 Т свеже цеђеног лимуновог сока
-
1/2 тсп. млевени бели лук (или користите ситно млевени свеж бели лук)
-
1/4 шоље екстра девичанског маслиновог уља
-
1/2 тсп. сол (види напомене)
-
свеже млевени црни бибер по укусу
Упутства
- Једно по једно сипајте пасуљ из конзерве у цедиљ стављен у судопер, добро исперите хладном водом док се више не појављује пена, а затим пустите да се пасуљ добро оцеди. (Осушим их папирним убрусом ако изгледају мокри.)
- Док се пасуљ цеди, помешајте лимунов сок, млевени бели лук, маслиново уље, со и бибер да направите прелив.
- Ставите добро оцеђен пасуљ у пластичну или стаклену чинију.
- Додајте отприлике половину дресинга и оставите пасуљ да се маринира, барем док сецкате остале састојке, али се препоручује 30 минута маринирања ако можете да сачекате толико.
- Док се пасуљ маринира, исецкајте зелени лук, парадајз и першун.
- Када време маринирања заврши, нежно умешајте остале састојке у пасуљ.
- Пробајте салату и зачините са још мало соли (или Веге-Сал) и свеже млевеног црног бибера по жељи.
- Упркос чињеници да парадајз не треба да се чува у фрижидеру, ово је заправо било веома укусно чак и након што је преко ноћи био у фрижидеру. Али ако знате да нећете појести све, помешала бих све осим парадајза и додала сецкани парадајз непосредно пре него што га поједете.
Напомене
Вероватно бих користио Веге-Сал за ову салату.
Овај рецепт је прилагођен из блискоисточне салате од пасуља у МелеЦоттеу који га је прилагодио Балела Реципе код Релиша.
Информације о исхрани:
Принос:
6
Величина порције:
1
Износ по порцији:
Калорије: 181Укупно масти: 10гЗасићене масти: 1гТранс масти: 0гнезасићене масти: 8гхолестерол: 0мгнатријум: 496мгУгљени хидрати: 23гВлакно: 5гшећер: 9гБеланчевина: 5г
Информације о исхрани се аутоматски израчунавају помоћу додатка за рецепт који користим. Нисам нутрициониста и не могу да гарантујем 100% тачност, пошто многе варијабле утичу на те прорачуне.
Дијета са мало угљених хидрата / Дијета са ниским гликемијским индексом / Препоруке за исхрану Соутх Беацх:
Овакве салате са ниским гликемијским састојцима су одличан избор за било коју фазу оригиналне Соутх Беацх дијете, али ова Балела салата је вероватно превише богата угљеним хидратима за дијету са мало угљених хидрата. Погледајте горње савете да бисте направили верзију која садржи мање угљених хидрата.
Пронађите још оваквих рецепата:
Користите Рецепти без меса или Рецепти за салате да бисте пронашли још оваквих рецепата. Користите Индекс типова исхране да бисте пронашли више рецепата погодних за одређени план исхране. Можда бисте волели да пратите и Калин’с Китцхен на Пинтерест-у, на Фејсбуку, на Инстаграмуили на ЈуТјуб да видим све добре рецепте које делим тамо.
Историјске напомене за овај рецепт:
Ова салата је први пут објављена 2009. године, инспирисана верзијом другог блогера која више није на мрежи. Ажуриран је са знатно побољшаним фотографијама и више информација 2022.
Деле ово:
Учесници смо програма Амазон Сервицес ЛЛЦ Ассоциатес, програма придруженог оглашавања који је дизајниран да нам обезбеди средства да зарадимо накнаде путем повезивања са Амазон.цом и повезаним сајтовима. Као Амазон сарадник, зарађујем од квалификованих куповина.