May 29, 2023

Diner Food

Iskusni Majstori Hrane

Аперол Спритз – Довнсхифтологи

1 min read

Аперол спритз је италијанско лето у чаши. Јарка црвено-наранџаста нијанса је добар баланс између горког и слатког, са биљем цитрусним нотама и одговарајућом количином пјенушавог газираног мириса. Шта више можете тражити у а летњи коктел?

Аперол Спритз у чашама поред салвете

Савршени летњи коктел почиње Аперол Спритз-ом

Имао сам доста Аперол спритз-а током мојих летњих одмора у Италији. Где год да кренете у Италији, видећете људе који уживају у овом освежавајућем аперитив (алкохолно пиће које се обично пије пре оброка).

То значи да се нећете лудо напити од једне чаше јер има само око 11% АБВ (хвала Богу). Штавише, добићете дивно лагано зујање које ће покренути ваше непце. Зато слободно пијуцкајте једну или две чаше овога Аперол спритз рецепт по сунчаном дану. То је заиста савршен коктел да окупите своје пријатеље и породицу у топло, летње поподне.

Састојци за Аперол Спритз на столу

Аперол Спритз састојци

Закуцајте класични Аперол спритз са само 4 састојка (плус лед). Аперол, сода и кришка наранџе су прилично једноставни. Али то је прошек на који ћете морати да обратите мало више пажње када бирате из гомиле.

 • Просеццо: Када бирате Просеццо, потражите суви/брут. Ако је слађе, мало ће постати сирупасто и учинити га све слађим пићем (када није потребно). Такође не мора да буде скуп – добар уређај средњег ранга ће бити сасвим добар.
 • Аперол: Ово пиће црвено-наранџасте боје можете купити скоро свуда где се продаје велики избор алкохола. Али прво га поставите на мрежи – нека места га могу продати јефтиније!
 • Клуб сода: Цлуб сода ће вам дати савршену количину газираног пића. Можете користити и газирану воду, само се уверите да нема укуса.
 • Оранге: Ово није обавезно, али додавање велике кришке наранџе у ваш Аперол спритз је класичан начин да га послужите! Осим тога, додаје свеже цитрусне ноте.

Пронађите рецепт за штампање са мерама испод.

Чаше Аперол Спритз

Како направити Аперол Спритз методом 3-2-1

Класичан начин да направите Аперол спритз је са 3-2-1 методакоји позива на 3 дела прошека, 2 дела Аперола и 1 део соде. Једна кључна ствар коју треба напоменути је да останете доследни редоследу састојака.

Ово је коктел који не захтева никакво мешање или мућкање. А пошто је Аперол много гушћа течност од Прошека, нагомилаће се на дну чаше ако је прво сипате. Зато само запамтите – лед, Просеццо, Аперол и мало соде као додатак! Ево како да га направите.

 • Сипајте га. Напуните велику чашу за вино ледом док се скоро не напуни. Прво сипајте прошек, а затим Аперол и сода.
 • Гарнисх. Додајте велику кришку наранџе у чашу пре сервирања.

Начини да подесите свој Аперол Спритз

Иако би овај коктел требало да буде направљен такав какав јесте, увек има места за подешавања како би био прикладан за вас. Без обзира да ли желите мало слађе или јаче, ево како да то урадите без потпуног мењања целог рецепта.

 • Нека буде слађе. Ако сматрате да је превише горак, можете да узмете слађи прошек или да га у потпуности замените за пенушави мосцато (природно слатко вино).
 • Нека буде мало јачи. Многи се заклињу у методу 3-2-1. Али, новије генерације су се уместо тога прилагодиле мерењу 3-3-1. Ваљда још мало Аперола неће шкодити! Само знајте да је ова верзија мање слатка и више горка.
 • Нека буде мање јак. Иако овај коктел већ има мањи садржај алкохола. Можете га смањити пратећи мерење 2-2-1, са додатним прскањем соде ако је потребно.
Две чаше аперол спритз-а

Гледај како правим овај Аперол Спритз

Погледајте како је лако направити савршен аперол спритз у видеу испод. И будимо искрени, да италијанска музика такође помаже да се подеси расположење!

Хајде да направимо забавније коктеле!

Лето захтева бескрајне прскалице, поготово зато што су тако лако се сипа. Зато окупите своје пријатеље и направите неколико Аперол шприца! Волео бих да чујем ваше мишљење о овом коктелу у коментару испод!

Аперол Спритз у чашама поред поморанџе

Аперол Спритз

Аперол спритз је врхунски летњи коктел инспирисан италијанским рецептом! Погледајте како то правим у видеу изнад.

 • Сипајте све унутра. Напуните велику чашу за вино ледом отприлике до пола. Сипајте прошек, Аперол и соду.

 • Гарнисх. Додајте велику кришку наранџе у чашу пре сервирања.

 • Волим да их користим чаше за вино да направи Аперол Спритз! Тако су са стилом – слично како их Италијани послужују.

Калорије: 94кцал, Угљени хидрати: 4г, Беланчевина: 0.2г, Дебео: 0.02г, натријум: 15мг, калијум: 139мг, Влакно: 0.3г, шећер: 3г, витамин А: 29ИУ, Витамин Ц: 7мг, Калцијум: 19мг, гвожђе: 1мг

©Довнсхифтологи. Садржај и фотографије су заштићени ауторским правима. Дељење овог рецепта се охрабрује и цени. Копирање и/или лепљење целих рецепата на било које друштвене медије је строго забрањено.