Арроз Цон Полло (Пуерториканска пилетина и пиринач)
Рецепт од 12,30 УСД / порција од 2,46 УСД
Написао Монти – Буџетски бајтови
Арроз цон Полло (на шпанском за пилетину и пиринач) је укусно, јефтино јело у једном лонцу, које има само десетак минута практичног времена за кување и спремно је за нешто више од пола сата . Победа, победа, победа, победа, победа!! То је основна намирница на многим латиноамеричким столовима, иако састојци и технике које се користе за прављење јела варирају у зависности од земље у којој се налазите. Овај рецепт за арроз цон полло је порториканска верзија, и она у којој сам одрастао у мојој Абуели (бакина) трпеза.
Шта је арроз цон полло?
У основи, арроз цон полло је јело од пилетине и пиринча у једном лонцу. У порториканској верзији, пиринач добија јарко жуту боју од аната, истог зачина који сиру чедар даје препознатљиву златну нијансу. Добија земљане биљне ноте од рецаито (ака софрито), мирисни пире од цилантра, жутог лука, зелене паприке и белог лука. А ту су и дивне киселости шпанских маслина. традиционално, голубљи грашак се користе, али их је тешко наћи на копну, тако да је смрзнути грашак лака замена.
Које комаде пилетине треба да користим?
Можете користити било који комад пилетине, али треба имати на уму да тамније месо, као што су бутови и батаки, више не опраштају дуже време кувања због већег садржаја масти. Пилећа прса могу се прилично брзо осушити, па пазите на њих. Такође можете држати комаде пилетине целе или на кости. За избирљивије особе, слободно нарежите пилетину на комаде величине залогаја пре кувања. Ако користите посекотине са кожом, покушајте да уклоните кожу након кувања и ставите је на плех за колаче или плех. Пеците кожу у рерни загрејаној на 350ºФ док не постане хрскава, а затим користите као украс.
Могу ли заменити пиринач?
Ако желите да замените бели пиринач за смеђи, мораћете да додате још пилећег темељца. За 2 шоље смеђег пиринча користите 4 шоље пилећег темељца. Такође ћете морати да повећате време кувања за десет до петнаест минута. Можете користити и пиринач од карфиола, али нећете морати да га кувате толико дуго, јер ће се претворити у кашу. Смањите количину пилећег темељца на 1 шољу и кувајте пилетину у течности док не достигне температуру од 160 до 165ºФ. Извадите пилетину из тигања, а затим умешајте пиринач од карфиола и грашак. Кувајте само неколико минута док не омекша, додајте пилетину назад у шерпу и украсите.
Да ли морам да користим пилећи темељац?
Док је пилећи темељац традиционалан, можете га заменити вегетаријанским темељцем или чак сланом водом ако желите. Ако покушавате да потрошите мање хране, можете користити и воду од пасуља. За кремастије резултате са тешким тропским вибрацијама, користите мешавину пола пилећег темељца и пола кокосовог млека.
Са чиме да га послужим?
Арроз цон Полло је пун оброк, али се традиционално служи са неколико кришки зрелог авокада. Можете направити и живахну и једноставну салату. Такође га волим са неколико издашних кришки хлеба са белим луком.
Да ли се арроз цон полло добро замрзава??
Арроз цон Полло је савршен за припрему оброка и оброка у замрзивачу. У вашем фрижидеру ће трајати до три дана. Поспите га са мало воде пре поновног загревања да бисте га опустили. Ако се замрзава, уверите се да се све охладило пре него што га поделите у посуду безбедну за замрзавање. Можете спречити стварање мраза на пиринчу тако што ћете напунити посуду до врха или тако што ћете ставити комад воштаног папира на пиринач, тако да не буде изложен ваздуху.
Арроз Цон Полло (Пуерториканска пилетина и пиринач)
Ово дивно порториканско јело од пилетине и пиринча је недељна намирница у мојој кући. Арроз цон Полло је једноставан оброк у једном лонцу, који је спреман за кратко време и савршен је за припрему оброка и оброке у замрзивачу.
Порције: 5
- 2 тсп адобо зачин (0,20 УСД)
- 1.5 лбс пилећи бутови без костију (6,49 УСД)
- 2 2/3 Тбсп уље за кување, подељено (0,11 УСД)
- 1/4 чаша софрито (0,36 УСД)
- 1 црвена паприка, мале коцкице, подељене (0,98 УСД)
- 1/2 жути лук, мале коцкице (0,19 УСД)
- 3 каранфилић бели лук, млевени (0,24 УСД)
- 2 Тбсп парадајз сос (0,06 УСД)
- 1/2 чаша пимиенто пуњене шпанске маслине (1,16 долара)
- 2 чаше пиринач (0,74 УСД)
- 2 1/2 чаше пилећи темељац (1,12 УСД)
- 1/4 тсп со (0,02 УСД)
- 1 1/2 тсп сазон зачин (0,19 УСД)
- 1/2 чаша смрзнути зелени грашак (0,33 УСД)
- 1/4 чаша цилантро (опциони украс) (0,11 УСД)
-
Ставите пилеће бутине у плитку посуду и истрљајте их 2 кашичице јестивог уља и адобо зачина. Ставите непокривено у фрижидер и оставите да се маринира тридесет минута.
-
Поставите холандску рерну или други велики лонац са тешким дном на средње јаку ватру. Додајте преостале 2 кашике уља за кување у лонац. Када уље заблиста, додајте пилеће бутине у шерпу, поређане у равном слоју. Пржите сваку страну бутина до златно смеђе боје, око 3 минута по страни. Извадите бутине из лонца и оставите их на страну.
-
У пилећу маст у лонцу додајте софрито, лук исечен на коцкице и половину црвене паприке исецкане на коцкице. Пирјајте док лук не постане провидан, око 3 минута. Додајте бели лук, парадајз сос и маслине. Пирјајте смешу док не замирише и док се већина течности не искува. Кашика која пролази по средини тигања треба да остави сув траг.
-
Додајте пиринач и сазон и лагано их умешајте у све састојке, тако да свако зрно буде прекривено сосом. Додајте пилећи темељац и доведите до кључања. Оставите мешавину да неометано кључа док темељац не испари и док се пиринач не види на површини лонца. На површини пиринча треба да има више округлих отвора за пару.
-
Ставите резервисане пилеће бутине на пиринач. Смањите топлоту на средње ниску и покријте лонац чврстим поклопцем. Кувајте 20 до 30 минута, док сав темељац не испари и пиринач се не скува.
-
Извадите пилетину из лонца и оставите је на страну. Умешајте смрзнути грашак и уситните пиринач. Додајте пилеће бутине назад у лонац. Украсите остатком црвене паприке исецкане на коцкице и листовима цилантра.
Погледајте како израчунавамо цену рецепта овде.
Послуживање: 1 служење ・ Калорије: 591 кцал ・ Угљени хидрати: 70 г ・ Беланчевина: 36 г ・ Дебео: 17 г ・ натријум: 763 мг ・ Влакно: 3 г
Нутритивне вредности су само процене. Погледајте наше потпуно одрицање од одговорности о исхрани овде.
Горњи одељак опреме садржи партнерске везе до производа које користимо и волимо. Као Амазон сарадник зарађујем од квалификованих куповина.
Како направити Арроз цон Полло – фотографије корак по корак
Ставите пилеће бутине у плитку чинију и утрљајте их са 2 кашичице уља за кување и 2 кашичице зачина од адобо. Ставите непокривено у фрижидер и оставите да се маринира тридесет минута.
Поставите холандску рерну или други велики лонац са тешким дном на средње јаку ватру. Додајте преостале 2 кашике уља за кување у шерпу. Када уље заблиста, додајте пилеће бутине у шерпу, поређане у равном слоју. Пржите сваку страну бутина до златно смеђе боје, око 3 минута по страни. Извадите бутине из лонца и оставите их на страну.
У пилећу маст у лонцу додајте софрито, лук исечен на коцкице и половину црвене паприке исецкане на коцкице. Пирјајте док лук не постане провидан, око 3 минута.
Додајте бели лук, парадајз сос и маслине.
Пирјајте смешу док не замирише и док се већина течности не искува. Кашика која пролази по средини тигања треба да остави сув траг.
Додајте пиринач и сазон и лагано га умешајте у све састојке, тако да свако зрно буде прекривено сосом.
Додајте пилећи темељац и доведите до кључања.
Оставите мешавину да кључа без поклопца, неометано, док темељац не испари и док се пиринач не види на површини шерпе. На површини пиринча треба да има више округлих отвора за пару.
Ставите резервисане пилеће бутине на пиринач. Смањите температуру на средње ниску и покријте лонац чврстим поклопцем. Кувајте 20 до 30 минута, док сав темељац не испари и пиринач се не скува.
Извадите пилетину из лонца и оставите је на страну. Умешајте смрзнути грашак и уситните пиринач.
Додајте пилеће бутине назад у лонац. Украсите остатком црвене паприке исецкане на коцкице и листовима цилантра.
Испробајте ове друге рецепте за пилетину у једном лонцу: